29. huhtikuuta 2011

Sima á la Taikakaulin2012

2011
 
Vappu on niiiin riippuvainen simasta - jos ei ole simaa, niin ei ole vappuakaan. Ja kaupan simoja ei lasketa.  *Chin chin!*


Tarvitset:

2 L + n. 5 L vettä
4 sitruunan isolla terällä raastettu kuori + mehu
( halutessasi voit lisätä 1 appelsiinin mehun + kuoriraasteen )
500g sokeria (tavallista)
500g fariinisokeria
pikku köntti hiivaa (vähän reilu 1 tl)
loraus kylmää vettä, n. 1/2 dl
surinoita
taloussokeria pullotusvaiheessa (n. 1/2 - 1 tl)


1. Mittaa 2 L vettä tosi suureen kattilaan (10 L) ja kiehuta. Lisää sitruunan kuoret, ota kattila liedeltä pois ja anna muhia vähän aikaa. Purista sitruunoista mehut ja lisää sokerien kanssa tässä vaiheessa vielä tulisen kuumaan nesteeseen. Hämmennä, kunnes sokerit ovat täysin sulaneet. Anna seoksen nyt jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Sitruunankuoriraaste
2. Kun seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, mittaa 1/2 dl kylmää vettä pieneen kippoon. Murenna hiiva sekaan huolellisesti ja liruta muun siman joukkoon.


3. Anna seistä huoneenlämmössä kahden päivän verran.
4. Pullota: tiputa pulloihin surinoita ja noin 1 teelusikka taloussokeria. Nosta suppilo pullon suulle ja suppilon päälle pieni teesihti. Nosta kaksi päivää käynyttä simaa 5 dl mitalla siivilän ja suppilon läpi pulloon. Älä täytä pulla kokonaan. Pistä sitten jääkaappiin vielä kahdeksi, kolmeksi päiväksi.VINKKI Pullotettuasi simat "tarkasta tilanne" aina 12 tunnin välein. Jos pullot ovat turvonneet hillittömästi, päästä ylimääräiset hiilidioksit pois korkkia vähän raottamalla. Rusinat keräävät myös hiilidioksidia ja siman ollessa valmista ne kohoavat pinnalle.

Muistathan, että sima on turvallisempaa tehdä muovipulloon, kuin lasiseen. Pullot todellakin turpoavat kovasti ja jos lasinen pullo pamahtaa käsiin, on seuraukset huomattavasti suuremmat kuin muovipullon räjähtäessä.

Peeäs Minä jouduin kaatamaan "simaliemen" (vesi + sitruuna + sokerit) isompaan kattilaan, kun oli eka kattila ihan piri pintaan täys.

Ja vielä... Mausta simasi lisäämällä sitruunoiden mehun ja kuorien lisäksi appelsiinin kuoret ja mehu!


©2011 • Taikakaulin

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...