1. tammikuuta 2011

Focaccia
Italialainen peltileipä, focaccia, on herkullinen alkupalana tai ihan muuten vaan syötynä. Siihen käytetään säästelemättä ja lähes joka vaiheessa oliiviöljyä. Mikään yllätysvieraita varten tehtävä pikatarjottava tämä ei ole, sillä kohottamiseen kannattaa varata aikaa ainakin yön yli.

Tarvitset

itse leipään:


n. 11 dl vehnäjauhoja
n. 2 rkl ruokasuolaa
½ pkt hiivaa
5 dl vettä
1 - 1 ½ dl oliiviöljyä (riippuu kuinka löysää/kovaa taikina on siinä vaiheessa kun oliiviöljy lisätään)
1 dl valkoviiniä

pinnalle:

oliiviöljyä
ruokasuolaa / merisuolaa
kuivattua / tuoretta rosmariinia1. Mittaa vehnäjauhot ISOON (!!!) kulhoon, sillä taikina kohoaa hurjasti! Sekoita jauhojen joukkoon ruokasuola huolellisesti.
2. Mittaa vesi pieneen kulhoon ja murenna hiiva sekaan. Sekoittele, kunnes hiiva on liuennut veteen.
3. Tee vehnäjauhojen keskelle kuoppa ja kaada vesi-hiivaseos kuoppaan.
4. Alusta taikina kädellä ja lisää samalla vuoroin valkoviiniä ja oliiviöljyä. Peitä kulho ja anna kohoa yön yli jääkaapissa. Taikina kohoaa ihan kiitettävästi!
5. Ota esille pelti ja laita siihen leivinpaperi, joka on voideltu öliiviöljyllä. Levitä taikina pellille. Anna kohoa noin tunti peitettynä.
6. Tee sormilla / haarukalla koloja pintaan. Sivele oliiviöljyä pinnalle, esim. pullasudilla. Ripottele päälle suolaa. Jauha kuivattu rosmariini morttelissa jauheeksi. Ripottele rosmariini leivän pinnalle. Huom! Jos sinulla on tuoreita rosmariinin oksia, älä jauha niitä, vaan leikkaa kevyesti ja laita leivän päälle :)
7. Paista Focacciaa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jos pinta tummuu, suojaa foliolla. Vink! Folio ei kuumene uunissa, sen voi ottaa paljain sormin pois uunista :)
8. Sivele valmiin leiväne päälle oliiviöljyä pullasudilla. Leikkaa paloiksi ja tarjoile lämpimänä.

Ohje on peräisin Kinuskikissalta, mutta ihan alunperin Anna-lehdestä.

©2011 • Taikakaulin

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...