23. toukokuuta 2019

Gluteeniton ja maidoton mansikkakakku


Äitienpäiväksi tein tämän gluteenittoman ja maidottoman mansikkakakun, koska mun sisko ei pysty syödä gluteenia eikä maitoproteiinia. Olin ihan todella yllättynyt, miten hyvin tämä kaikin puolin onnistui. Kakkupohjan tein tuttuun tapaan Nopean kakkupohjan tyyliin, mutta tein sen kokonaan perunajauhoista. Kakun koristelussa käytin Plantin vaahtoutuvaa kauravispiä, joka oli vaaleanpunaisesta tölkistään otettaessa melkoinen köntti mutta vaahtoutui sitten sähkövatkaimella. Tämä kauravispi piti erinomaisesti muotonsa ja oli suht neutraalin makuista, joten kaikkien muiden makujen seasta ei välttämättä olisi edes tajunnut sen olevan kasvipohjainen tuote. Kaikki kasvipohjaiset vispit eivät kuitenkaan ole ihan samanlaisia, joten en osaa sanoa, miten muut tuotteet pursottaessa toimivat tai kuinka hyvin pursotusjälki pitää muotonsa.

Silloin, kun mun sisko santsaa kakkua, on kakun pakko olla aika onnistunut. Ja tätäpä kakkua sisko santsasi lisää! Ja niin santsasi muutkin kahvittelijat. Oli kyllä hyvää – raikasta ja kesäistä!


Tarvitset:
Kahden munan Nopea kakkupohja

täytteeseen:
pakastemansikoita valutettuna (n. 1,5 dl per täyteväli)
1/2 tlk säilykepersikoita
n. 1 dl vaahtoutuvaa kasvipohjaista vaniljakastiketta
1 tlk (2 dl) Plantin vaahtoutuvaa kauravispiä
n. 1/2 dl sokeria (tai maun mukaan)

kostutukseen
pakastemansikoista valutettu mehu
säilykepersikoiden mehua/sokerilientä

koristeluun:
1,5 tlk Plantin vaahtoutuvaa kauravispiä
2 rkl sokeria (tai maun mukaan)
(mansikkahilloa)
tuoreita mansikoita
tyrnimarjoja
timjaminoksia


1. Tee kakkupohja ohjeen mukaan ja jäähdytä. Leikkaa kolmeen osaan.
2. Sulata ja valuta mansikat, ota neste talteen. Murskaa mansikat haarukalla.
3. Valuta ja pilko persikat.
4. Vaahdota vaniljakastike ja kauravispi omissa kipoissaan ja yhdistä lopuksi. Sokeroi.
5. Kakun täyttäminen: Kostuta alin kakkupohja mansikoiden tai persikoiden liemellä. Laita murskattuja mansikoita kerros, sitten puolet vanilja-kauravispivaahdosta. Upota täytteeseen vielä persikan palat. Nosta seuraava kakkupohja ja kostuta. Toista sama toiseen täyteväliin. Kostuta myös päällimmäinen kakkupohja. Anna maustua kaapissa yön yli.
6. Koristelu: Levitä kakun päälle halutessasi mansikkahillokerros, jotta tuoreiden mansikoiden alta ei näy kakkupohjaa. Heitä tai asettele lohkotut mansikat kakun päälle. Vaahdota kauravispi ja sokeroi. Levitä vaahtoa kakun reunaan raapalla/veitsellä tasainen kerros. Pursota ruusukkeet kakun päälliosan reunoille tähtityllalla. Viimeistele kakku tyrnimarjoilla, timjaminoksilla sekä kakun alareuna mansikkasiivuilla.
©2019 • Taikakaulin

Ei kommentteja: