16. lokakuuta 2011

Suppilovahveroquiche



 

Olin tänään ystäväni ja kettuterrieri Tipin kanssa suolla "poimimassa" karpaloita. Saalis oli huima 1 dl :'D Suppilovahveroita näytti olevan ihan HIRVEESTI, joten mikäs siinä, niitä sitten poimittiin. Siellä missä suppiksia möllötti, oli niitä ihan pilvin pimein - siinä sitten vaan haahuili ja yritti poimia kaiken. Tämä sähköiskun saanut Tipi-koiruus on sellainen kiva häirikkö, talloo karpalot ja sienet myös. Sitten kävi niin, että koira vaan katos...  Olipahan ainakin rauha poimia. Ja saalis oli oikein mukava: noin 2,4 kg :)

Nyt pohdin, mitä näille kaikille lopuille suppilovahveroille ja neljälle ja puolelle kantarellille tekisi. Näihin quicheihin (alkuperäinen resepti kantarelliversiona on Sara La Fountainin Passion For Food -kirjasta) meni about 4 desiä suppiksia... Jospa sitä vähän alkais kuivattamaan ja pakastamaan.

Nää oli muuten hyviä!


Tarvitset: (8:lle)

150g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
maun mukaan suolaa
(vettä)

täytteeseen:

270g suppilovahveroita (tai kantarelleja tai mitä vaan haluat... Tatteja en suosittele)
2 pientä tai 1 iso sipuli
kunnon nokare voita
tilkka oliiviöljyä
1,5 dl ruokakermaa
suolaaa-aa-aa-aa
currya
mustapippuria

maitoseokseen:

2 kananmunaa
1,25 dl kermaa
juustoraastetta


1. Jos sinullakaan ei ole pieniä paistoastioita, tee alumiinifoliosta pienet paistoastiat quicheille. Käytä apunasi suuren mukin suuaukkoa (halkaisija n. 12 cm) ja taittele ja painele folio "vuokamaiseksi". Alla vähän kuvahjälppiä.


2. Sekoita pohjan voi, vehnäjauhot ja suola. Tämä vaihe on helpompaa, mikäli voi on huoneenlämpöistä. Mössää kaikki sekaisin, lisää tarvittaessa vettä. Painele paistoastioiden pohjalle ja reunoille. Painele haarukalla reikiä pohjaan ja esipaista noin kahdeksan minuuttia 200 °C uunissa keskitasolla.


3. Siisti sienet. Voit vähän pieniä sieniä, muttei se juurikaan ole tarpeen. Lisää pannulle ja anna lieden olla täysillä. Huomaat, kun vesi alkaa haihtua sienistä. Veden haihduttua lisää nokare voita ja tilkka oliiviöjyä. Laita kerma ja anna muhia. Mausta. Jaa esipaistettujen pohjien päälle.

Vas.: todistettavasti vettä haihtuu ;D
4. Riko kananmunien rakenne ja lisää siihen kerma ja halutessasi hieman juustoraasteta. Lusikoi täytteen päälle. Ripottele juustoraastetta ja paista 200 °C uunissa 12-20 minuuttia, eli kunnes ovat kullanruskeita.

Kiitettävä 2,4 kg sienisaalis...
...josta tismalleen 276g meni näihin...

...ja loput pakastin ja kuivatin :)


Vinkki Anna sienten haihdutttaa pannulla ollessaan vedet kaikessa rauhassa ennen voin tai öljyn lisäämistä!

Jos mietit miltä kypsentämätön/raaka suppis maistuu, niin voin kertoa, että se on erittäin vetisen taulusienen makuinen. Ei maistu juuri ihmeemmältä. Jos tiedät sienen varmasti olevan suppis, niin maista vaan :D

Tuli mieleen, että vähänkö noloa, jos suomalainen ei oo ikinä käyny sienessä tai marjassa - ihan sama mihin vedoten. Vaikkei asuisi maalla tai metsän vieressä, voi sinne siltikin mennä. Täällä eteläisessä Suomessa varmaan vedotaan karpaloon menemisen esteeksi, että eihän täällä ole soita ja Lappiin on liian pitkä matka. Sitä paitsi kumppareissa on sen jälkeen varmaan ainakin puoli litraa vettä. No totta - Lappiin on pitkä matka ja kumpparit voivat olla hyvinkin märät (nimim. kokemusta on), mutta kyllähän täällä karpalosoita on!


©2011 • Taikakaulin

8 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Jätä nyt mullekin maisitaisia!! Näyttää niin herkulliselta!

Krike kirjoitti...

Joo kaapissa on kaks sullekin :)

emmi kirjoitti...

Nami :)
Itse onneksi asun maaseudulla, niin kyllä sinne metsään silloin tällöin Pohjanmaalla tulee mentyä :)

Krike kirjoitti...

Jep! Mä asun kylläkin täällä ihan etelässä, mutta ihan maalla :)

Unknown kirjoitti...

Ihania!!

-Heidi :)

Krike kirjoitti...

Kiitos Heidi :)

Pahalapsi kirjoitti...

sienet ovat kyllä herrkkua piiraissa! kelpaisi miullekin :)

Krike kirjoitti...

Haha, totta :D