20. heinäkuuta 2013

Ruokavinksut reppureissaajalle



Ihan megapitkä postaus tämä!

Moikkelis kaikki rakkaat lukijat! Tällä hetkellä tätä kirjoitellessani on perjantai - tai no kääntyi just lauantaiksi - aika monet ovat varmaankin ryyppämässä, mut mä vaan nautin, kun saan olla rauhassa kotona viltin alla lämpimässä!

Nyt pääsin tän mun suosikkipostauksen kimppuun, nimittäin reppureissaajan ruokakupille! Ensin mun on vaan todettava, että mulla on ihan mieletön ikävä mun ja mun parhaan ystävän huippua saaristopyöräilyreissua. Siellä ei ollut kiire yhtään mihinkään, sai nukkua juuri sen verran kuin huvitti, katsella tajuttoman kauniita maisemia ja Ahvenanmaan punertavaa asfalttia, nauttia upeasta auringosta ja tietenkin kaikkein parhaimmasta seurasta, kiitos vielä rakas Pudding!

Tässä postauksessa kerron tosiaan ruoista, ja nimenomaan retkeilijän diy-pikaruoista. Mukana meillä oli ja suosittelen muidenkin ottavan kuumuutta kestävät muovimukit sekä aterimet - niillä pärjää yllättävän pitkälle! Lähtiessä kannattaa kaupan kautta kurvata pussimuonia eli pikapuuroja ja jauhesoppia. Lähes tulkoon kaikilla leirintäalueilla on edes jonkinlainen keittiö, jossa on mahdollisuus lämmittää pussiruokiin tarvittavaa vettä. Me lämmiteltiin vettä niin mikrossa, kattilassa liedellä kuin kahvinkeittimessäkin, että luovuutta vaan peliin! ;-)


Reissu kannattaa aloittaa heti täydellä massulla - me tankattiin ekan kerran ystäväisen tekemiä leipiä jo InterCityssä matkalla Turkuun!


Mikäli nälkähetkellä kohdalle sattuu tupsahtamaan jokin kauppa, voi sieltä ostaa kaupan tiskistä tollasen ruokavuoan. Me ostettiin tollaset semihyvät 30%-alepastavuoat, jotka syötiin heti siinä kaupan pihapöydällä, sekä iltaa varten telttaevääksi ihania RuisSipsejä sekä pikkunälän yllättäessä kätsyjä myslipatukoita. Eka yö oltiin Paraisissa Sattmarkin mökkikylässä, jossa ei kuulemma enää telttoja saa pystyttää edes maksua vasten, mut me saatin kuitenkin siihen lupa ;-)  (2 hlö + telttapaikka = 17€)


Lämmin Kuppi -jauhekeittosarjan tomaattivuohenjuustokeittoa söimme Houtskär-saaren ihanalla Kittuis-leirintäalueella (2 hlö + telttapaikka = 15€) tokana iltana. Keitto oli maultaan oikeasti hyvää, se oli helppo ja nopea valmistaa  ja lämmittikin kaiken lisäksi!


Samaista sarjaa oli myös tämä toinen soppamme. Syötiin tää kevätsipulikeitto krutongeilla yhdellä useamman tunnin laivamatkalla Korppoosta Kökarin kautta Föglöön, ja ton kuuman veden haimme laivan kahvi- ja teeautomaatista.


Koska niissä jauhekeittopakkauksissa on aina kussakin kolme sellaista pussia, jäi niitä niin kuin yhdet yli: yksi tomaattikeitto ja yksi kevätsipulisupee. Niinpä me sitten Finnholman leirintäalueella (2 hlö + telttapaikka = 13€) Föglön saarella pistettiin kummallekin puolet molemmista soppajauheista ja niin saatiin taas vähän uuden makuista soppaa! Tää oli neljännen aamun aamupala.


Puuroa lappailtiin naamariin kahtena aamuna. Kyllä se niin vaan menee, et puuro miehen ja miks ei nyt naisenkin tiellä pitää. Tuli sekin todettua, että Rainbow'n omena-kaneli-pikapuuro on tuhat kertaa parempaa ja maukkaampaa kuin Elovenan! Ja yksi varoituksen sananen: tarkkasilmäinen saattoi tosta ylläolevasta kuvasta bongata vääntyneen lusikan. Vaikka se sun mukis kestäisikin kiehuvaa vettä, ei kertakäyttölusikka välttämättä sitten kestäkään. Me kuumennettiin tolla kertaa vesi mikrossa ihan kiehuvaksi ja törkättiin lusikka liian nopeasti ja pitkäksi aikaa siihen tuliseen veteen. Ja tossa sitten on tulos, hupsis..


Siinä vaiheessa, kun pikakeitot ja -puurot alkaa lentää jo korvista ulos, kannattaa vaihtaa pastaan! Sen valmistaminen onnistuu nimittäin melkein yhtä helposti kuin soppien ja puurojen. Pastoja tosin joutuu kuumentamaan hieman pidempään, mutta mikrossa ne valmistuvat melko helposti - kaikkein helpoiten tietenkin liedellä! Me hommailtiin noi mikrossa, ja voi pojat, että olikin tosi hyvää! Nää me kauhottiin kitaan Maarianhaminassa Gröna Uddenissa, joka oli kaikkein kallein leirintäalue (2 hlö + telttapaikka = 26€ !!!)




Eihän sitä tietenkään koko aikaa kannata mitään kaupan pussiruokia syödä, ja me ainakin haluttiin ihan supersaaristolaista suuhunpantavaa. Ostettiin Korppoon ihanasta leipomosta tuore saaristolaislimppu ja torilta tuoretta, juuri savustettua lohta. Pyöräiltiin rannan rauhaan ja käpättiin laittomasti venelaiturille ruokailemaan. Ah nam, niin taivaallisen makuinen kombo kera Bonjourin ruohosipulituorejuuston...!

Niin kuin voitte arvatakin, ei se iso limppu kerralla tuu syödyksi. Me leikattiin koko limppu kertakäyttöveitsellä siivuiksi, voideltiin tuorejuustolla siivut valmiiksi, pistettiin pussiin ja pussi reppuun, meinaan sieltä saa ihanaista saaristolaislimppua just silloin kun on nälkä!



Ostettiin tuoreita porkkanoita ja mansikoita muistaakseni tokana aamuna ja popsittiin niitä lossimatkalla. Porkkanathan pitävät loistavasti nälkää, mansikat lähinä vessattavat... :-D


Ainakin Houtskärin saarella Kittuisin leirintäalueella oli aivan ihanaa porukkaa meidän lisäksi! Illalla meidän teltan läheiseltä matkailuautolta pari mummelia tuli kysymään, haluammeko heiltä ylijääneet grillimakkarat sekä perunasalaatin. No emmehän me voineet kieltäytyä! Kannattaa silti aina olla tarkka, keltä vastaanottaa ja mitä.


Ostettiin Maarianhaminassa pari leipää ja jälleen tuorejuustopaketti, jotka söimme satamassa Viking Lineä kohti Helsinkiä odotellessamme (yllä oleva kuva).

Plus aattelin kirjotella muutaman vinkkisen, jotka ainakin mun mielestä on ihan hyödyllisiä ajatellen saaristoreissua!


1. Lataa puhelinta aina, kun voit! Et voi tietää, milloin seuraavan kerran pääset sitä lataamaan. Me irrotettiin yhdessä lossissa telkkarin piuhat tätä latausoperaatiota varten, telkkaria ei toki kukaan katsonut eikä se ollut edes päällä. Meille meidän iPhonet oli ainakin tosi tärkeät, sillä muita kameroita ei ollut mukana. Mulla on myös netti mun luurissa, joten sieltä sai kaivettua kartan tarpeen vaatiessa. Ja tietty äitille pitää pystyä aina lähettämään rauhotteluviesti, että kaikki on kunnossa. ;-)


2. Suojaudu punkeilta. Mä otin ennen reissua puutiaisaivokuumetta vastaan tarkoitetun rokotteen. Rokote on kolmiosainen: eka osa piikitetään 2-3 kuukautta ennen reissua, toka noin yksi kuukausi ekan rokotuksen jälkeen ja kolmas melkeinpä vuoden päästä tosta tokasta piikityskerrasta. Hintaa sille kertyy reippaasti yli satanen, mikä on mun mielestä tosi paljon. Aloin kuitenkin miettiä, mitä voi käydä ilman rokotetta, ja päädyin sen ehdottomasti ottamaan - mieluummin maksan rokotteesta kuin makaan sairaalassa harvinaisen mutta erittäin vakavan sairauden takia. Borrelioosia varten ei ole olemassa (vielä ainakaan) mitään rokotetta, mutta pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisisiin vaattesiin pystyy välttämään punkit aika hyvin. Ja tietenkin voi suihkutella punkki- ja mäkäräissprayta! Mulle tästä punkkisuihkeesta tuli kyllä ihan pakkomielle, ja teltta tulikin kyllästettyä tällä joka ilta...


3. Tarpeeksi vaatetta messiin! Meillä molemmilla oli kyllä reissussa tarpeeksi vaatetta, mutta voin kertoa, ettei ole herkkua alkaa kaivaa lämpimämpiä vaatteita keskellä sumuista eli kosteaa yötä! Kylmimpänä yönä mä jouduin kiskomaan päälleni sellaset kerrokset vaatetta, ettei mitään rajaa. Mun päälle päätyi kahdet lämpimät juoksuhousut, kolmet sukat, pitkähihainen trikoopaita, college- ja fleece-takit sekä ulkotakki. Noi kaikki kamat päällä ahtauduin mun makuupussiin, eikä ollu kyllä yhtään liian kuuma!



4. Retkeilijäfiilis! Tukan kuuluu olla sotkussa ja likanen, meikit kannattaa suosiolla jättää kokonaan kotiin. Mustekaloilla kannattaa kiinnittää tarakalle kamaa, niin selkä ei kuormitu turhaan. Mulla oli myös minirinkka, ja voin sanoa, että kyllä helteillä kuumotti selkää! Mustekaloista voi myöskin viritellä kätsyn pyykkinarun.


5. Paras seura on parasta❤ 


6. Avoin ja rento fiilis!

©2013 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää hauskalta :)

Krike kirjoitti...

Sitä se todellakin oli! :-)