7. helmikuuta 2016

Täydelliset runebergintortut


Mä en oo oikeen koskaan ymmärtänyt laskiaispullia. En tykkää syödä kermavaahtoa sellasta jäätävää möykkyä, joka siellä pullan välissä on. Laskiaispulla ei oo myöskään mun mielestä mikään ihmeellinen makuelämys, siinä kun on vaan pulla, kermavaahtoa sekä joko hilloa tai mantelimassaa. Mun makuun siis vähän tylsä. Joten on varmaan ihan fine, että nyt laskiaissunnuntaina julkaisen pikkusen myöhässä näiden makunystyröitä hivelelevien rommitorttusten ohjeen. Oikeastaan sama resepti on jo blogissa, mutta reseptin päivitys lienee ihan paikallaan.

Tämän mun reseptin nykäisin joskus viisi vuotta sitten jonkin porvoolaisen K-kaupan mainoslehtisestä. Tää on vaan niin huippu resepti, että enpä ole tuon jälkeen reseptiä kertaakaan vaihtanut toiseen. Ne kaupassa myytävät ruuneporit on ihan hirvityksiä, sellaisia joko ylivetisiä tai ylikuivia teollisia kökkäreitä kitkerällä karvasmanteliöljyllä maustettuna. Siks teenkin joka vuosi runebergintortut itse. Kostutuksena käytän vedellä lantrattua rommia, sillä mä en tykkää (arrakki)punssin mausta - karvasmanteliöljyn mausta nyt puhumattakaan.

Mulla on jäänyt mieleeni, kun viisi vuotta sitten pappani piti näistä niin paljon, että söi oikein kolme kappaletta. Musta oli myös niin ihanaa, kun kaverini pikkusisko poikaystävänsä kanssa ilmaantui eilen meidän keittiöön maistelemaan näitä torttuja. Kumpikaan ei pidä kaupan runebergeista, mutta näistä pitivät. Siis kelatkaa kuin ihanaa! Eli ei tää ihan turha resepti ole.


Tarvitset: (noin 13 kpl)
115g Digestive-keksejä
200g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl mantelijauhoa
2 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
3/4 dl kermaa
vadelmahilloa

kostutukseen:
1,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
4 rkl rommia (makusi mukaan)

kuorrutukseen:
vadelmahilloa
tomusokeria
vähän vettä


1. Murskaa Digestive-keksit muruseokseksi.
2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen mukaan.
3. Sekoita mantelijauho, vehnäjauho, leivinjauhe ja kardemumma keskenään erillisessä kipossa sekaisin. Lisää sitten taikinan joukkoon ja sekoita. Lisää sitten Digestive-murut ja lopuksi kerma. Sekoita tasaiseksi.
4. Voitele muffinssipelti voilla tai margariinilla. Jaa taikina muffinssipellille tai muffinssivuokiin. Paina keskelle pieni kolo ja laita siihen vadelmahilloa. Paista torttuja 200°C uunissa noin 15-20 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.
5. Sillä aikaa kun tortut ovat uunissa, tehdään kostutusliemi. Mittaa vesi, sokeri sekä rommi kattilaan ja kiehauta.
6. Kun olet ottanut tortut uunista, kostuta ne ensimmäisen kerran samantien uunistaoton jälkeen. Kostuta torttuja sen jälkeen aina vähän ajan välein niin kauan, kunnes kostutusliemi on loppunut. Torttuja kannattaa pyöritellä myös kyljellään kostutusliemessä, jotta tortun reunat ovat mahdollisimman pehmeitä.
7. Kun tortut on kostutettu, nosta iso nökäre vadelmahilloa tortun päälle.
8. Sekoita pienessä kipossa tomusokerin sekaan aina ihan pikkusen kerrallaan vettä sekaan. Kun seos on paksua, muodossaan pysyvää sokerikuorrutta, laita sokerikuorrute pieneen muovipussiin. Leikkaa muovipussin kulma auki ja pursota vadelmahillon ympärille valkoiset rinkulat.

Kuvasta ei oikein nää, mutta niin mehukkaita!

Linkki aiempiin runebergintorttuihin tässä.

©2016 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Repsu kirjoitti...

mä taas en yhtään tykkää runebergintortuista :D tosin meillä on aina vaan ollut niitä kaupan versioita, nää on varmasti paljon parempia! laskiaispullia sen sijaan tykkään syödä, namnam :D

Krike kirjoitti...

Mielipidekysymyksiähän nää oikeesti vaan on, toinen tykkää toisesta ja toinen taas toisesta. :-)