16. lokakuuta 2013

Bagels - vesirinkelit


Bagelit ovat mulle tuttuja Suomen Las Vegasista eli ruotsinlaivoilta, joilla niitä syön yllättävän usein aamupalaksi. Enoltani joululahjana saaman Maku-lehden vuosikerran uusin numero kolahti postilaatikkoon alkuviikosta, ja selaillessani sitä jumituin näihin bageleihin. Meniköhän siinä se kymmenisen minuuttia, kun olin jo vispilän varressa vääntämässä rinkelitaikinaa, ja ennakko-oletuksista huolimatta rinkelien keittäminenkin oli ihan naurettavan helppoa! Keittäminen tekee rinkeliin sitkeän, ihanan pinnan, ja keittoveden siirappi antaa kivaa vivahdetta muuten melko neutraalinmakuiselle rinkulalle.

Mä alan nyt pikaisesti pakkailemaan, ja iltapäivällä hypätäänkin äipän kanssa paattiin ja piipahdetaan Tukholmassa. Saa nähdä, käveleekö bageleita tällä kertaa mun lautaselle, mutta ainakin Laduréesta suunnittelin kävelyttäväni pari macaronsia kotiin!


Tarvitset:
7 dl vettä
3 rkl sokeria
4 tl suolaa
1 pss (11g) kuivahiivaa
14-17 dl vehnäjauhoja

keittämiseen:
2 litraa vettä
loraus tummaa siirappia

pinnalle:
unikonsiemeniä

täytteeksi:
salaattia
suppilovahveroita paistettuna
avokadoa
sipulisiivuja


1. Mittaa vesi kulhoon ja lämmitä 42°C. Sekoita siihen sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita nesteeseen. Alusta: lisää jauhoja. Kun taikina alkaa olla kiinteää, vaivaa sitko käsin. Älä lisää liikaa jauhoja - kannattaa mieluummin vaivata, jolloin taikina irtoaa itsestäänkin kulhosta. Kohota taikinaa leivinliinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.
2. Vaivaa taikina kertaalleen ja leivo siitä pötkylä, jonka jaat kymmeneen osaan. Pyörittele nuo palat pyöreiksi pulliksi ja anna kohota vielä noin 15 minuuttia.
3. Keitä kaksi litraa vettä ja lisää siihen siirappi. Tee pyöreän pullan keskelle peukulla reikä ja venytä pullasta rinkeli. Tiputa varovasti kiehuvaan veteen. Laita kattilaan kahdesta neljään rinkeliä riippuen tietenkin kattilan koosta. Keitä rinkeleitä noin minuutti per puoli ja nosta ne yhteensä kahden minan keittelysession jälkeen reikäkauhalla leivinpaperin päälle pellille. Ripottele päälle unikonsiemeniä. Kun pelti on täys, paista 225°C uunissa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä.






4. Halkaise ja täytä.


©2013 • Taikakaulin

8 kommenttia:

Alina kirjoitti...

Vautsi, itse tehtyjä bageleita! Näitä täytyy kokeilla :)

Krike kirjoitti...

Suosittelen, mä ainakin tykkäsin :)

Tita kirjoitti...

Näyttää hyviltä! Käyhän kurkkaamassa blogissani, siellä on sulle haaste. :)

Krike kirjoitti...

Voi, kiitos Tita! Käynpä kurkkaamassa! :-)

lintsi kirjoitti...

Sä olet kyllä saanut bageleistasi paljon kauniimman värisiä kun minä omistani reilu vuosi sitten. Mulla jäi vähän haaleiksi vielä paahtamisenkin jälkeen. No, ehkä meni uunissa jotenkin vikaan tai en tiedä voiko tuolla keitinveden siirapillakin olla vielä jotain vaikutusta.

Krike kirjoitti...

Voi kiitos ihanasta kommentistasi lintsi! Paiston lopussa voi uunin kääntää vähän kuumemmalle tai nostaa pellin ylemmäs, jos vaikka siten ruskistuisi. Meidän uuni tosin paistoi bagelit ihan kiltisti nätin ruskeiksi ilman mitään pellin siirtoja tai lämpötilan nostoja. :)

Unelmaa leipomassa kirjoitti...

Näyttää herkulliselta!

Krike kirjoitti...

Kiitos Hanna! :)