4. helmikuuta 2011

Runebergintortut

2012

2011


2011

2012
Päivitetty versio runebergintortuista täällä! (Edit 19.2.2016)

Ja niin taas kului vuosi, huomenna onkin jo 5. helmikuuta, Runebergin päivä! Muistan oikein hyvin, kun vuosi sitten taiteilin ensimmäistä kertaa meidän kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin mukaan nimettyjä ihania leivoksia. Runebergin Fredrika-vaimo tapasi tehdä näitä torttuja runoilijamiehelleen. Bongasin tämän reseptin vuosi sitten K-Marketin mainoslehtisestä, ja hyväksi on todettu mitä nyt pieniä muutoksia olen siihen tehnyt. Vaikkei nämä olekaan ihan oikeankorkuisia, saivat nämä hyvän vastaanoton: jopa siskoni kaveri kehui näitä paremmiksi kuin kaupan! Jossain blogissa muuten törmäsin torttuihin, joissa oli laitettu valkosuklaasta nuo valkoiset rinkulat... Onkohan mennyt Runeberg ja Brunberg vähän sekaisin? Joka tapauksessa, tässä olkaa hyvät, runebergintortut. :)


Tarvitset:

2 dl mantelijauhetta
115 g Digestive -keksimuruja
200 g margariinia ja voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
vajaa 2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl kardemummaa
3/4 dl (kuohu)kermaa
vadelmahilloa (esim. Dronningholmin sopii mainiosti)

kostutusliemeen:

1 1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
3-4 rkl tummaa rommia / arrakkipunssia / muutama tippa rommiaromia / karvasmanteliöljyä

päälle:

nokare vadelmahilloa
1/2 dl tomusokeria
jokunen tippa kylmää vettä (tai kaupasta valmista sokerikuorrutetta)


1. Laita Digestive -keksit kulhoon ja murskaa nuijalla (minulla kaulin, jossa ei päitä) pieneksi muruseokseksi.


2. Pehmennä rasva mikrossa, mutta älä täysin sulata. Lisää rasvan joukkoon sokeri ja vatkaa vaahdoksi.


3. Lisää kananmunat yksi kerrallaan aina välissä vatkaten taikinaan. Vatkaa tasaiseksi massaksi.


4. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää kananmuna-sokeri-rasvamassaan. Pyöräytä kunnolla sekaisin. 
5. Lisää kardemumma, Digestive -murut sekä mantelijauhe. Sekoita tasaiseksi ja lisää vimppana kerma. Sekoita nopeasti.


6. Voitele muffinipelti rasvalla huolellisesti, ETENKIN pohjat. Paperisia vuokia ei tietenkään tarvitse voidella, mutta silikoniset tässä tapauksessa voitelisin. Nosta taikina muffinipellille/vuokiin, älä laita ihan täyteen. Minulla riitti taikinaa 12 muffinipellin muffiniin sekä yhteen erilliseen. Tee keskelle torttua pieni kolo ja tipauta pikku nokare vattuhilloa siihen. Paista runebergintortut 200 °C uunissa noin 10-15 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kannattaa myös kokeilla tikulla, että ovat varmasti kypsiä. Ainakin nämä minun tortut olivat kohtuullisen löysiä kun otin ne uunista, mutta tikkuun ei jäänyt mitään ja pinta oli kauniin ruskea, niin that´s it. Kiinteytyivät ja "kovattuivat" sitten noin viiden minuutin kuluttua.

Ennen uuniinmenoa :)
7. Kun torttusi on uunissa, tehdään kostutusliemi. Liemi sivellään juuri uunista otetun muffinin pintaan. Elikkäs kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kiehuvaan veteen sokeri (joka luonnollisesti sekoittaessasi sulaa). Mausta liemi rommilla tai sillä, mitä sinä päätit laittaa.

Tarkkasilmäiset: oikean puoleisessa on rommia, väristä näkee

 8. Otettuasi tortut uunista, kostuta ne aivan ensimmäiseksi kostutusliemellä. Anna jäähtyä 15 minuuttia ja tee sivele vielä uudestaan kostutuslientä. Toista kostutus vielä 1-2 kertaa riippuen siitä kuinka mehukkaita niistä haluat. Jos olet hurja rommin ystävä (MINÄ EN), voit laittaa hieman laimentamatonta rommia suoraan torttuun.

9. Kun tortut ovat jäähtyneet, laita iso nokare vadelmahilloa keskelle torttua.
10. Mittaa tomusokeri kulhoon ja lisää vettä tippa kerrallaan samalla sekoittaen sekaan. Itse tekemäsi sokerikuorrute saa olla tosi jämäkkää, eli vettä ei tarvitse hirveästi. Lappaa kuorrute pieneen muovipussiin, leikkaa kulmaan reikä ja pursota tortun päälle valkoiset rinkulat.


MUISTATHAN että muffinipelti tulee voidella E X T R A hyvin! Minulla jäi leivonnaiset pohjistaan kiinni, onneksi tilanteen sai paikattua vain rapsuttelemalla ne sieltä pohjista irti ja painamalla murut takaisin torttuun kiinni. Älä laita ennen torttujen uuniinmenoa niihin liikaa vattuhilloa, meinaan hillo vetäytyy pohjaan, mikä myös edesauttaa torttujen pohjien kiinnijäämistä muffinipeltiin.

PS: Katselin MTV3-kanavan Makuja-ohjelman runebergintorttuja. Minusta ne ovat ihan jäätävän rumia. Entä teistä? (Edit 19.2.2016: Maikkarin ohje on poistettu heidän nettisivuiltaan.)

Ai niin, mainittakoon vielä, että tammikuun äänestyksen voitti huimalla äänienemmistöllä (50% äänistä) sokerimassa! Kysymyksenä oli "Mitä käytät itse mieluiten?" Marsipaani sijoittui toiseksi (28%) ja hännänpääksi jäi vaahtismassa (MMF) 22%. Kiitos kaikille äänestäjille!

©2011 • Taikakaulin

6 kommenttia:

Simpukka kirjoitti...

Kivan näköisiä! :)

Krike kirjoitti...

Kiitos =)

Pihlis kirjoitti...

Hyvältä näyttää, vaikka mä en kauheesti oo oppinu noista Runebergin tortuista pitämään.. :)
Ja noi Makuja-tortut oli rumia! :D

Krike kirjoitti...

Kiitos :) Mä tykkään Runebergeistä ihan hirveesti! En jummarra miten maikkarin tortut voi olla tuon näkösiä...

Anonyymi kirjoitti...

Tuli eilen tehtyä :) tein kaksinkertaisen määrän. Maustuivat kaikille!

Krike kirjoitti...

Anonyymi, kiitos paljon! Ihana kuulla :-)