13. elokuuta 2018

Voibriossit – parhaat hampurilaissämpylät


Miltä kuulostais heittää itse tehdyt burgerit uudelle levelille? Tässäpä ois siihen yksi erittäin helppo ja kelpo keino! Nimittäin voibriossit! Mun mielestä kotitekoiset burgerit ovat ihania, mutta kaupan valmiista pullahöttösämpylöistä en niin välitä. Kyllä niitäkin meillä välillä on, mutta mikäli vain on tarpeeksi aikaa, kannattaa burgerit tehdä sämpylöistä alkaen itse. Voin vakuuttaa, että pehmeät, maukkaat ja usean päivän päästäkin vielä kimmoisat briossit eivät tosiaan ole mitään kvanttifysiikkaa. Kaiken A ja O on odottaminen, odottaminen ja odottaminen – kohotuksesta nimittäin näissä sämppäreissä ei pihistellä! Eli pikaruoastahan nämä tosiaan ovat kaukana ;)

Sämpylän väliin me heitimme tällä kertaa pelkästä jauhelihasta sekä suolasta ja pippurista pyöräytetyt pihvit, jotka Konsta the pihvi chef paistoi ihan superhyviksi! Pihvin kaveriksi laitoimme kunnollista cheddar-juustoa, pekonia, karamellisoitua keltasipulia, tuoretta keltasipulia, paistettua ananasta, pihvitomaattia, salaattia sekä kastikkeita ja ketsuppia oman maun mukaan. Jos mä jotain oisin niihin vielä lisännyt, niin sepä ois ollut sinihomejuusto – nam.

Mutta hei, herkullisia hampparihetkiä ja koklatkaa ihmeessä näitä voibriosseja – ihme, jos petytte!


Tarvitset   (6 kpl)
1 dl maitoa
n. 2 tl eli n. 1/2 pss kuivahiivaa /// 25g tuoretta hiivaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
100g voita

voiteluun
1 kananmuna
tilkka vettä


1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää sinne hiiva, siirappi ja suola (kuivahiivan voi sekoittaa ensin pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisätä sitten maitoon).
2. Sekoita kananmunat mukaan.
3. Lisää jauhot erissä ja lisää loppuvaiheissa huoneenlämpöinen voi nokareina mukaan. Vaivaa taikinaa noin 10 min, mieluiten yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa, joten jauhoja voi tarvittaessa lisätä vähän kerrallaan.
4. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan yön yli.
5. Jauhota työpöytä ja kippaa taikina siihen. Vaivaa hieman ja kauli parin sentin paksuiseksi levyksi, jonka käärit rullalle. Leikkaa rulla kuuteen osaan. Pyörittele palat ensin pyöreiksi sämpylöiksi ja litistä sitten pellille. Kohota vielä liinan alla 1h.
6. Voitele briossit kananmuna-vedellä. Paista 200°C uunissa noin. 10-15 min.

Ohje on alun perin Olivia-lehdestä, ja minä bongasin reseptin Voita ja Suolaa -blogista. Muuntelin reseptiä omassa kaapissa olleiden ainesten mukaan hieman.


©2018 • Taikakaulin

Ei kommentteja: