5. lokakuuta 2013

Kanelbullens dagKanelbullens dag firas den fjärde oktober varje år ända 1999 - då Sveriges Hembakningsrådet fyllde fyrtio år. Kanelbullar blev allmännare på 1920-talet efter det första världskriget. På kanelbullens dag äter man naturligtvis massor av goda och leckra kanelbullar och svenskar tycker att en kanelbulle är gott men flera kanelbullar är godare. ;-)

Varmaan tosi monelle tää on ihan utopiaa, mutta mä oon melkein fiiliksissä, kun ruotsi jatkuu taas yhden jakson kestäneen tauon jälkeen. Pelottaa jo nyt keväällä koittavat ruotsin kirjoitukset, sillä vähän enkun tapaan eivät ne ruotsin kuuntelutkaan ihan putkeen mene... Aikaa onneksi on vielä träna mera!

Haha ja miksi mä postaan kanelipullapäivästä? Satuin ruotsin puhekurssilla valitsemaan esiteltäväksi teemapäiväkseni tämän kyseisen päivän, ja se päivä sattuikin juuri olemaan ihan näpeillä, 4. lokakuuta. Itse kanelipullapäivänä menin lukiolta illaksi hoitamaan lapsia (kelatkaa, sain lapset nukkumaan ja vieläpä ihan ajallaan ilman mitään hulabaloita, woohoo!), joten tein näitä nyt vapaana lauantaipäivänä.

Ja hei, äiti neuvoi mulle tänään tosi kätevän, mun mummun opettaman taikinarullan siivuttamisvinkkisen, joten tsekkaa se tuolta vähän alempaa!

Tarvitset:
5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
2,75 tl suolaa
2,25 dl sokeria
(1 rkl kardemummaa)
1 kananmuna
n. 13-15 dl vehnäjauhoja
225g voita (sulana)

väliin:
n. 125g voita
taloussokeria
kanelia

päälle:
1 kananmuna
raesokeria


1. Lämmitä maito kulhossa noin 44°C. Sekoita kuivahiiva noin 1/2 desilitraan vehnäjauhoja ja lisää nesteeseen. Sekoita. Lisää myös suola, sokeri ja kardemumma sekä kananmuna.
2. Alusta. Lisää ensin noin 3 dl jauhoja ja sekoita todella hyvin, moneen kertaan. Lisää seuraavat 3 dl ja sekoita 2-3 minuuttia. Lisää voisula ja tunge kädet taikinaan. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, kunnes taikina juuri ja juuri irtoaa käsistä. Laita kohoamaan lämpimään paikkaan leivinliinan alle.
3. Kohota noin 45 minuuttia tai kunnes on kohonnut kaksinkertaiseksi. Jaa taikina puoliksi ja kauli suorakaiteen muotoiset levyt. Sulata n. 125g voita ja levitä levyille. Ripottele sokereita ja kanelia ja rullaa. Leikkaa tai "kurista" taikinarulla ompelulangalla siivuiksi. Anna kohota pellillä sen aikaa, kun uuni lämpenee 200°C tavislämmityksellä. Paista noin 10-15 minuuttia.

Taikinarullan siivuttaminen aka kuristaminen ompelulangalla:
 ©2013 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Repsu kirjoitti...

Eilen missattiin toi päivä, mutta tänään korjattiin asia leipomalla korvapuusteja :)

Tosi ovela, lähettäkää toi leikkausohje niksi-pirkkaan tms :D

Taikakaulin kirjoitti...

Hei totta vois tosiaan! Ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...