1. tammikuuta 2011

Joululimppu


Joululimppu on piimälimppu, joka liitetään visusti yhteen tärkeimpään ja juhlituimpaan juhlaamme, Jouluun. Limpussa yhdistyvät ihanat, jouluiset mausteet. Tämä resepti on saanut vaikutteita Kinuskikissan vastaavasta limpusta.


2 limppua

Tarvitset:

5 dl piimää
30 g hiivaa
1 dl (tummaa) siirappia
1/2 rkl suolaa
1 1/4 rkl pomeranssinkuorta
1/2 rkl anista
1/2 rkl fenkolia
1/2 rkl kuminaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
n. 5 dl hienoa täysjyväruisjauhoa

Voitelu:

loraus siirappia (1/3)
loraus vettä (2/3)


1. Mittaa piimä mikronkestävään kulhoon. Lämmitä pienissä erissä aina välillä kokeillen piimän lämpötilaa. Kunnes se on kädenlämpöistä, liuota hiiva sekaan. Sekoita hyvin.
2. Lisää mukaan siirappi hyvin sekoittaen. Mittaa sekaan myös suola ja mausteet.
3. Lisää jauhoja sekaan pienissä erissä tai siivilällä sihdaten. Muotoile taikinasta kulhoon mahdollisimman pyöreä, "kulmaton" köntti ja laita kohoamaan esim. kuumaan vesihauteeseen leivinliinan alle vähintään tunniksi.

4. Kaavi taikina kulhosta ja vaivaa reilusti. Tee taikinasta pötkylä ja leikkaa veitsellä puolivälistä kahtia. Lisää jauhoja sen verran, että taikina on suhteellisen kovaa. REILUSTI kovempaa kuin pehmeä pullataikina.
5. Leivo kaksi limppua. Pyörittele kovalla voimalla taikinaa. Yritä pitää taikina mahdollisimman "ehjänä". Laita pellille (toinen toiseen kulmaan, toinen toiseen, symmetrisesti. Muuten ne eivät mahdu pellille). Anna kohota pellillä vielä noin 20-30 minuuttia.
6. Limppujen kohottua tarpeeksi (näkee silmällä selkeästi) pistele limput haarukalla. Sekoita voitelua varten siirappi ja vesi huolellisesti. Sivele pullasudilla limppujen päälle siirappi-vesi -litkua ja paista 200 °C uunissa noin 40 minuuttia. Jos limppujen pinta meinaa palaa, suojaa alumiinifoliolla. Alumiinifolio on siitä mukavaa, että se ei kuumene uunissa. Sen voi siis ottaa paljain sormin pois :)


VINKKI
Kun limppusi ovat lähes valmiita, nosta metallisella lastalla limmpua pellistä. Jos pohja on tummunut reilusti tai koputtaessasi limpun pintaa kuuluu ontto ääni, limppu on valmis.
©2011 • Taikakaulin

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...