22. huhtikuuta 2011

Appelsiini Charlotta



Tänä vuonna äitin ja iskän synttärikahvipöytää koristi tämä charlotta. Appelsiineista charlotan päätin tehdä jo useita kuukausia sitten ja viime viikonloppuna oli aika toteutuksen. Kaveri oli auttamassa, tehtiin kaksi suolaista piirakkaa sekä tämä Pääkakku. Kiitos avusta!

Tämä tällainen appelsiineista tehty on huomattavasti kevyempi kuin oikea Charlotta Russe. Russessahan on kääretorttusiivut appelsiinisiivujen tilalla. Tässä ei ole gramman grammaa rasvaa ja sokeriakin vain välilevyissä. Ei siis edes täytteessä. Lupa siis herkutella!


Tarvitset

"välilevyihin":

4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta

täytteeseen:

3-4 isoa, kovaa appelsiinia
4 dl vaahoutuvaa vaniljakastiketta (esim. Pirkka, á 2 dl)
400g appelsiinituorejuustoa (esim. Pirkka, á 200g)
sokeria maun mukaan
8 liivatelehteä
1 dl appelsiini-mangosmoothieta
+ vielää 1 appelsiinin mehu ja kuoret
1 sitruunan mehu ja kuoret


koristeluun:



1.Vatkaa kananmunat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Lisää sekaan keskenään sekoitetut leivinjauhe, kaakaojauhe ja vehnäjauhot. Lusikoi kolmelle leivinpaperilla päällystetylle pellille pyöreät taikinaympyrät. Saa olla isoja! Paista 225 °C 5-10 minuuttia. Kun olet paistanut, kumoa. Tee kahdesta välilevykiekosta huomattavasti kulhon halkaisijaa pienemmät. Yhden tulee olla kulhon kokoinen (=pohja).
2. Kuori appelsiinit siihen tarkoitetulla "veitsellä" mahdollisimman hellävaraisesti. Leikkaa molemmista päädyistä noin 4 cm pala pois appelsiinia. Leikkaa jäljelle jäänyt keskiosa "kiekoiksi" ja
 asettele kelmutetun kulhon reunoille (kulho n. 3 L).


3. Vaahdota vaahtoutuva vaniljakastike. Raasta sitruunan- ja appelsiinin kuoret raastimen toisiksi hienoimmalla terällä ja lisää vaahtoon. Sekoita sekaan myös appelsiinituorejuusto.
4. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna smoothie ja aplarin- ja sitruunanmehut (samassa) kattilassa. Kun seos kiehuu, lisää liivatteet hyvin puristaen. Sekoita ohuena nauhana samalla vatkaten täytteeseen. Kaada 1/3 täytteestä appelsiinikiekkojen päälle, kulhon pohjalle. Nosta täytteen päälle toinen pienistä välilevyistä. Nosta sitten taas täytettä ja sen jälkeen viimeinen pienistä levyistä. Nosta vielä täytettä. Viimeiseksi laitat pohjalevyn, jonka halkaisija on suurin kaikista välilevykiekoistasi. Nosta kelmut päälle ja laita jääkaappiin yön ajaksi.

Nesteen kuumennusta, liivateen lisäystä, täytteeseen lisäämistä

 


5. Nosta kelmut kulhon reunojen yli. Aseta tarjoilulautanen/-astia kulhon päälle ja kippaa nopeasti ympäri. Nosta kulho pois ja poista kelmut. Jos appelsiinit ovat tosi mehukkaita, kuivaa kevyesti talouspaperilla. Koristele suklaaperhosin ja massaruusuin.


Vinkki Tee charlotta laakeaan kulhoon, sillä on paljon käytännöllisempää leikata sitä!

Muistathan, että marsipaani- ja sokerimassakoristeet todellakin kannattaa spritsata suklaalla ennen hyydytetyn kakun päälle laittamista. Muuten vettyvät. Spritsaamisella tarkoitetaan tälleen lyhyesti koristeen kakkuun osuvan pinta-alan kastamista sulaan suklaaseen. Suklaata ei ole pakko temperoida.

Peeäs Tarkoitukseni oli laittaa kakun päälle myös vihreitä lehtiä ruusuille. Spritsasin oikein lehtien pohjat valkosuklaalla, jotta kestävät kakun kosteutta. Mutta kuinkas sitten kävikään, unohdin ne aivan kokonaan :'D


©2011 • Taikakaulin

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tiijäkkö,olin aikonu tehä myös tällasen kakun,appelsiinit ja kaikki ostettuna,en vaa saanu aikaseks. Yks ja toinen muksuista kyseli et saako nuita appelsiineja syyä, no pikkuhilijaa lupailin ja nii oli värkit mennyttä!

Krike kirjoitti...

Voi hitsi :/ Onneksi nuo appelsiinit eivät niin kauhiasti maksa, uudet vaan kehiin. Tämä on niin helppo ja kumminkin ihan näyttävä kakku, kannattaa kokeilla! : )

Anonyymi kirjoitti...

Mmhh mmmhhh, Isänpäiväksi jotain muuta. Tuli raikasta ja ihanaa <3
Kesällä vaikka mansikoista vois kokeilla.

Krike kirjoitti...

Oii ihana kuulla!! Mansikat sopis varmasti tosi hyvin :-)