25. lokakuuta 2020

Ihana kurpitsarisotto

Näin joskus vuosi sitten Instagramissa monia kuvia ja päivityksiä kurpitsarisotoista hehkutusten ja kehujen kera. Muistan miettineeni, miten kurpitsarisotto voisi olla mitenkään kummallista saati maukasta. Kurpitsarisotto jäi mieleeni pyörimään, ja nyt kurpitsa-aikaan päätin kokeilla. Löysin Jotain maukasta -blogista tosi hyvän kuuloisen reseptin, joka lupasi risotosta tulevan maailman parasta. Ja sitä se totta vie oli – aivan sairaan hyvää ja niin maukasta!

Olen tehnyt risseä ohjetta soveltaen, ja esimerkiksi prosecon korvasin kuivalla omppusiiderillä. Koska halusin todellakin löysän risoton, lisäsin myös kasvisiliemen määrää, sillä tiesin risoton hetken aikaa muhivan ennen vieraiden lautasille pääsemistä ja näin ollen halusin varmistua siitä, ettei risotosta tule liian tiukkaa. Reseptin ideana on mun mielestä se, että siinä ainoa suutuntuma on risottoriisi. Kaikki muu on surautettu tasaiseksi massaksi: sipulipyree ja kurpitsasose. Nämä vaativat vähän normaalia enemmän aikaa ja valmisteluja, mutta ovat sen arvoiset. Olen tehnyt kurpitsarisottoa jo kolmesti, ah ja nam.


Tarvitset:
2 dl risottoriisiä
3dl omppusiideriä
100g voita
ripaus suolaa
4-5 dl kasvislientä
annos sipulipyreetä (ohje alempana)
100g Grana Padano -juustoraastetta
2-3 dl kurpitsasosetta


Kurpitsasose:
1 pieni hokkaidokurpitsa (n. 700g)


Sipulipyree:
2 isoa salottisipulia tai 4 pientä
oliiviöljyä


1. Valmista ensin kurpitsasose: Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa paloiksi ja laita leivinpaperille pellille. Paahda kurpitsoja uunissa 200°C noin 30min. Kaavi sen jälkeen kurpitsaliha kuorista irti ja soseuta sauvasekoittimella.

2. Valmista sitten sipulipyree: Kuori ja pilko sipuli. Kypsennä sipuleja oliivöljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Soseuta sipulit sitten sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi.

3. Risotto: Kuumenna kasari/kattila kuumaksi ja laita risottoriisit kattilaan ilman öljyä. Kuumenna riisejä puulusikalla sekoitellen. Kun riisit ovat tosi kuumia, lisää sekaan omppusiideri. Sekoita riisejä rivakasti vispilällä, kunnes siideri on imeytynyt. Lisää sipulipyree ja noin puolet kasvisliemestä, sekoita. Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoita vispilällä rivakasti, jotta rakenteesta tulee kermainen. Lisää juustoraaste (jätä tarjoilua varten vähäsen).

Kun kasvisliemi alkaa olla imeytynyt, lisää kurpitsasose sekä vähän kerrallaan kasvislientä. Sekoita, maista, mausta tarvittaessa suolalla. Riisin tulee olla al dente ja risoton löysä. Tarjoile: koristele basilikalla ja Grana Padano -juustoraasteella!






©2020 • Taikakaulin

Ei kommentteja: