21. tammikuuta 2011

Vehnärieska


Eilen koulusta tullessani luin Demiä, jossa mainittiin ohimennen jotain rieskasta. Ajattelin, että nyt on hyvä tilaisuus tehdä rieskaa - äiti töissä, iskä kokouksessa eikä siskokaan pahemmin häirinnyt. Jää- ja kuivakaappien ollessa lähes tyhjää täynnä kolusin internetin puhki etsiessäni rieskaohjetta, johon riittäisi ainekset. Päätin näin ensialkuun tehdä ihan tavallisen vehnärieskan. Perunarieska on silti kyllä edelleen mun lemppari. Tästä taikinasta tulee kaksi paistinpannulla paistettavaa, ohutta rieskaa. Ensimmäisestä paistoyrityksestä tuloksena tuli pannuleipä - paksu kun mikä. Suosittelen siis todellakin tosi ohueksi kaulimista/venyttämistä!


Tarvitset:

3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
reilu 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl kylmää vettä
3/4 dl piimää / kermaviiliä / löysää, maustamatonta jogurttia / maitorahkaa, smetanaa tai Créme Fraichea maidolla lantrattuna


1. Sekoita vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe kulhossa. Lisää joukkoon kaikki muut. Työstä taikina käsin köntiksi. Anna vetäytyä 15 minuuttia.

Helppoa kuin heinänteko :)
2. Jaa taikina kahtia ja pyöritä kaksi palloa. Litistä pallot ja kauli todella ohueksi. Itselläni kaulimisen sijaan onnistui paljon paremmin taikinan pyöritteleminen (= venytteleminen käsissä). Vähän kuin olisi pitsapohjaa tehnyt. Taikina saa kuultaa vähän läpi.



3. Kuumenna paistinpannu. Paista yksi rieska kerrallaan molemmin puolin ruskean laikukkaaksi. Älä käytä rasvaa tai öljyä!!! Jos haluat mieluummin hoidella paiston uunissa, niin tokihan sekin onnistuu. Paista siis 250 °C uunissa keskitasolla 5-10 minuuttia TAI kunnes on saanut ruskeat täplät. Älä kuivata liikaa!

Saisi olla vieläkin ohuempi!


VINKKI Paistinpannua ei saisi kuumentaa tyhjillään! Laita pannun pohjalle vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kuuma vesi ja heilauta mahdollisesti pannuun jääneet vesipisarat pois. Laita kuumalle pannulle sitten rieska.
Sama pätee muissakin ruoissa, mutta etenkin lihan kanssa. Jos laitat lihan kylmälle paistinpannulle siihen tulee helposti kuollonkankeus.


©2011 • Taikakaulin

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilen tänään leivin uunilla kertoilen sitten miten onnistu

Krike kirjoitti...

Kiva juttu! Meilläkin on leivinuuni =)
Kauli taikina tosiaan todella, todella ohueksi!

Anonyymi kirjoitti...

Meikäläisellä kävi äsken sama tilanne, leipää tekee mieli mutta kaapissa ei ole kuin vehnäjauhoja ja maustamatonta jogurttia. Tongin sitten netistä jotain uutta ja nopeaa ohjetta kun en yksinelävänä viittinyt ruveta kokonaista sämpylätaikinaakaan nyt väsäämään. Löysinpä sitten tämän ja kokeilin. Hyvää on, kiitos! Täytyy pistää ohje talteen tälläisten pahojen päivien varalle :)

Krike kirjoitti...

Kiva, että maistui! Tämä on tosiaan nopea, yksinkertainen ja ihmeellisempiä valmistusaineitakaan ei tarvitse. :)

Santra kirjoitti...

En voi kyllä sanoa että toimisi tavan uunin kohdalla mutta näkkileipää sillä saa! Pistin ohjeen talteen nimellä "näkkirieska":Dd testaan joku pv ton paistin pannu juden :)

Krike kirjoitti...

Voi eikä :-D Nyt kun ohjetta katselin yli kolme vuotta sen julkaisun jälkeen, niin tuo 250 °C on kyllä järkyttävästi liikaa uunissa paistettaessa. Eli kuivuu tuossa lämpötilassa varmasti tosi nopeasti, suunnilleen jotain 175-225°C voisi passata paremmin. Niin sitä vaan taas saa ihmetellä, mitä onkaan tullut useita vuosia sitten kirjoiteltua tänne blogiin.. :-D