16. kesäkuuta 2013

Buen Provecho - Mallorca, Españja


Jogurttijäätelöä pikkujätskikiskasta
Buen Provecho = Hyvää ruokahalua

Ruokaterkut Euroopan eteläosista Mallorcalta! Olin siskon, äidin ja iskän kanssa vaihtelevalla menestyksellä viikon tuolla aurinkoisella ja lämpimällä Espanjan saarella palmujen katveessa. Reissu oli ihana, mutta kotimatkalla lätäköiden läpi lampsiessa kohti Helsinki-Vantaan kenttäbussia oli kyllä hymy tosi kaukana. Jotenkin tää Suomen kesä taas niin yllätti, eh eh..

Kuvasin kaikki syömämme ruoat, mutta julkaisen vain nää mun syömät, koska en halua jakaa tätä postausta osiin enkä julkaista mitään himopitkää kilometripostausta. Tällä kertaa pistin ruoat paremmuusjärjestykseen, kriitikon saappaita kun oon koklannut jo tässä ja tässä postauksessa. ;-)


1. Reissun paras ruoka oli ehdottomasti vuorikylä-Valldemossassa sijainneessa ihanassa pikku ravintolassa syömäni avokado-lohisalaatti. Ei tähän muuta tarvitse sanoa - natsaa kun natsaa ja tää natsas iha saletisti.


2. Toiseksi parhain ruoka oli idyllisessä rantakaupunki Manacorissa mulle, äitille ja iskälle yhteisiksi tilatut tapas-lautaset. Niihin kuului muun muassa jättikatkiksia, mustekalarenkaita, marinoituja ja paistettuja herkkusieniä, paprikaa, bruchetta-leipiä, patonkia ilmakuivatulla kinkulla sekä noita kuvassa näkyviä ihme crispejä. Paljon kaikkea pientä ja tosi hyvää.


3. Kolmanneksi parhain ruoka on itse asiassa reissun puolivälin avoautopäivän aamupala. Täytetyssä croissantissa ei sinänsä ole yhtään mitään ihmeellistä - muhun se kyllä uppoaa aina - mutta pointsit tässä kerääkin tuore, appelsiineista ja mandariineista juuri puristettu mehu. Se oli niiiin hyvää!


4. Neljänneksi parasta ruokaa tarjosi Alcudiassa sijaitseva pieni kiinalainen ravintola, johon äidin ja siskon kanssa pysähdyttiin pyöräilyn lomassa syömään. Tilasimme tapassetin eli pari kevätkäärylettä, pari possun ribsiä kiinalaisittain, muutama kiinalainen juusto-kinkkuleipänen ja kaksi kanapalaa. Lisäksi otimme myös kananuudelia. Kaikki ruoat olivat yksinkertaisia, mut ah-niin-maukkaita.


5. Viidenneksi mun listalla sijoittuu Steak House Dakotassa tilaamani setti: President Franklin. Siihen kuului alkupalaksi nachoja tomaattikastikkeella ja juustolla. Pääruokana oli kana-nauta-paprikapaistosta, jota tungettiin tortillaplättyjen väliin. Lisänä oli kahta maukasta kastiketta. Toimii, mutta tämän ravintolan ruoat olivat yleisesti Amarillo-settiä eli ketjuravintolakamaa - en tykkää.


6. Kuudenneksi parasta ruokaa tarjottiin siskoni valitsemassa pihviravintolassa. Annokseen kuuluivat possupihvi elukan parhaimmasta osasta kera pippurikastikkeen, riisilisukkeen ja herkkusienien. Sitten tietty se miinus eli ranskanperunat. Vaikka ranskikset Mallorcalla olivat keskimääräisesti tuhannesti parempia kuin Suomessa, en mä niistä silti kauheasti välitä. En kai mä mäkkärifiilistä palmujen alla halua!? Jep en - en haluu sitä fiilistä kyllä Suomessakaan.


7. Seitsemäs sija menee meidän lähi pizzeria-ravintola Olén tomaatti-mozzarellasalaatille, jonka kanssa tilasin reissun ehdottomasti kaikkein parhainta valkosipulileipää. (Tilasin melkein joka ravintolassa garlic breadia: tapani etelän maissa) Itse salaatti oli melko perusjutskuibeli, mutta päivän ollessa loman kuumimpia oli kevyt salaatti oikein paikallaan. Tuoreet raaka-aineet ja sopivat mausteet, eihän niistä voi valittaa.


8. Kahdeksanneksi mun luokittelussa sijoittuu ihan ekana iltana meidän hotellin ulkoravintolassa syömäni possu-pekonivarras, paistettu tomaatti, täytetty pottu ja vihanneshöystö. Setti oli ihan jees, mutta ei mitenkään ihmeellinen. Vihannekset oli perus lämpimiä vihanneksia, ja tällä tarkoitan löllöjä ja mauttomia. Illan aikana ulkolavalla oli The Beatles-show, ja mua aina niin harmittaa biitlesin biisien pilaaminen - sitä se oli tälläkin kertaa.


9. Listan tokavikaksi sijoittuvat lentokonesapuskat! Eihän ne koskaan mitään gourmeta ole, mutta ihan syötävää ruokaa. Menolennolla tarjottiin peruna-juustopaistosta, lämpimiä vihanneksia ja kanaa, lämmintä leipää kera kinkun, juuston ja tomaatin ja jälkkärinä tarjottiin kamalaa tuorejuustoa/mascarpone-juustoa jonkin sortin makealla kastikkeella, ei hyvää, eiei.

Paluulennolla ateria oli paljon parempaa kuin mennessä. Perunagratiinia, lämpimiä vihanneksia ja mehukasta kanaa, melooni-maissi-kurkkusalaattia, lämmintä sämpylää, cream cracker -keksejä sekä jälkkäriksi melkosen hyvää omppupiirasta!


9. Vikan sijan saa reissun salee kalleimman ja hienoimman ravintolan annos. Alkupalaksi tilaamani valkosipulileipä tomaatilla, valkosipuliaiolilla sekä oliiveilla ei voi kuullostaa muulta kuin herkulta. Se oli kuitenkin reissun huonoin valkosipulileipä: ylirasvaisia, mauttomia ja hailakan lämpöisiä känttyjä.

Itse pääruoaksi tilasin avokadoa ja katkarapuja salaatin muodossa. Mun eteen kiikutettiin kuitenkin visuaalisesti säälittävän ruma avokadosäätö, joka oli mahdollisimman kaukana mistään salaatista. Avokadot piti itse kovertaa, mikä oli tietenkin miinusta - sormet meni mössöön. Tässä "salaatissa" oli enemmän majoneesia kuin salaatinlehtiä, ja epäilen katkarapujenkin olleen oikeesti pakasteesta. Kaiken kauheuden kruunasi vielä järkyttävät säilykekirsikkapuolikkaat, jotka flippasin suoraan veke. Hyviä raaka-aineita tälleen pilattuna ja vielä ylihintaan, oi miksi... Söin lisäksi äidin ja iskän paellaa, joka olikin sata kertaa parempaa kuin mun kooltan ihan minimaalinen ruokamössö.


Koska asuimme huoneistohotellissa, meillä oli omat keittiöt. Parina iltana tehtiin sapuskaksi niitä Steak House Dakotassa tilaamiani nachoja, ja niistä tuli tosi hyviä!


Mun on pakko vielä mainostaa etelän maiden juustoja. Ne on jotain ihan eri sorttia kuin Suomessa, tykkään niistä hirmusti. 



©2013 • Taikakaulin

Ei kommentteja: