Jes! Nyt vihdoin sain toteutettua pitkäaikaisen toiveeni, kakun kuorruttamisen sokerimassalla. Marsipaanista en ole ikinä ollut innostunut, mutta törmätessäni sokerimassaan päätin, että aion kokeilla. Nyt ystävänpäiväkakkuun oli sopiva tilaisuus testata. Luin juuri ennen sokerimassan työstämistä täältä netistä kaikenlaisia sokerimassatarinoita, niin hyviä kuin pahoja. Joltain oli revennyt koko kaulittu sokerimassalevy, toisella oli kuivahtanut niin ettei taipunut kunnolla murtumatta. No, näistä välittämättä päätin, että nyt teen minä myös kakun - onnistui tai ei. Ja ilokseni se onnistui niiin hyvin ensimmäiseksi massalla kuorruttamakseni kakuksi! Vieläkin oon ihan fiiliksissä!
Muistathan myös, että tämä määrä on 15cm halkaisijan pikkukakkuun. Kun teet satsin 1,5- tai kaksinkertaisena, se riittää 24-26cm halkaisijan kakkuun. :)
Tarvitset:
375 - 400 g sokerimassaa/marsipaania
tomusokeria
( väriainetta, esim Wiltonin )
sokerimassan/marsipaanin alle:
1. Pyöristä kakun reunoja terävällä veitsellä, niin massa laskeutuu siihen nätimmin.
2. Valmista satsi voikreemiä tämän ohjeen mukaisesti.
3. Levitä peittävä kerros voikreemiä kakun pintaan. Tee niin tasainen, kuin vain pystyt - kaikki näkyvät lävitse.
4. Mikäli haluat värjätä massan, tee se ensimmäiseksi. Pehmitä sokerimassa/marsipaani kulhossa käsin.
3. Ota pieni veitsenkärjellinen haluamaasi värisävyä purkista. Wiltonin väri ovat yleenssä geelimäisiä, ja pysyy hyvin veitsenkärjellä. Värinä minulla oli Wiltonin "Pink".
4. Mikäli omistat kertakäyttökumihanskoja, ota ihmeessä käyttöön - säästät kätesi hirmuiselta värien pesulta! Kääntele, vääntele ja työstä massa ja väri sekaisin. Siinä puutuvat kädet, mutta kannattaa tehdä kuitenkin ihan loppuun asti. Voit tietenkin jättää tarkoituksella massaan marmoripinnan.
Operaatio sokerimassanvärjäys |
Massa alustalla (vas.) ja kakun päällä (oik.) |
7. Leikkaa ylijäämät sokerimassasta irti. Sudi pullasudilla tomusokerin jäämät pois pinnasta.
Vinkki Jos olet aikeissa tehdä kaksikerroksisen (tai vaikka kolmikerroksisen) kerroskakun, voit joko kuorruttaa kaikki kakut ensin ja sitten nostella ne lastan avustuksella päällekkäin. Onnistuu toki niin. Minä kuitenkin kokeilin ainakin itselleni ihan uutta keinoa. Kuorrutin alemman kakun normaaliin tapaan massalla, mutta nostinkin päälle tulevan kakun ilman marsipaania alemman päälle ja kuorrutin ylemmän kakun massalla vasta sitten. Täytyy varoa, ettei leikkaa reunoilla olevia massan ylijäämiä liian kovakouraisesti, jotta alempi kakku ei vaurioidu.
HUOM Mikäli joudut säilyttämään massalla kuorrutettua kakkua seuraavaan päivään jääkaapissa, älä missään nimessä laita kupua tms. päälle. Se on varmin tapa saada kakku itkemään. Jos talossasi on viileä, kuiva kuisti, se on hyvä paikka säilyttää marsipaani- tai sokerimassakakkua.
©2011 • Taikakaulin
©2012 • Taikakaulin
8 kommenttia:
Kiitos! Kaksi päivää googletellu enkä ole löytänyt selkeitä ohjeita juuri sokerimassan käyttöön. Nyt tietenkin hiukan myöhäistä kun sokerimassaa taitaa olla liian vähän.Mutta katsellaan mitä saan aikaseksi. Selkeet kuvat ja reseptit!
Kiitoksia palautteesta! :) Jos muistat, niin tuu kertomaan miten onnistui!
Kiitos hyvästä ohjeesta. Nyt vain äitienpäiväkakkuun kokeilemaan. (:
Jeee hei ihana kuulla!! Tee ihana kakku :-)
Apua! Ratkaiseva tieto tuli tuosta kuvusta, kiitos! :D
Hoi ei mitään! :-) Hyvällä tuurilla kakku voi säilyä kuvun alla ihan fine, mutta mulla on alkanut itkemään kuvulla peitettynä. Riippuu ihan siitä, kuinka kylmällä jääkaappi on - itkeminen syntyy käsittääkseni suurista lämpötilavaihteluista (huonelämpö - jääkaappi).
Mikä on kakkusi halkaisija?? :)
Tuo ylimmän, ison valkoisen kakun halkaisija on noin 26cm ja alemman, pienen vaaleanpunaisen halkaisija on about 15cm :-)
Lähetä kommentti