6. heinäkuuta 2012

Nottinghamin linnakakku
 


Sherwoodin maalitaulukakku sai kesäteatterin kiitoskaronkkaan kaverikseen tämän Nottinghamin linnan herttuoineen, sheriffeineen. Olen edelleen niin otettu siitä, että mua pyydettiin visioimaan ja toteuttamaan kakku, jonka tuli olla ihan jotain muuta kuin normaalin kakun näköinen. Päällystin ja koristelin kakun nuorisoseurantalollamme karonkkaa edeltäneenä lauantai-iltana.

Suunnitellessani kakkua ei suomalaisilta nettisivuilta löytynyt ainuttakaan vaatimuksia täyttänyttä kakkua malliksi! Yksi amerikkalainen kakku oli jotain oikeaan suuntaan eli tämä. Yleisesti idean kakkuun antoi sekä reunavuoan ja ihanan puutarjottimen lainasi Rouva Kukko. Muuten suunnittelin kakun ulkonäön ja käytettävät materiaalit itse. Karonkka-aamuna meinasin kiinnittää muurinharjat pikeerillä kiinni, mutta se ei ottanut jähmetäkseen tarpeeksi nopeasti. Alkujaan aamupalaksi koristelupuuhiin ottamani suklaa päätyikin muurinharjoja pitämään.  Suklaa pelastaa huonot päivät - täydellisesti pelasti kakunkin.

Karonkasta seuraavana päivänä seurantalolla käväistessäni talkkari ohimennen mainitsi: "Oli kyllä hyvää kakkua!" Ja olipa tosi mukava kuulla! Kaikki eivät pidä sitruunan, mansikan ja suklaan yhdistelmästä. Olen silti yksinkertaisesti sitä mieltä, että Suomessa ollaan ihan liian vahvasti juurruttu siihen mansikka-banaani-kerma-hehheh -täytteeseen. Mulle on sikäli ihan sama, jos joku haluaa tehdä tuon perustäytteen, mutta suosittelen avaamaan silmät kaikelle maailmalle - niin kakuntäytemaailmallekin.

Tein tämän jylhän linnan raaka-ainekorvauksia lukuunottamatta täysin talkootyönä eli vapaaehtoisesti ja palkatta. Jos tämä olisi varsinainen tilauskakku, hinta liippaisi reippaasti yli satasen. Minun ei olisi ollut pakko tehdä koko kakkua - saati sitten hahmoja -  ollenkaan, jollen olisi halunnut. Mä kuitenkin ehdottomasti halusin tehdä, ja se kannatti, sillä tämä oli mahtavin kakkuprojekti ikinä tähän mennessä!


Tarvitset:
10 munan Nopea kakkupohja suorakulmaiseen säädettävään vuokaan (n. 22cm x 25cm)
4 munan Nopea kakkupohja pellille

muurinharjoihin:
250g kaulintamassaa
mustaa väriä
PME Arts & Crafts: Pearl -elintarvikespray (kimalletta)

kostutukseen:
1 sitruuna
2 dl mansikka-sitruunavichyä
2 tl vaniljasokeria

täyte:
Vaniljainen suklaatäyte: 1,5 kertaisena muuten, mutta suklaata 350g (tässä: Brunbergin laktoositon maito- ja tummasuklaa)
1 prk Lemon Curdia
n. 4 dl mansikoita paloina

kuorrutukseen:
Sokerikreemi 2-kertaisena
n. 1,2 kg (1200g) marsipaanin ja sokerimassan sekoitusta (alempaan kakkuun n. 800g, ylempään kakkuun n. 400g)
mustaa elintarvikeväriä (harmaaksi, tässä: Wiltonin Black Negro)
RAINBOW DUST: Pearl Vanilla Mist -tomuväriä (kimalletta)

koristeluun:
100g sokerimassaa värjättynä:
  • ruskeaksi (laskusilta, tynnyrit)
  • punaiseksi (lippu)
  • harmaaksi (miekat, joihin myös hopeaa ja kultaista kimalletomua)
Nottinghamin linnan asukkeja, Sherwoodin metsän lainsuojattomia: Robin Hood, Will, Nottinghamin herttua, herttuan tytär lady Marian, Nottinghamin sheriffi
(kirsikka)oluttynnyreitä
miekkoja
tummaa suklaata muurinharjojen liimaamiseen
kultaista maalia (RAINBOW DUST: Meatllic Food Paint)


1. Valmista nopea kakkupohjat vuokaan ja pellille. Anna jäähtyä ja leikkaa isompi kakku kolmeen osaan. Leikkaa pellillä oleva kakkupohja neljään A5-kokoiseen osaan. Leikka ja teippaa piirtoheitinkalvosta/reunakalvosta pienelle kakulle kehikko täyttämistä varten. Voit laittaa ison kakun vuokaan myös kalvoa, sillä täytteet voivat nousta korkealle.
2. Mittaa kakkusi sivujen pituudet muurinharjoja varten. Värjää muurinharjojen massa harmaaksi. Kauli tomusokeroidulla alustalla ja leikkaa muuri kaavan mukaisesti mittaamiesi tietojen perusteella. Suihkauta kimallesprayta (Pearl) ja anna kuivua ainakin 2-4 päivää.Tee pitkä, kakunvastainen sivu viivotinsuoraksi!

3. Sekoita kostutuksen ainekset. Valmista vaniljainen suklaatäyte. Kostuta molempien kakkujen alin pohja. Levitä Lemon Curdia ja tiputtele mansikoita (palasina). Levitä suklaatäytettä. Toista, kunnes pohjat loppuu. HUOMAA: pikkukakussa on yksi täytekerros enemmän. Anna hyytyä mieluiten seuraavaan päivään.


4. Valmista sokerikreemi ja levitä kakkujen pintaan.
5. Värjää kuorrutukseen tuleva massa mustalla värillä harmaaksi. Kauli isoon kakkuun tuleva massa ohuehkoksi levyksi ja päällystä iso kakku.

Marmorikuvio

6. Nosta pieni kakku ennen massan laittoa ison kakun päälle. Päällystä pieni kakku. Leikkaa ylimääräinen massa pois varovasti (minä saksilla). Muovaa ylijääneestä harmaasta massasta eri muotoisia kiviä molempien linnojen alareunoihin. Jätä laskusillalle tilaa kakun etupuolelle. Töpöttele Pearl-tomuvärillä kiiltoa. Muovaile ylijääneestä massasta linnan katolle kivi lippua varten.


7. Värjää sokerimassaa ruskeaksi ja muovaa laskusilta sekä tynnyrit. Maalaa laskusiltaan ja tynnyreihin mustat raidat pystysuunnassa sekä tynnyreihin päällisympyrän reunat.8. Värjää massaa harmaaksi (tai käytä kohdassa 6. ylijäänyttä massaa). Muovaile miekat, töpöttele "metalliosiin" hopeaa kimalletomua ja siihen poikittain olevaan juttuun kultaista kimalletomua.
9. Värjää massaa punaiseksi, kauli ja leikkele lippu. Kiedo cocktailtikun päähän ja anna kuivua vaakatasossa. Kun se on kuivunut, tökkää muovaamaasi kiveen. Voit maalata lipun tangon mustaksi elintarvikevärillä.
10. Sulata suklaata ja liimaa muurinharjat. Laita jääkaappiin jähmettymään 15 minuutiksi. Asettele sitten hahmot, tynnyrit, miekat ja katolle kivi. Maalaa laskusillan yläpuolelle "N" (Nottingham).

Vinkki Hahmot kannattaa tehdä muurinharjojen kanssa samalla eli aiemmin, jotta ehtivät kuivua. Ohjeita hahmoihin ei minulla sen kummempia ole, katselin näytöksen käsiohjelman ja Facebookin kuvia ja niiden perusteella ihan fiilispohjalla tein.

Itse Robin, kädessä jouskari, selässä nuolireppu

Will, liimattu suklaalla muuriin

 

 

Robin, Will, sheriffi, Marian, herttua


 

 ©2012 • Taikakaulin

24 kommenttia:

Repsu kirjoitti...

ihan tosi hieno kaakku! :)

Taikakaulin kirjoitti...

Kiittii! :-)

Rouva Kukko kirjoitti...

Se oli kyllä aivan huippu hieno kakku, kuvat eivät tee oikeutta sille miltä näytti livenä. Ja hyvää se oli, nam! Ihana, että jaksoit ja viitsit tehä nuo hahmot ja tynnyrit ja kaiken, ihan parhautta!

Taikakaulin kirjoitti...

Kiiitos kiitoss! Ihan totta jups - kannatti olla livenä paikan päällä ;-) Toki viitsin tehdä, se oli kivaa!

Anna kirjoitti...

Siis voi APUA!!!

Sulla on ollut aivan mieletön kakkumaraton, ja oot onnistunut ihan täydellisesti!
Enpä muista moista kakkua nähneeni, WAU!!

AIVAN MIELTSIN UPEE!!!

ja saitne reunatkin pysymään, jes!! :D

Anna kirjoitti...

siis,
WAU!

Anonyymi kirjoitti...

Ihan sika hieno!!
T:Fanny

Anonyymi kirjoitti...

Huhhuh. Enpäs muuta taida sanoa tällä kertaa. ;D

Taikakaulin kirjoitti...

Kiittikiittikiitti Anna!! Ja maraton sen kun jatkuu :D Jep sain reunat pysymään! Pikku tuskanen meinas tulla, kun se pikeeri ei alkanut kuivua tarpeeks nopeesti, mut onneks suklaa on keksitty thank god!

Kiiittiiii Fannyy!!! :-)

@ Nuori Emäntä: hih :---)

Anonyymi kirjoitti...

Upea kakku. =) Ja ihanan tarkkoja ohjeita. =D Löytääkö sinut youtubestakin nimimerkillä "taikakaulin"?
-Kakkumonsteri

Taikakaulin kirjoitti...

Kiitos! Ei pitäisi löytyä youtubesta, koska tuokin tynnyrivideo on suoraan koneelta tänne ladattu, ei youtuben kautta.

Kakkumonsteri kirjoitti...

Aaa, okei. =D Blogspotissa on muuten vissiin 10Gigan raja valokuvien ja videoiden lataamisessa tai jotain. Enpäs sitten tiennyt blogia perustaessa.. Mulla tuli tuo raja jo kerran täyteen ja piti sit alkaa poisteleen isoimpia kuvatiedostoja blogista. =/ Jotenkin sitä tilaa kai sais lisääkin, mut en ainakaan ala ostamaan sitä.

Taikakaulin kirjoitti...

Jep niin on. Yleensä en tänne kauheasti videoita lataa suoraan, ja noissa videoissa, joita tänne laittaa suoraan on kanssa rajoitus minuuttimäärässä. Kaikki kuvat pienennän ja pakkaan internetiä varten Photoshopissa, jotta ei blogi täyty. En mäkään mitään tilaa ala ostelee! :-D Tiedätkö muuten mistä näkee, kuinka paljon on tilaa vielä blogissa tai kuinka paljon on käytetty?

Rouva Kukko kirjoitti...

Sen näkee Picasa-verkkoalbumista, joka sulla on automaattisesti koska sulla on blogi. Löytyy spostin yläpalkista lisää osiosta valokuvat.

nim. just kuukausi sitten opin tämän kun piti RH kuvia latailla

Taikakaulin kirjoitti...

Aijaa Picasasta, enpä ole siellä käynyt pitkään aikaan, niin en osannut kyllä arvata. Kiitos! :)

Taikakaulin kirjoitti...

Hiphei - 1,69 % käytössä olevasta tilasta on vasta käytössä :--)

Kakkumonsteri kirjoitti...

Mullaki pieneni heti 50%, kun pienensin muutaman 7Megan kuvan =o Ja keksin miten saan muokattua kuvia suoraan picasa albumissa, jotta ei tarvitse poistella kuvia. =) Jostain syystä olin jättänyt melko monta kuvaa muokkaamatta ja siellä oli 2Megan kuviakin.. Ja osan olin muokannut paintilla muka tosi hienoiksi ja yhtäkkiä kuvan koko olikin ollut useamman megan kokoinen. Näköjää tarvii vielä vähän reenausta kuvanmuokkauksessa. ;)

Taikakaulin kirjoitti...

No hyvä! Oho, 7 megaa on kyllä tosi iso nettiin! :D Photoshoppia ei ole vaikea käyttää ja kait sen suomeksikin saa, se on ihan paras, muokkaan kaikki kuvat sillä. Pienennän kuvat tosiaan todella pieniksi, ja siksi tilaakin picasan mukaan on jäljellä vielä 98,31% heh. :D

annemi kirjoitti...

WOW, upea kakku! :)

Taikakaulin kirjoitti...

Kiitoksia!! :-)

Dr.Sugar/Jonna kirjoitti...

Upea! Varmasti vienyt aikaa! :)

Taikakaulin kirjoitti...

Voi kiitos! Vei kyllä paljon aikaa, mutta oli superkivaa! :-)

Anonyymi kirjoitti...

Jopa tää onnistu tekeen näillä ohjeilla 😋 kerta vuoteen ehkä kakun teen ja muutenkin ihan poropeukalo leipomisen suhteen x) mut kun ohjeet on hyvät ni ei voi epäonnistua

Taikakaulin kirjoitti...

Huikeen ihana kuulla, kiitos superpiristävästä kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...