5. maaliskuuta 2016

Mokkainen crème brûlée

Yhteistyössä: Exotic Snacks


Crème brûlée eli paahtovanukas on jälkkäreiden aatelia, ja oikeaoppisesti paahtovanukkaan pintaan ripoteltu sokeri paahdetaan kullanruskeaksi tohottimella, sellaisella kaasulla toimivalla pienellä liekittimellä. Tohottimella pinnasta tulee rapsakan rapea. Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, kokeilin Joensuussa kahteen otteeseen sokeripinnan sulatusta uunissa grillivastuksilla, mutta ei onnistunut, vaikka monissa resepteissä niin tehdäänkin. En tiedä, oliko uunissa vika vai missä, mutta kyllä mä tohotinta vaan suosittelen. Aiemmin oon käyttänyt sellasta valkosta Clas Ohlsonin tohotinta, mut nyt äiti oli hommannut uuden ja ihanan rosterisen yksilön samaisesta tavarataivaasta. Ihan hirveen suuri investointi tuo ei ole, nimittäin tohotin kustantaa sellasen parikymppiä ja siihen päälle muutaman euron butaanipullo.

Perinteinen crème brûlée on klassikko ja ihan syntisen hyvää, mutta mä halusin vaihtelua ja tein mokkaisen version. Olin nimittäin ihan sulaa vahaa, kun sain käsiini Exotic Snacksin Fem Chococino -herkkupussin. Kyseinen pussi sisältää erilaisia suklaanameja, jotka tavalla tai toisella maistuvat kahvilta: maito- ja tummasuklaalla kuorrutettuja kahvipapuja, maitosuklaa-cappucino kuorrutettuja manteleita sekä manteleita Irish Coffee- ja tiramisukuorrutteilla. Aivan sairaan hyviä! Voisin ihan kepeesti vetää koko pussillisen vaikka sellaisenaan.

Maistelin yhden kutakin kahvinamia tietääkseni niiden makumaailman, ja varmaan jossain nanosekunnissa tuli kaks ihan ehdottomasti kokeiltavaa ja kehiteltävää herkkusta mieleen: mokkahyydykekakku sekä crème brûlée tuunattuna mokalla. Ensimmäisenä pääsi käsittelyyn crème brûlée, johon ujutin paloteltuja Fem Chococino -nameja vanukasvuoan pohjalle sekä koristeeksi pinnalle. Mun suosikkeja vanukkaan sisällä olivat mantelit, mutta toki kahvinrakastaja voi suklaakuorrutettuja kahvipapujakin vanukkaaseen piilottaa.

Varsinaisen kahviaromin saa lisäämällä kerman sekaan oikeita kahvipapuja, jotka siivilöidään keittämisen jälkeen pois. Mä halusin selkeän ja vahvan kahvin maun, joten lisäsin vielä pikakahvijauhetta. Huomasin muuten, että pikakahvit ovat ihan tosi erilaisia, eri vahvusia. Kannattaa siis maistella, milloin kahvin makua on sinun mielestäsi tarpeeksi - jotakin pikakahvijauhetta voi riittää yksi teelusikka, jotakin toista tarvitsee vastaavan maun saamiseksi viisi teelusikallista.

Lisää vinkkilöitä muun muassa vanukasastioihin reseptin lopussa. Mun äiti ja iskä tykkäs tästä kahvipaahtovanukkaasta paljon, ja iskä vielä lisäsi, että pinnan Fem Chococino -herkut sekä raikas limen kuori täydensivät ja sitoivat makuja. Mokkaisia leivontahetkiä ja ihania alkukevään päiviä kaikille ❤︎

Astetta haastavampi hifistelyherkku, here you are!


Tarvitset (4 kipollista)
3 keltuaista
3/4 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
4 tl kahvipapuja
1-5 tl pikakahvijauhetta)
2 palaa maitosuklaata
Exotic Snacks Fem Chococino -sekoitus suklaisia kahvipapuja ja pähkinöitä

pinnalle
sokeria

kylkeen
Exotic Snacks Fem Chococino -sekoitus suklaisia kahvipapuja ja pähkinöitä
limen kuorta


1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota keltuaiset ja sokeri kevyesti sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.
2. Mittaa kattilaan kuohukerma, maito, kahvipavut ja pikakahvijauhe. Kuumenna ja kiehauta samalla sekoitellen, pienennä lieden lämpöä ja hämmentele noin 5 minuuttia. Kaada kermaseos siivilän läpi pieneen kulhoon tai syvälle lautaselle, jotta kahvipavut siivilöityvät pois. Laita maitosuklaa pieninä paloina kuumaan kermaseokseen ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut sekaan (ei haittaa, jos ei sula kokonaan).
3. Kaada kermaseos ohuena nauhana ja pienissä erissä keltuaisvaahdon sekaan, sekoittele samalla kevyesti vaikka lusikalla - älä vaahdota!
4. Leikkaa haluamiasi Fem Chococino -nameja paloiksi ja laita vanukasvuokien pohjalle. Jaa sitten kerma-keltuaisseos neljään pieneen astiaan.
5. Tee vesihaude: Laita vanukasvuoat korkealaitaiseen uunivuokaan, johon kaadat kiehuvaa vettä vanukasvuokien puoliväliin asti. Kypsennä vanukkaita sitten ensin 100°C uunissa noin 40 minuuttia. Nosta sitten lämpötila 150°C ja jatka kypsentämistä 20 minuuttia tai kunnes ovat hyytyneet. Kun vanukkaat ovat valmiit, anna niiden jäähtyä kunnolla - mieluiten saisivat maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
6. Pinta: Ripottele vanukkaiden päälle tasainen kerros sokeria. Sulata sokeri tohottimella kullanruskeaksi kerrokseksi.
7. Tarjoile: Asettele kokonaisia, puolitettuja tai murskattuja Fem Chococino -nameja ja viimeistele vaikka limen kuorella.

Tässä Irish Coffee- ja tiramisumanteleita


Vinkit
  • Paahtovanukkaan voi tehdä tuollaiseen pieneen paistokuppiin kuten minä, mutta myös kahvikupissa se onnistuu. Paahtovanukkaan voi valmistaa myös laakeaan ja matalaan vanukasastiaan. Jos valmistat paahtovanukkaan matalaan astiaan, ei kypsennysvaiheessa tarvitse laittaa vesihaudetta. Myös uunin lämpötilaksi riittää koko paiston ajan 100°C ja lyhyempi paistoaika - tarkkaile kypsymistä.
  • Pinnalle kannattaa oikeasti laittaa paljon enemmän noita Fem Chococino -herkkuja kuin mitä mulla näissä kuvissa on, sillä ne ovat niin ihania!
  • Jos kahviaromi ei nappaa, niin jätä kaikki kahvisysteemit pois! Silloin tästä tulee tavallinen crème brûlée.Yhteistyössä

©2016 • Taikakaulin

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...