22. helmikuuta 2015

Joulupipariset macaronsit


Oon tässä kohta kuukauden ollut etelässä kotona ja reilun parin viikon päästä suuntaan takaisin Joensuuhun. Oon lahjakkaasti vain lomaillut ja vetänyt lonkkaa, mitä nyt tänään kirjoittelin lukupiirin muistiinpanot ja lueskelin (lue: yritin lukea) koulutuspolitiikkaa. Kun tuo koulutuspolitiikka ei oikein jaksanut innostaa, ajauduin selailemaan kuvia joululomalta ja törmäsin näihin joulupiparimacaronseihin. En voi taaskaan käsittää, miten oon vain unohtanut julkaista tämänkin reseptin. Oikeastaan ei tässä kyllä ole mitään sen kummempaa kuin missään aikaisemmissakaan macaronseissa (näissä, näissä tai näissä) mutta julkaisenkin tämän tuon täytteen takia.

Mun makuun macaronseihin sopii parhaiten suklaatäyte, sillä mun mielestä hillot, melbat, kermasta keitetyt ganachet sun muut ovat jotenkin vaan pliisuja - ollakin että niitä voi maustaa ihan oman mielen mukaan. Joulupöydän jälkkärimacaronseihin halusin kuitenkin jotain ajankohtaista twistiä, ja se haluttu twisti löytyikin piparkakkumaustepussista. Sopivan kosteiden ja hennosti sitkeiden macaron-kuorien väliin päätyi maitosuklaatäyte höystettynä piparkakun maulla, ja tämä kombo hiveli ainakin mun makunystyröitä. Nam.

Mun sanoma tässä postauksessa itse asiassa onkin se, että vähän mielikuvitusta käyttämällä saa macaronseihin hauskan erilaista twistiä. Piparkakkumausteen sijaan suklaatäytteeseen voisi upottaa aivan hyvin myös kardemummaa, rouhittuja suolapähkinöitä, minttukrokanttia tai vaikkapa kahvijuomajauhetta. Maito- ja valkosuklaatäytteiden kanssa voi säveltää oikeastaan ihan niin kuin vain huvittaa - niiden kanssa maistuu melkeinpä mikä maku tahansa. Jos teet täytteen kuitenkin tummasta suklaasta, kannattaa ottaa huomioon tumman suklaan voimakas maku: hennot maut eivät yleensä pääse oikeuksiinsa tumman suklaan voimakkuuden, joskus jopa pienoisen kitkeryyden takia. Mä en oikein osaa edes heittää makuparia tummalle suklaalle, mutta lähtisin itse kokeilemaan varmaankin kahvitäytettä. Jos kahvijuomajauheella maustetun tummasuklaatäytteen pursottaisi macaron-kuorelle rinkulan muotoon ja sen sisälle lusikoisi makeaa vaniljatäytettä... Taitaapa mennä kokeiluun!


Tarvitset
satsi macaron-kuoria (linkin takaa aukeaa ohje macaron-kuoriin)

täytteeseen:
130g maitosuklaata
95g ranskankermaa / Créme Fraîche
1-2 tl piparkakkumaustetta, oman maun mukaan (esim. Meira, Santa Maria)


1. Valmista macaron-kuoret linkin takaa aukeavan ohjeen mukaan.
2. Palottele maitosuklaa syvälle lautaselle/kippoon. Sulata suklaa mikrossa miedolla teholla lyhyissä erissä (esim. 200kW ja 20 sekkaa kerrallaan). Sekoita créme fraîche suklaasulan joukkoon ja mausta piparkakkumausteella. Lusikoi tai pursota täytettä macaron kuorelle ja paina toinen kuorenpuolikas päälle. Anna jähmettyä ja maustua jääkaapissa vaikkapa seuraavaan päivään.

 ©2015 • Taikakaulin

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...