30. tammikuuta 2015

Täydelliset sämpylät


...ja samalla myöskin maailman helpoimmat, pehmeimmät ja taikinavaiheessa sormia sotkemattomimmat ikinä! Alkuperäinen resepti on Sikke Sumarilta, ja sitä mä vähän muokkailin mun kaappien sisältöjen mukaisiksi. Jauhoja voi vaihdella ja varioida melkeenpä miten huvittaa - mua hirveesti kiinnostais kokeilla spelttijauhoja! Jotta hiiva toimii kunnolla, kannattaa noin puolet jauhoista olla kuitenkin ihan vehnäjauhoja.

Tämä sämpylätaikina on sitten tosi löysää. Älä edes unelmoi mistään sämpylöiden pyörittelystä, sillä juju on just siinä, että taikina on lusikoitavaa kamaa. Tästä seuraa se, että sämpylöiden rapean kuoren sisältä paljastuu aivan ihanan pehmeä, kuohkea ja ilmava sisus, kun taikinaa ei ole kyllästetty liiallisella jauhomäärällä. Eli juuri täydellisiä sämpylöitä. Ja mikä parasta, sitä löysää taikinaa voi säilyttää jääkaapissa monen monta päivää ja paistaa vaikka joka aamu lämpimäisiksi juuri niin monta sämpylää kuin sattuu huvittamaan. Mä ainakin ajattelin aloittaa huomisen lauantaiaamun tuoreen sämpylän tuoksulla. ♥︎

Tarvitset:
8 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
2,5 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl vehnäjauhoja
loraus öljyä


1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin tunnin verran. Voit myös säilyttää ja kohottaa taikinaa jääkaapissa vaikka muutaman päivän.
2. Lusikoi pellille leivinpaperille löysästä taikinasta läjiä. Ripottele niiden päälle hieman vehnäjauhoja ja halutessasi leikkaa saksilla ristikkäiset viillot. Paista 225°C noin 30-35 minuuttia.
Taikina on melko löysää
Niin pehmeää ja ilmavaa!
Vinkki Taikina saattaa kohota jääkaapissa todella paljon, joten kulho kannattaa peittää ja se kannattaa laittaa isolle lautaselle, jotta mahdollisesti yli laitojen kohoava taikina ei valu jääkaapin ritilöille. Itse pingotin kaupan hedelmäpussin kulhon ympärille, eikä muuten taikina tullut pussin ja kulhon välistä ollenkaan läpi!

©2015 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Noinhan se Liisi-mummukin sämpylät teki - hyvin löysä taikina. Rapeat kuoret ja pehmoinen sisus!

Krike kirjoitti...

Aijaa, enpä tiennyt :-D hyviä joka tapauksessa :)