16. kesäkuuta 2011

Pretzelit

 


Tänään, 16.6., selvisivät tämän kevään 2011 yhteishaun tulokset. Pyrin lähikaupungin LUe-KIrjoita-Opi -laitokseen eli - tattadaa - lukioon musiikkilinjalle ja sinne myös pääsin. Superpitkähiuksinen paras kaverini pääsi myös kyseiseen lukioon, joten meidän tehosiivouspalvelun siivottua eräs kiitettävän sotkuinen keittiö teimme Pretzeleitä. Näitä ihania saksalaisherkkuja, joita tapaa nähdä New Yorkin kaduilla. Itse pienenä kuvittelin, että ne ovat makeita pullia, kuten viipurinrinkilät. Mutta Pretzeleissä pinnalle on ripoteltu merisuolaa, nam!

Onnea kaikille jatko-opiskelupaikan saaneille ex-ysiluokkalaisille!

Tarvitset:

1 1/2 dl vichyä (kivennäisvettä) TAI vettä
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa

pinnalle:

1/2 dl vettä
1/2 tl leivinjauhetta

1 kananmuna
merisuolaa


1. Lämmitä vichy lämpimämmäksi, kuin kätesi (kuivahiivan herätyslämpötila on 42 °C). Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita huolellisesti nesteeseen. Lisää sokeri ja suola. Lisää loput jauhot ja vaivaa puuhaarukalla kiinteäksi, kulhon reunasta irtoavaksi möntiksi. Kohota 20 minuuttia lämpimässä paikassa leivinliinalla (tai jollakin rievulla) peitettynä.


2. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Muotoile/pyöritä taikinasta ohut "pötkylä". Pötkylä on huono sana, kun se meinaa sellaista paksua pötkylää... Taittele kuvan osoittamalla tavalla.
EPÄMÄÄRÄISIÄ KÖNTSIÄ VIELÄ TÄSSÄ
 3. Anna kohota pellillä peitettynä vielä 30 minuuttia, voitele ensin leivinjauhe-vesi-seoksella ja sitten kananmunalla. Ripottele päälle merisuolaa ja paista 225 °C uunissa noin 10 minuuttia.


Peeäs Vaikka käyttäisit makukivennäisvesiä, niiden maku ei tule valmiissa kippuroissa näkyviin, nimim. Näissä käytettiin Kevyt Olo Karpaloa.


©2011 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Murska kirjoitti...

Vissyä? Vähän mielenkiintoista! :D Vaikuttaakohan hiilihapot lopputulokseen? Onko nää muuten ihan pehmeitä vai sellaisia "puolikovia"? Mulla on semmosista puolikovista nimittäin mielikuva... Hyvän näköisiä joka tapauksessa, voisin tehdäkin...

Taikakaulin kirjoitti...

Jepjep, muistaakseni luin jostain, että niillä hiilihapoilla olis joku vaikutus lopputulokseen, mut en mä ainakaan mitään eroa huomannut.. :D Nää olivat aika pehmeitä (syötiin tosin heti samana päivänä kaikki), oikeat pretzelithän ovat just sellasia puolikovia. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...