23. huhtikuuta 2011

Pääsiäisen pajunkissakakku


Tällainen pääsiäisaiheinen kakku syntyi tänä vuonna ja samalla ensimmäinen täysin marsipaanilla kuorrutettu kakku. Aiemmin olen siis käyttänyt joko pelkkää sokerimassaa tai sokerimassan ja marsipaanin sekoitusta. Jotenkin tönkköä tuo marsipaani ja sen kauliminen sokerimassaan verrattuna, olisi ehkä kannattanut hieman pidempään sitä käsissä lämmitellä. Mutta nou hätä, laskeutui jopa mun mielestä hyvin kakun päälle. Sen lisäksi, että tämä oli ensimmäinen kokonaan marsipaanilla hoideltu kakku, tämä oli myös ihan eka tilauskakku, historiaa! Oli tosi kiva toteuttaa tätä. Jättäkäähän kommenttia, te tätä maistelleet! :)


Tarvitset

pohjiin/välilevyihin:

4 kananmunaa
1 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja

kostutukseen:

1/2 sitruunan / 1 limen mehu
1 dl vettä

täytteeseen:

1 satsi Vaniljaista suklaatäytettä
vajaa 1 prk Lemon Curd -sitruunatahnaa


pinnalle:

puolitoista kertainen satsi Voikreemiä
250g (luonnon)valkoista marsipaania (Sallinen, Dr. Oetker)
250g vihreää marsipaania (Sallinen, Dr. Oetker)
vihreää elintarvikeväriä (esim. Wiltonin)

koristeluun:

tummaa suklaata
valkosuklaata
1/2 pkt sokerimassaa/marsipaania
sinistä elintarvikeväriä
keltaista elintarvikeväriä
punaista elintarvikeväriä


1. Valmista "välilevyt". Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet kevyesti pyöräyttäen. Nostele pellille taikinasta pyöreitä kiekkoja. Mieti tässä vaiheessa, minkä kokoinen on kulhosi: 1 kiekko, joka on kulhon pohjan kokoinen, 2 kiekkoa, jotka ovat kulhon keskiosan levyiset ja 1 kiekko, joka on hieman isompi, kuin kulhon "aukko". Paista kiekot uunissa 225 °C kunnes ovat ruskistuneet. Otettuasi ne uunista, irrota leivinpaperi melkein heti.
2. Valmista Vaniljainen suklaatäyte.
3. Kostuta pienin kiekko sitruunavedellä (sekoita siis keskenään sitruunamehu ja vesi), levitä kerros Lemon Curdia ja nosta kulhon pohjalla. Nosta täytettä päälle. Kostuta taas kiekko, Lemon Curdia päälle ja sitten kulhoon. Ja taas kostuta kiekko, Lemon Curd -kerros päälle ja kulhoon. Leikkaa viimeinen levy tismalleen kulhon pohjan kokoiseksi. Älä kostuta! Nosta vain täytteen päälle kulhoon. Hyydytä jääkaapissa noin kahdeksan tuntia.
4. Kumoa kakku tarjoiluastialle. Viritä lautasen reunoille leivinpaperi- tai kelmusuojaukset, ettei lautanen mene ihan likaiseksi. Valmista Voikreemi ja levitä kakun pinnalle huolellisesti.
5. Työstä marsipaani. Tarkemmat ohjeet: Kuorruttaminen sokerimassalla/marsipaanilla. Leikkaa ylimääräiset marsipaanit pois reunoilta ja hae kolmiuloitteisuutta painelemalla marsipaanityökalulla kakun alalaitoija hieman sisään päin.


Voikreemi leviää :D
6. Sulata tumma suklaa ja laita Minigrip -pussiin. Leikka kulmaan reikä ja pursota pajunoksat. Sulata myös valkosuklaa ja laita pussiin. Leikkaa reikä ja pursota kisuset.

Paina kevyesti vitsojen viivat pintaan.

7. Valmista pääsiäismunat. Jaa sokerimassa/marsipaani kolmeen osaan ja värjää kukin eri värillä (sin, pun, kelt). Jaa punainen värjätty massa puoliksi. Ota pala sinistä ja punaista massaa ja pyöritä soikioksi. Se marmoroituu samalla. Tee sama keltaisella ja punaisella. Punainen massa jaettiin puoliksi sen takia, etten halunnut sini-keltaisia pääsiäismunia. Muistuttaa Ruotsin lippu, vaikka tykkäänkin ihan Ruotsista. :) Asettele kakun alalaitaan.

Liimaa esim. valkosuklaalla (kissoista jäi yli)
Muistathan, että voit yhtä hyvin käyttää kaksi 250g valmista vihreää marsipaanipötköä. Minusta vain se valmis oli tökerön väristä, niin sekoitin valmisvihreän sekä valkoisen marsipaanin ja sitten itse värjäsin hieman vihreämmäksi vielä. Seuraavalla marsipaanikerralla lienen käyttää Dr. Oetkerin marsipaania, sillä Sallisen oli toisesta päästä hitusen kuiva! Pehmeni aikas hyvin kuitenkin.

Ai niin! Pääsiäismunat ovat nekin jokainen omia yksilöitä, kukin erilainen. Ei siis haittaa, jos ovat vähän eri kokoisia ja muotoisia. 

VINKKI Sulata suklaa uudella, superhyper nopeella tavalla! Keitä vettä vedenkeittimessä. Laita 3-4 palaa suklaata tukevaan muovipussiin (Minigrip Mini). Upota pussi mukiin, jossa kiehuvan kuumaa vettä. Sulaa tosi nopeesti!

Peeäs Te, ketkä kakkuja ihan teette ja myytte: Miten hinnoittelette kakun? Tämän kakun hinnan määrittelin laskemalla aineksien hinnan (paitsi esim. leivinjauheen, jota puoli teelusikkaa meni, en viitsinyt :D). Sitten työpalkka 10,00 €.

+ 2000 kävijää rikki :)

The 1st tilauskakku :)


©2011 • Taikakaulin

7 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Onpa makee! :) 2011. kävijä :D

Taikakaulin kirjoitti...

Hei tattista! : )

Anonyymi kirjoitti...

Mää olin suunnitellu tekeväni tollasen, paitsi et ois ollu keltanen toi marsipaani,mut en kerinny. Mulla karkaa aika jonnekki :( Mut hei, sul on kaikkee ihanaa tääl. Tsemppiä sulle!

Anonyymi kirjoitti...

Kakku oli aivan superhyvää! Jäljellä on enää pieni siivu. :) Marsipaani on tosi makeaa, mutta jopa koristemunat on kaikki syöty. :D Sitruunatahna tekee makeasta kakusta samalla ihanan raikkaan. Kiitos!

Taikakaulin kirjoitti...

Anonyymi 1.: Kiitti paljon! Mullakin kyllä aika kummasti karkaa, mutta leivonta aina voittaa! Nytkin pitäisi hulluna lukea jotain Edgar Allan Poen novelleja koulujuttuun kun kakut ja leivonta ja kaikki muu kiinnostavampi jälleen voittivat 100-0 :) Mutta tässäpä on hyvin aikaa vielä. PS. Voithan tehdä kakusta jonkin muunlaisen version korvaamalla pajunoksat vaikka koivunoksiin, joissa hiirenkorvia? Alalaitaanhan voi pyöritellä vaikka pyöreitä palloja pääsiäismunien sijaan, kuten tässä tämän vuoden ystävänpäiväkakussa: http://taikakaulin.blogspot.com/2011/02/sydanystavan-kakku.html

Anonyymi 2.: Hei tosi kiva jos maistui! Marsipaani juu on todella makeaa :D Oho, ihan koristemunatkin! Mun lautaselta ne lentää nopeesti iskän lautaselle, hehhe. Kiitos itsellesi, oli superkiva tehdä ja toteuttaa! : )

Herkkukirppu kirjoitti...

Moi :) Tosi kivoi kakkuja sulla. Kysyit millä tyllalla mä pursotan kakut. Mul on metallityllia mut musta paras pursotusjälki tulee ihan muovisella punasella kertakäyttöpakkauksesta löytyvällä tyllalla. Se mikä löytyy kaikista s-marketeista :D varmaanki aika tuttu kaikille leipojille. Mut hei jatka leipomista kun oot niin lupaava kondiittorin alku ! Mulla leivontainnostus on vähä laskenu, mut välillä teen kakkuja kun jaksan ja pyydetään! Aufwiedersehen :)

Taikakaulin kirjoitti...

Moi ja kiitti vastauksesta! Mulla on joku jostain marketista (oisko Porvoosta tai Tammelasta) ostettu tyllasetti, äitin tosi vanha. On mulla sitten myös pari Wiltonin ja Städterin metallityllaa.

Mä en oikeestaan halua kondiittoriksi :D Tää on vaan ihana harrastus. Auf Wiedersehen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...