6. helmikuuta 2015

Puolukka-valkosuklaahyydykekakku


Heipat vaihteeksi täältä ihanan lumisesta etelästä! Tulin susirajalta pauttiarallaa kuukaudeksi kotikotiin, sillä mulla yksinkertaisesti ei vain ole koulua. Tämän alkukevään kursseille mä en nimittäin päässyt, sillä meillä arvotaan kyseisille kursseille pääsijät, voitteko kuvitella!?

No, toisaalta tää kuukauden kotiloma on ihan tosi ihana juttu. Heräsin kotiinlähtöpäivän aamuna jo tosi aikaisin ja olin kyllä niin iloinen ja fiiliksissä, että ei mitään rajaa. Hinasin kotiin neljä suurta laukkua ja viulun, joten varmaan arvaatte, että kaverin auttavasta käsiparista oli kummasti jeesiä. Pitkä junamatka taittui ihan ennätyksellisen nopsasti, ja susirajan kämpän kuumuudesta ja huonosta sängystä johtuneet univelat saivat kerralla kyytiä, kun viimein yöllä pääsin omaan maailman parhaaseen sänkyyni.

Täällä etelässä paistaa ihanasti aurinko, ja puut notkuvat hulluna lumesta. Tosta lumesta tulikin mieleen tämä jouluna valmistamani valkoinen kakku, joka on roikkunut tuolla luonnoksissa jo ihan luvattoman kauan. Halusin valmistaa kakun, josta paljastuu erivärinen "sisus" kakkua leikatessa. Niinpä mä skrivailin tällaisen version, joka oli ainakin meidän mieleen niin hyvää! Kakun valmistus on tosi simppeli, sillä ensin valmistetaan tuo sisällä oleva vaaleanpunainen pienempi kakku. Sitten kun se on hyytynyt, laitetaan se hieman isompaan irtoreunavuokaan ja valutetaan valkoinen täyte sen päälle ja ympärille.

Mikä siis oiskaan sopivampi resepti lumiseen pikkupakkaspäivään kuin tämä suussasulava hyydykekakku! Ihanaa viikonloppua kaikille! ♥︎

Pienehkö kakku (kakun ulkohalkaisija n. 18cm)
- 15cm irtoreunavuoka
- 18 cm irtoreunavuoka

Tarvitset pohjaan:
n. 100g joulupipareita
n. 50g voita tai margariinia

puolukkatäyte: (sisus)
2 dl vispikermaa
1 dl puolukoita
n. 1/2 - 1 dl sokeria
3 liivatelehteä
4 rkl vettä

valkosuklaatäyte: (ulkokuori)
3 dl vispikermaa
100g tuorejuustoa
100g valkosuklaata
2 liivatelehteä
3 rkl vettä


1. Puolukkatäyte: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma, lisää sekaan puolukat (valuta ylimääräiset vedet pois) sekä sokeroi makusi mukaan. Kuumenna vedenkeittimessä vettä ja mittaa noin 4 rkl kiehuvaa vettä pieneen kuppiin. Sekoita lionneet liivatteet kuumaan veteen ja anna liivateseoksen hieman jäähtyä. Kaada liivateseos ohuena nauhana puolukkatäytteen sekaan. Kaada täyte tuorekelmulla vuorattuun irtoreunavuokaan (halkaisija 15cm). Tarvittaessa voit laittaa tämän jähmettymään pakkaseen!

Tässä välissä: Ota esille isompi irtoreunavuoka kuin johon teit puolukkatäytteen. Myös säädettävää irtoreunaa voi hyvin käyttää. Kun puolukkatäyte tehtiin 15cm halkaisijan pikkuvuokaan, kannattaa tämä isompi vuoka säätää noin 18-20cm halkaisijalle.

2. Murskaa joulupiparit pieneksi muruseokseksi. Lisää sekaan sula rasva. Lusikoi muru-rasvamassa isomman, 18-20cm halkaisijan irtopohjavuokaan, jonka pohjalle olet laittanut leivinpaperin (se helpottaa kakun siirtämistä). Öljyä vuoan reunat rypsiöljyllä ja ripottele niihin hieman tomusokeria.
3. Irrota hyytynyt puolukkatäyte varovasti omasta pienestä vuoastaan sekä kelmuista, ja aseta se isomman irtoreunavuoan sisään murupohjan päälle niin, että joka puolelle jää suunnilleen saman verran tyhjää tilaa.
4. Valkosuklaatäyte: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma. Sulata valkosuklaa mikroaaltouunissa miedolla teholla ja lisää hieman jäähtynyt valkosuklaasula tuorejuuston sekaan samalla sekoittaen. Kaada sitten valkosuklaa-tuorejuustoseos kermavaahdon sekaan. Sekoita. Kuumenna vedenkeittimessä vettä ja mittaa noin 3 rkl kiehuvaa vettä pieneen kuppiin. Sekoita lionneet liivatteet kuumaan veteen ja anna liivateseoksen hieman jäähtyä. Kaada liivateseos ohuena nauhana valkosuklaatäytteen sekaan.
5. Kaada valkosuklaatäyte puolukkatäytteen päälle ja ympärille. Tasoita pinta. Anna jähmettyä yön yli ja irrota sitten vuoasta.


©2015 • Taikakaulin

5 kommenttia:

Rosanna kirjoitti...

Ihana kakku! Yks juttu jäi minua askarruttaan, miten oot tehny pohjan tuon valkosuklaakerroksen alle, vai onko keksipohja vain tuon pikkukakun alla?

Krike kirjoitti...

Kiitoksia! Ja hei kiitos huomautuksesta, nimittäin kirjoittelin reseptiin ajatuksissani väärin tuon keksipohjan vaiheen. Tein siis niin, että pieneen kakkuun en tehnyt ollenkaan pohjaa, vaan hyydytin sen kelmulla vuorattuun pikkuvuokaan. Sitten siihen isompaan vuokaan painelin keksipohjan, nostin hyytyneen pikkukakun siihen päälle ja lopuksi kaadoin valkosuklaatäytteen. Pahoittelut sekaannuksesta! :-)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Hieno kakku, pitänee testata...Puolukka maistuu ainakin itselle aina vain paremmin kun ikää karttuu! Tuota kurssijakoa kyllä hämmästelen, miten ne opiskelut tuolla tavoin etenee? Päättäjät huutaa mantraa "nopeammin työelämään", näinkö se onnistuu? Entä miten opiskelijan motivaatio, saati koulutusmahdollisuuksien säilyminen paikkakunnilla? Itselläni ei yliopisto-opintoja takana, mutta siitä olen varma, että koulutusalasta/tasosta riippumatta, opintoihin sisältyy paljon "turhaa", jota työelämässä ei tule tarvitsemaan. Kirjatietoa tarvitaan, mutta käytäntö opettaa parhaiten. Esim. oppisopimuskoulutuksessa olisi paljon kehitettävää ja resursseja käytettäväksi. Lisäksi uskon, että näin työelämäänkin pääsisi nopeammin, ehkä oma alakin selkiytyisi nuorille helpommin...Tsemppiä sinulle!
Alkavan kevään terveisin Annina-80

Ässä kirjoitti...

Vahingossa eksyin blogiisi ja vau, mikä kakku! :) Testiin lähtee. Tosin vannoutuneena valkosuklaan vihaajana vaihdan valkosuklaat tummaan suklaaseen.
Helsingin okl:stä valmistuneena täytyy sanoa, että kyllä niitä kummallisuuksia sielläkin on. Tosin kolme vuotta sitten ainakaan ei kursseille osallistujia arvottu vaan nopeus ratkaisi.

Krike kirjoitti...

Annina-80: Kiitokset ja sanopa muuta! Kummasti on tosiaan ristiriidassa tämä kurssien toteutus (tai no, toteutumattomuus) sekä ajatus mahdollisimman nopeasti työelämään pääsemisestä. Mulla on motivaatio sikäli pysynyt hyvin, että olen voinut tehdä sijaisuuksia alakoululla eli juuri omalla alallani. Kurssittomuus ei siis ole juuri haitannut. Surullisen moni opiskelukaverini on kuitenkin hakemassa uudelleen jonnekin muualle opiskelemaan, sillä opetus ja kurssien järjestäminen eivät tosiaan ole olleet sitä, jota ovat odottaneet.

Ässä: Voi kiitos! Maito- tai tumma suklaa voisivat toimia myöskin kivasti. Tumman suklaan kanssa kannattaa lisätä hieman reippaammin sokeria, jos siis pidät makeammasta - tumma suklaa kun on vahvempaa kuin valko- tai maitosuklaat. Ja todella lohduttavaa kuulla, että nämä kummallisuudet ovat ilmeisesti koko Suomen okl:ien laajuinen ongelma - samankaltaista menoa on Itä-Suomen yliopiston lisäksi ainakin myös Tampereella. Meilläkin suurin osa kursseista on juuri tuollaisia, että nopeus ratkaisee, mutta sitten on nämä tietyt arvontakurssit...