19. marraskuuta 2011

Joulupullataikina



 

Alakoululaisille tarkoitetulla Leivontakurssilla teimme joulupullia. Joulupullia nimeltään siksi, että niissä on värinä ja makuna sahrami.

Kiitän nuorisoseuraamme siitä, että minua pyydettiin vetämään tätä kurssia kaverini kanssa ja kiitos myös kaikille i-h-a-n-i-l-l-e kurssille osallistuneille lapsille!!


Tarvitset:

5 dl vettä tai maitoa
50g tuorehiivaa
1 kananmuna
2 tl suolaa
1 dl sokeria
n. 0,25g sahramia (pussissa on 0,5g sahramia)
200g voita tai margariinia

pinnalle:

rusinoita
kananmuna
raesokeria


1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sekaan. Sekoita hyvin.
2. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää suola, sokeri sekä sahrami.
4. Mittaa osa vehnäjauhoista ja sekoita. Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa.


5. Sulata voi tai margariini ja lisää taikinaan. Annataikinan kohota lämpimässä paikassa vähintään 30 minuuttia.

Innokkaat kätöset taikinassa :)
6. Leivo taikinasta pullia, kohota vielä kymmenisen minuuttia. Voitele munalla ja paista 225 lämpöisessä uunissa.


©2011 • Taikakaulin

13. marraskuuta 2011

Angry Bird


Hyvää isänpäivää täälläkin, ISI!



Iskä pelasi viime keväänä Angry Birds -mobiilipeliä addiktinomaisesti, kuten kaikki pikkupojat. Onneksi kyllästyminen koitti ja nyt tämä peli vain komeilee iPadin valikoissa. Siitä keksinkin, että täytyy tehä kakku. Loppujen lopuksi tämä oli tosi helppo toteuttaa. Koottiin kulhoon nurin päin se varsinainen kakkuosa, keikattiin, värjättiin marsipaani punaiseksi ja päällystettiin kakku. Sitten vähän valkoista, keltaista ja mustaa massaa leikeltiin ja muotoiltiin ja - tattadaa - vihainen lintuhan se siinä.

No, muuten oli kakku ihan piece of cake, mutta punaiseksi värjääminen tuotti ongelmia. Nestemäinen Dr. Oetkerin punainen elintarvikeväri tekee massasta löysää, ja siksi massaa piti aina jääkaapissa jähmettää. Kolmeen kertaan jouduin punaisen massan uudelleen kaulimaan - muista siis tomusokeri! Sitä tarvitaan tosi paljon. Lopuksi suihkaus elintarvikekimallesprayta ja valaamis!


Tarvitset:

1/2 Kääretorttupohja + kostutukseen appelsiinimehua tai kaakaota

täytteeseen:

2 dl vispikermaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
130g Maraboun appelsiinkrokanttisuklaata
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl kaakaojuomajauhetta
(1 rkl sokeria)

kuorruttamiseen:

1/2 satsi Sokerikreemiä
250g marsipaania + punaista elintarvike- tai pastaväriä
50g sokerimassaa, josta
  • valkoinen etuosa
  • silmän valkuaiset
  • nokka + keltaista elintarvikeväriä
  • pyrstö + mustaa elintarvikeväriä
  • silmän mustuaiset + mustaa elintarvikeväriä
sokerikuorrutetta
elintarvikekimallesprayta (mm. UllanUnelma ja Bake And Party -nettikaupoista tai Confetista)


1. Valmista kääretorttupohja. Säästääksesi taikinaa voit levittää pellille neljä erikokoista taikinaympyrää, jotka sitten kootan kulhoon taikinan kanssa.
2. Vaahdota vispikerma ja sekoita tuorejuusto mukaan. Sulata appelsiinisuklaakrokantti kattilassa vesihauteessa. Jäähdytä hieman. Lisää kerma-tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää kaakaojauheet ja tarvittaessa/halutessa sokeri.


3. Vuoraa pieni kulho tuorekelmulla. Leikkaa kulhon pohjalle kääretorttupohjasta pyöreä kiekko ja kostuta se. Lisää täytettä. Aseta taas kääretorttupohjasta leikkaamasi kiekko, kostuta ja levitä täytettä. Toista sama vielä kaksi kertaa. Anna hyytyä jääkaapissa.


4. Kippaa kakku tarjoilualustalle. Valmista sokerikreemi ja sivele pintaan.

Ilman sokerikreemiä
5. Värjää marsipaani punaiseksi ja kuorruta kakku, apua Kuorruttaminen sokerimassalla/marsipaanilla -julkaisusta.
6. Kauli valkoista sokerimassaa silikonialustalla ja leikkaa tuollainen "ruokalappu". Kiinnitä sokerikuorrutteella linnun etuosaan.
7. Värjää pieni massaköntti keltaiseksi, muotoile nokka ja kiinnitä sokerikuorrutteella. Muotoile silmän valkuaiset, liimaa sokerikuorrutteella.
8. Värjää köntti sokerimassaa mustaksi ja muotoile silmiin mustuaiset sekä linnun peffaan pyrstö. Mustuaiset pysyvät valkuaisissa ihan painamalla, pyrstö kannattaa "liimata" sokerikuorrutteella. Koristele halutessasi suihkauksella kimallesprayta.


©2011 • Taikakaulin

11. marraskuuta 2011

Karpalo-valkosuklaapannacotta


Marraskuun alun pyhäpäivän ruokapöydässä alkupalana oli Maa-artisokkakeittoa, pääruoaksi hirvipaistia ja valkosipulikermaperunoita ja jälkkärinä sitten tätä pannacottaa. Väitän, että pannacotta-jälkiruokiin sopii paremmin happamammat marjat, kuten karpalo, puolukka ja lakka. Mansikkaa, vadelmaa tai mustikkaa käyttäessä ottaisin huomioon sokerimäärän, sillä sitä ei paljon silloin tarvitse!

Tää oli ihanan kirpsakkaa, I like!

Tarvitset:

3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria (eli 3,5 rkl)
400g karpaloita
1 prk Valio maustettu vaniljarahkaa (noin 200g)
65g valkosuklaata (puolet Panda-valkosuklaalevystä)

koristeluun:

karpaloita
valkosuklaata


1. Laita liivatteet likoamaan gylymään veteen.
2. Soseuta karpalot ja vie (lue: mössää) siivilän läpi.
3. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan ja kuumenna samalla sekoitellen kiehuvaksi. Lisää liivatteet ja marjasose.
4. Sulata valkosuklaa pienellä teholla mikrossa sulaksi. Sekoita nopeasti vaniljarahka ja suklaa keskenään. Lisää se lämpimään kerma-sokeri-marja-liivate -seokseen ja sekoita tasaiseksi. Jaa tarjoilulaseihin tai -astioihin ja hyydytä kylmässä. Tarjoile karpaloiden ja höylätyn suklaan kera.


©2011 • Taikakaulin

10. marraskuuta 2011

Leivontakurssille, mars!


Vedän kaverini P-O:n kanssa joululeivonnaiskurssin 7-12-vuotiaille peruskoululaisille. Yllä olevasta mainoksesta löytyy yhteystiedot, ilmoittaudu pikimmiten mukaan mikäli vain asut täällä Etelä-Suomessa kohtuullisen matkan päässä! Paikkoja on vielä muutama ja kurssin järjestää Pornaisten Pohjoinen Nuorisoseura ry (PPNS).

©2011 • Taikakaulin

9. marraskuuta 2011

Maa-artisokkakeitto


 
Heippa kaikki!

Hohoh, onpas tästä aikaa kun olen viimeksi blogiani päivitellyt! Intoa tähän olisi vaikka kuinka, mutta aikaa ei... Syksykin on vaihtumassa parhaillaan talven puolelle - kävellessäni mäkemme alhaalta saunasta sisälle kotiin tunsin kuinka huurteiset ruohonkorret narskuivat kenkien alla ja tukkakin oli jo hieman jääpuikoilla. Ei ihme, väittihän lämpömittari -2,6 pakkasastetta.

Meidän perheellämme on Tampereen HolidayClub Lapinniemessä osake eli huoneisto, joka on kuin koti. Päätettiin äitin kanssa tehdä sellainen astetta hienompi lounas, olihan silloin kyseessä pyhäpäivä, 5. marraskuuta. Kotoa en hoksannut ottaa mukaan muun muassa sauvasekotinta, niin keitto oli pakko pusertaa soseeksi siivilän läpi. Olihan se jokseenkin raskasta, mutta onnistui!

Oli hyvää!!


Tarvitset:

7,5 dl maa-artisokkia
2-3 isoa jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
2 salottisipulia
suolaa
huippuiso nokare voita
1 litra kasvislientä
1 dl kuohu- tai ruokakermaa
mustapippuria

koristeluun:

basilikan lehtiä


1. Jos maa-artisokkasi ovat todella monimuotoisia, ns. "ulokkeita", irrottele ulokkeet, jotta kuoriminen onnistuu helpommin. Kuori sitten kaikki palat ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuori peruna ja huuhtele. Irroita sipuleista kuoret.
2. Raasta kaikki vihannekset (maa-artisokat, perunat ja sipulit) raastimen isoimmalla raasteterällä.
3. Laita voita reilusti kattilaan ja kuumenna. Lisää kaikki raasteet ja kuullota noin viisi minuuttia. Lisää kasvisliemi parissa erässä ja sekoittele. Anna kasvisten kypsyä. Maistele ja maustele.
4. Kun kasvikset ovat pehmeitä, soseuta sauvasekoittimella, blenderissä tai vedä siivilän läpi. Laita annoskulhoihin ja tarjoile.


©2011 • Taikakaulin

29. lokakuuta 2011

Helsingin Ruokamessut 2011


VAROITUS! Tämä postaus sisältää paljon kuvia! ;D

 Jo jonkinlaiseksi perinteeksi muodostuneet ruokamessut olivat jälleen Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti kirjamessujen sekä musiikkimessujen kanssa. Olimme kaverini kanssa Sarjakuvantekijöiden osastolla kirjamessujen puolella osan ajasta kilpailulomakkeita jakamassa.

Ruokamessujen puolella on niin sekoa ravata, positiivisesti. Kierretään aina maistiaispisteissä rinkiä siinä toivossa, että maistattajien työvuoro on vaihtunut (niin, etteivät huomaa, että syödään heidän varastot tyhjiksi). Ei muuten käyty koko päivänä syömässä, sillä messuilla jaettiin ihan kaikkea: puuroa, sataa sorttia juustoja, hedelmä- ja marjamehuja, hedelmäsoseita, Arla Ingmannin Ihana-jogurttimaistiaisia, leipää, leipää, leipää, leipää, leipää, leipää, leipää, leipää, leipää ja sitten ihanaa Saaristolaisleipää, näkkileipää, Fazerin suklaapaloja (ihanan isoja!), karkkia, karkkia ja vielä kolmannen kerran karkkia.

valkotakkinen = Kari Aihinen, kaikkein oik. Harri Syrjänen

Harri kokkaa, Mia Kettunen selostaa

Sellanen salaatti, by Harri Syrjänen

Seurailimme myös näytekeittiössä hääräilleitä huippukokkeja Kari Aihista ja Harri Syrjästä kokkikollegoineen. Istuttiin aina keskellä eturivissä ja kommentoitiin show'ta - toivottavasti niin äänekkäästi, että palaute meni perille. He valmistivat siis ruokia, mutta fiilis heidän kokkailuidensa jälkeen oli TOSI TYLSÄ. Heillä on selkeesti kiehahtanut sopat päähän - mun mielestä show'ssa aika tärkeetä ja olennaista on yleisön huomioiminen oman itsensä sijaan!


CROISSANTTEJA <3

Monet julkkiksetkin näyttäytyivät messuilla. Olin vähällä kävellä Vappu Pimiän yli, ja sitten suuhun jäi jumittamaan vaan lausahdus "oliks tuo Vappu, oliks tuo Vappu, oliks tuo Vappu". No, olihan hän. Juttelimme myös Suomen kauneimman vuosimallia 2007 kanssa. Jep, Noora Hautakangashan se siellä Seattia mainosti juusto- ja leipäkojujen keskellä. Ja aivan sama oli vuosi sitten - osallistuimme autoarvontaan ruokamessuilla ja juttelimme missin kanssa, hah. Muita tunnettuja kasvoja olivat myös kokki Sami Garam, Duudsonien Jarppi ja Jukka, Metro-lavalla esiintynyt ja meidän Järvenpään lukionkin käynyt Stina Girs ja olihan siellä myös tv-juontajat Marja Hintikka sekä Mikko Kekäläinen.

Paljon fudgeja!


Ihanaa saaristolaisleipää

Janon sattuessa tuon koneen kautta ;)

Perjantaina 28. lokakuuta televisioitu PS eli Puoli Seitsemän oli suora lähetys Helsingin kirjamessuilta ja kipitettiin mekin kaverin kanssa lähetystä seuraamaan. Mentyämme sen jälkeen hakemaan takkeja narikasta muuan älykkyydestään tunnetut herrat sähläsivät siinä Messukeskuksen aulassa jotain epämääräistä. En sitten tiedä onko niin hienoo vai ei, että on nähnyt Duudsonit livenä ja tosi läheltä, mutta tulipa sekin koettua, hahaha.

Tästä linkistä näät perjantaina 28.10. televisioidun PS:n 2-vuotisohjelman aina 5.11. asti! PS 28.10.2011


Teillä lukijoilla on vielä mahdollisuus päästä ruokamessuille tänä vuonna, sillä huomenna (sunnuntaina 30.10.2011) on viimeinen ruokamessupäivä. Menkää, menkää ja käykää Sarjakuvantekijöiden osastolla siinä samalla osallistumassa Sarjakuva-aiheiseen kilpailuun!

Peeäs On niin kivaa, että iskä on sarjakuvanpiirtäjä jne., meinaan huomenna ollaan taas menossa vakkari messukaverin kanssa ilmaislipuilla syöpöttelemään messuille. Ehkä juopottelemaan sitte parin vuoden päästä kun Viini-puolelle päästään. ;)


 ©2011 • Taikakaulin

26. lokakuuta 2011

Juustokakkumarmoroidut suklaabrowniet




Lueskelin syyskuun LagaLätt -lehteä tässä eräänä yönä saatuani tarpeekseni historian kirjasta. Tässä ruotsalaisessa ruoanlaitto- ja leivontalehdessä oli suklaaextra, jossa oli niin mielettömän hyvän näköinen browniesohje, että olihan sitä ihan pakko kokeilla. Vaan enpäs tehnyt ihan LagaLättin ohjeen mukaan: sain tuliaisiksi Saksasta jokunen vuosi sitten Brownies-kirjan (kiitos paljon Pihlikselle!) ja sieltä löysin toisenlaisen marmoroidun brownie-reseptin. Niistä sitten muokkasin tällaisen.

Omasta mielestäni paistoin näitä ihan liian kauan ja kuiviksi, mutta oli silti niin siistiä kuulla siskolta "nää on ihan jees", koska yleensä mun tekeleet ei kelpaa, todellakaan.

Tämän myötä toivottelen ihanaa syksyä kaikille!


Tarvitset:

200g tummaa suklaata
200g voita
1 dl tavallista sokeria
1 dl muscovadosokeria (voi laittaa tavallista sokeria 2dl, jos ei halua/ole muscovadoa)
3 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa

juustokakkukuorrutteeseen:

200g tuorejuustoa TAI Ricotta-juustoa
1 kananmuna
1/2 dl tavis sokeria


1.Laita uuni 180 C. Asettele leivinpaperi syvälle uunipellille. Jos haluat korkeampia (eli tällaisia kun mulla), vuoraa vain puolet pellistä leivinpaperilla ja teet taitos sille reunalle, mikä on pellin keskellä (ettei taikina leviä).
2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat.
3. Sulata suklaa ja jäähdyttele hieman. Lisää suklaasula voi-sokeri-muna -seokseen koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen.
4. Sekoita kuiva-aineet ja lisää taikinaan. Kaada tönkkö taikina uunipellille ja levitä sekä tasoita.
5. Sekoita kaikki juustokakkukuorrutteen ainekset hyvin keskenään. Lusikoi sattumanvaraisesti browniepohjan päälle. Vetele veitsellä kaikenlaisia kuvioita ja nostele pohjataikinaa juustokakkukuorrutteen päälle jne. Marmoroi siis. Paista sitten 180 C noin 30 minuuttia.



Näin syksyisinä iltiona on ihana fiilistellä beatlejen tahtiin. No okei, AINA on ihana fiilistellä moppitukkien tahdittamana. Oon niin onnekas, kun omistan koko sen tuotannon. Ja omistan myös liput McCartneyn joulukuiseen konserttiin! Mää en kestä.

Linkkaan tähän biisin, joka on juuri parhaillaan lankojen täällä päässä menossa. Ihmiset, kuunnelkaa tää niiden tyhjäänpäiväisten VilleGallejenne sijaan!  ;)



©2011 • Taikakaulin

25. lokakuuta 2011

Hirvipiiras



Purkkihirvenliha, I love it! Ja sitä saa onneksi papalta, metsästäjä hän kun on. Hirvenjauheliha ei oo mitenkään merkittävästi naudan vastaavasta poikkeavaa, mutta tää purkkiliha... Se on niin ihanaa.

Täällä mun blogissa on ollut nyt viime aikoina normaalia hiljaisempaa - tai niin - tää on nykyään sitä normaalia. Lukio vie niin paljon aikaa, kiitos pari kertaa päivässä kulkevien linjureiden. Peruskoulun syyslomalla ei olisi tullut pieneen mieleenikään ottaa koulukirjaa käteen, mutta nyt ei tullut mieleenikään, etten näin olisi tehnyt. Varsinkin näin hitaana lukijana kurssista läpi pääseminen edellyttää sen. :D

Vaikka syyslomalla on tullut tehtyä koulujuttuja, oon mä toki keittiössäkin ollut (yllätys sinänsä :D). Sisko ei ollut kotona, niin tein meille muille -  äitille, iskälle ja minuulle -  tätä piirakkaa. :)

Tarvitset:

3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
suolaa-aa-aa
100g voita
1,5 dl vettä

n. 200g hirven(purkki)lihaa
1 iso tai 2 pientä sipulia
1,25 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
mausteita
suolaa-aa-aa
juustoraastetta


1. Sekoita pohjan kuivat aineet. Lisää sulatettu voi ja sitten vesi. Sekoita tasaiseksi. Levitä piirasvuokaan.
2. Pilko sipulit.
3. Sekoita kerma, munat ja mausteet sekaisin.
4. Lado pohjataikinan päälle purkkihirvenlihaa, sipulit sekä kerma-munalitku. Ripottele pinnalle juustoa ja paista 200 C, kunnes hyytynyt ja nätin ruskea. :)


©2011 • Taikakaulin

16. lokakuuta 2011

Suppilovahveroquiche



 

Olin tänään ystäväni ja kettuterrieri Tipin kanssa suolla "poimimassa" karpaloita. Saalis oli huima 1 dl :'D Suppilovahveroita näytti olevan ihan HIRVEESTI, joten mikäs siinä, niitä sitten poimittiin. Siellä missä suppiksia möllötti, oli niitä ihan pilvin pimein - siinä sitten vaan haahuili ja yritti poimia kaiken. Tämä sähköiskun saanut Tipi-koiruus on sellainen kiva häirikkö, talloo karpalot ja sienet myös. Sitten kävi niin, että koira vaan katos...  Olipahan ainakin rauha poimia. Ja saalis oli oikein mukava: noin 2,4 kg :)

Nyt pohdin, mitä näille kaikille lopuille suppilovahveroille ja neljälle ja puolelle kantarellille tekisi. Näihin quicheihin (alkuperäinen resepti kantarelliversiona on Sara La Fountainin Passion For Food -kirjasta) meni about 4 desiä suppiksia... Jospa sitä vähän alkais kuivattamaan ja pakastamaan.

Nää oli muuten hyviä!


Tarvitset: (8:lle)

150g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
maun mukaan suolaa
(vettä)

täytteeseen:

270g suppilovahveroita (tai kantarelleja tai mitä vaan haluat... Tatteja en suosittele)
2 pientä tai 1 iso sipuli
kunnon nokare voita
tilkka oliiviöljyä
1,5 dl ruokakermaa
suolaaa-aa-aa-aa
currya
mustapippuria

maitoseokseen:

2 kananmunaa
1,25 dl kermaa
juustoraastetta


1. Jos sinullakaan ei ole pieniä paistoastioita, tee alumiinifoliosta pienet paistoastiat quicheille. Käytä apunasi suuren mukin suuaukkoa (halkaisija n. 12 cm) ja taittele ja painele folio "vuokamaiseksi". Alla vähän kuvahjälppiä.


2. Sekoita pohjan voi, vehnäjauhot ja suola. Tämä vaihe on helpompaa, mikäli voi on huoneenlämpöistä. Mössää kaikki sekaisin, lisää tarvittaessa vettä. Painele paistoastioiden pohjalle ja reunoille. Painele haarukalla reikiä pohjaan ja esipaista noin kahdeksan minuuttia 200 °C uunissa keskitasolla.


3. Siisti sienet. Voit vähän pieniä sieniä, muttei se juurikaan ole tarpeen. Lisää pannulle ja anna lieden olla täysillä. Huomaat, kun vesi alkaa haihtua sienistä. Veden haihduttua lisää nokare voita ja tilkka oliiviöjyä. Laita kerma ja anna muhia. Mausta. Jaa esipaistettujen pohjien päälle.

Vas.: todistettavasti vettä haihtuu ;D
4. Riko kananmunien rakenne ja lisää siihen kerma ja halutessasi hieman juustoraasteta. Lusikoi täytteen päälle. Ripottele juustoraastetta ja paista 200 °C uunissa 12-20 minuuttia, eli kunnes ovat kullanruskeita.

Kiitettävä 2,4 kg sienisaalis...
...josta tismalleen 276g meni näihin...

...ja loput pakastin ja kuivatin :)


Vinkki Anna sienten haihdutttaa pannulla ollessaan vedet kaikessa rauhassa ennen voin tai öljyn lisäämistä!

Jos mietit miltä kypsentämätön/raaka suppis maistuu, niin voin kertoa, että se on erittäin vetisen taulusienen makuinen. Ei maistu juuri ihmeemmältä. Jos tiedät sienen varmasti olevan suppis, niin maista vaan :D

Tuli mieleen, että vähänkö noloa, jos suomalainen ei oo ikinä käyny sienessä tai marjassa - ihan sama mihin vedoten. Vaikkei asuisi maalla tai metsän vieressä, voi sinne siltikin mennä. Täällä eteläisessä Suomessa varmaan vedotaan karpaloon menemisen esteeksi, että eihän täällä ole soita ja Lappiin on liian pitkä matka. Sitä paitsi kumppareissa on sen jälkeen varmaan ainakin puoli litraa vettä. No totta - Lappiin on pitkä matka ja kumpparit voivat olla hyvinkin märät (nimim. kokemusta on), mutta kyllähän täällä karpalosoita on!


©2011 • Taikakaulin

15. lokakuuta 2011

Omena-kanelimuffinssit



Iskän yksi työkaveri tuolta Sanomilta, Pelit-lehden toimituksesta vinkkasi, ettei täällä blogissani ole yhtään o:lla alkavaa ohjetta, eli aakkostetussa rezeptihakemistossa on tyhjää siinä kohtaa. Nyt vähän paikkailin asiaa, kun väsyttävän kouluviikon jälkeen oli pakkomielteen omaisesti jotain jälleen tehtävä.

Nuo pienet muffinivuoat olen hommannut Järvenpään Terholan teollisuusalueelta löytyvästä sisustus- ja krääsäkaupasta, jossa kaiketi on loppuunmyynti paraikaa. :( Nuo kuviot eivät oo niin nätit paiston jälkeen...

Nää muffinssit oli sellasta ihan kelpo settiä, mutta eivät mitään ihmeellisemmän hyviä.


Tarvitset:

75g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
3 tl vaniljasokeria
3 tl kanelia
½ dl maustamatonta jogurttia tai maitoa
2 pientä tai 1 iso omena


1. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmuna.
2. Sekoita kuiva-aineet ja vatkaa mukaan. Lisää jogurtti / maito.
3. Pilko puolet omenamäärästäsi pieneksi silpuksi ja lisää taikinaan. Lappaa kama muovipussiin, leikkaa kulma auki ja pursota muffinssivuokiin (TOIMII!). Paista 200 °C uunissa noin 20 minuuttia.


tuollasia muffinivuokia

Tupu ja Tipu

Peeäs Meidän kaniveljet Tipsu ja Tupsu matkasivat tänään talvihoitoon. Yllä olevassa kuvassa he ihmettelevät rottinkisen kissankantokopan reunan yli auton ohi viliseviä maisemia.

©2011 • Taikakaulin

10. lokakuuta 2011

Fetainen herkkusieni-tomaattilasagne


Animalian Eläinten viikko on parhaillaan meneillään ja niin myös Vapauta valinnoilla -kampanja. Eläinten viikko järjestetään nyt jo 62. kerran ja siinä kiinnitetään huomiota eläinten hyvinvointiin ja oikeuksiin. Itse voit huomioida tämän vaihtamalla mm. tehotuotetun lihan maittavaan ja herkulliseen kasvisruokaan (nimim. 1,5 kk kasvisruokavaliolla viime keväänä).

Ideana tässä oli siis "eläinvapaaruoka" eli eläinten oikeudet silmällä pitäen. Puntaroin ajatusta juuston suhteen (siis saako käyttää vai ei), mutta tulin tulokseen, ettei siinä olla eläintä tapettu ja eläin on kuitenkin saanut jatkaa elämäänsä. Eli otin juuston sillä perusteella mukaan. Tietenkin sen voi jättää pois ja korvata vaikka osaksi tofulla.

Tämä ei ole sellainen peruslasagne: tämä ei ole niin kiinteää. Eihän tässä jauhelihaa meinaan ole. Jos nyt oikein kunnolla haluaa ruokaa tehdä, niin silloin tietty menee itse tuonne metsän puolelle sienet poimimaan, mutta minä poimin herkkusieneni urposti K-Marketin kasvishyllystä (tiedän, sieni EI kylläkään ole kasvis). Tomaattimurskan valmistus onnistuu myös itse helposti, mutta tällä kertaa valmiina ostin. Vaikka reseptissä mainitaan Pirkka useampaan kertaan, ei tämä ole mitään tuotemainontaa ;D

Tarvitset:

n. 6-8 lasagnelevyä

valkokastikkeeseen:

3 rkl voita
1/2 dl vehnäjauhoja
6 dl punaista maitoa
suolaa
mustapippuria
oreganoa
150g juustoraastetta 

täytteeseen:

2 prk (á 200g) Pirkka Yrtit -tomaattimurskaa (valkosipulikin käy. Ja oikeestaan kaikki muutkin käy.)
suolaaa
mustapippuria
oreganoa
200g Pirkka herkkusieniä
200g aitoa oikeeta kreikkalaista fetaa

pinnalle:

paaljon juustoraastetta
fetaa murskattuna

koristeluun:

tummaa balsamicokastiketta
basilikan lehtiä


1. Valmista ensin valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Anna vähän aikaa muhia, mutta kun emme ole tekemässä ruskeakastiketta niin älä niitä nyt sitten missään nimessä ala ruskistamaan (!).  Lisää maito ja sekoittele muutama minuutti. Ota kattila liedeltä ja lisää vimppana juustoraaste. Sekoittele.
2. Laita pyöreän uunikulhon pohjalle vähän valkokastiketta. Laita lasagnelevyjä pohjalle. Katko, pilko, puolita sellaisiksi paloiksi, että koko pohja on peitossa. Sekoita tomaattimurskat, suola, pippuri ja oregano sekaisin ja kaada 1/3 alimmaisten lasagnelevyjen päälle. Pilko sienet ja lado 1/3 tomaattikastikkeen päälle. Murenna noin kolmasosa ( 1/3 ) fetasta päälle. Toista sama vielä kahteen kertaan. Ripottele viimeiseksi pinnalle fetamurskaa ja juustoraastetta. Paista uunin alimmalla tasolla 200 °C noin 40 minuuttia ja kunnes on kauniin ruskea. Tarjoile


Peeäs
  •  Tämä sopii vegetaristin ruokalistalle!
  • Pakko leijua, että sain psykasta kympin. Whaat :D

 ©2011 • Taikakaulin

2. lokakuuta 2011

PPNS 100v.!


Elikkäs  nuorisoseura täyttää nyt tänä vuonna sata vuotta. Itse olen sen toiminnassa ollut mukana muun muassa näyttelemässä kesäteatterilla parina kesänä, hoitamassa teatterin tekniikkaa, ohjannut lastenkerhoa ja osallistunut KNoppi-perusohjaajakoulutukseen. Minulta pyydettiin peruskakku juhliin, ja totta kaihan mä suostuin! Mutta koska minua ja peruskakkua ei samaan lauseeseen saa, niin välistä löytyi sitruunatahnaa eikä tosiaankaan banaania. En ole muuten IKINÄ tehnyt kakkua, jossa olisi banaania. Enkä usko että ihan lähi päivinä sellaista teenkään. :)


Tarvitset:

6 kananmunan Nopea kakkupohja
kostutukseen noin 2 dl marjamehua

täytteeseen:

1 prk Lemon Curd -sitruunatahnaa (valm.: MacKays)
400g pakastemansikoita
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
vaniljasokeria maun mukaan

kuorrutukseen:

yksi satsi Suklaaganachea tummasta suklaasta
marsipaani- tai sokerimassakoristeita
6 dl vispikermaa
2 rkl maitorahkaa + sokeria maun mukaan


1. Valmista kakkupohja ohjeen mukaan.
2. Leikkaa kakkupohjat ja kostuta. Levitä ensin Lemon Curdia. Muussaa mansikoita haarukalla siten, että rakenne hajoaa. Laita puolet mansikoista ensimmäiseen väliin.



3. Vaahdota 4 desilitraa vispikermaa, mausta (lue: sokeroi). Laita laita puolet ensimmäiseen väliin. Laita Lemon Curdia, mansikoita ja kermavaahtoa myös seuraavaan väliin ihan samalla tavalla kuin aiemminkin.


4. Valmista suklaaganache ja kuorruta kakku. Anna jähmettyä.
5. Sokeroi ja vaahdota kuorrutukseen tuleva vispikerma. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheilla maitorahka ja vatkaa vielä vähän. Pursota haluamallasi tavalla (minulla Städterin 14 mm tähtitylla, ofc ;)


Peeäs Sain olla päivän kansallispuvussa ! Aluksi kammoksuin koko pukua, mutta nyt tätä kirjoitellessanikin on se samainen puku päällä :) Ainoa vain, että esiliinaa ei nuorisoseuran varastosta löytynyt ja päänauhatkin jossain piilossa olivat, mutta eipä se menoa haitannut!

Edit: Jos joku pohti, että minkä alueen kansallispuku tuo on, niin voin kertoa että Munsalan on. Munsalahan oli Pohjanmaalla sijainnut kunta, eli ei ole mitenkään meidän seuduilta tuo puku. Ja tarkkasilmäinen saattoikin jo huomata, että kaksi alinta kultaista nappia puuttuvat ;D

©2011 • Taikakaulin

1. lokakuuta 2011

Suklaaganache


Eli suklaakuorrutetta näin suomeksi. Über helppo valmistaa ja tämän minun käyttämäni tumman suklaan voi täysin hyvin vaihtaa maito- tai valkosuklaaseen kerman määrää hieman muuttaen.


Tarvitset:

140g tummaa suklaata
n. 1 dl kuohukermaa
nokare voita
-
200g valkosuklaata
n. 1/2 dl kuohukermaa
 -
140g maitosuklaata
3/4 dl kuohukermaa


1. Sulata suklaa syvällä lautasella mikrossa.
2. Kuumenna kerma, mutta älä anna kiehua. Lisää suklaa kermaan. Sekoita niin kauan, kunnes se on tasaista massaa. Voit laittaa kattilan liedelle jälkilämpöön. Lisää nokare voita (=kiiltävä pinta).


Peeäs Osviittaa Kinuskikissalta.


©2011 • Taikakaulin