28. tammikuuta 2015

DIY: Persoonalliset mukit


Viime jouluna tein ihan ennätysmäärän joululahjoja itse. Lahjapapereihin kääriytyi niin kaulaliina, lapaset, villasukkia, itse tehtyjä konvehteja kuin myös nämä mietelausemukit. Sen verran mä näissä mukeissa oikaisin, että en alkanut mukeja itse dreijailemaan - se dreija kun multa puuttuu eikä tuo savenvalaminenkaan ihan hanskassa taida olla. Ostin mukit askartelun erikoisliikkeestä, mutta lukemani mukaan myös ihan vaikkapa Iittalan mukit toimivat tässä (korjatkaa toki jos olen väärässä). Mukien lisäksi hommasin kyseisestä kaupasta posliinitussin, vaikka ilmeisesti myös permanenttitusseilla ja CD-markereillakin on saatu aivan yhtä onnistuneita tuloksia.

Tein nämä mukit tosiaan äitille ja isille joululahjoiksi, joten halusin niihin toki merkitykselliset mutta hauskat tekstit. Selailin netistä hullun monta tuntia erilaisia mietelauseita sun muita, kunnes monen kivan joukosta valitsin nämä kaksi. Oon itse tosi tyytyväinen mukien lopputulokseen - voin nimittäin kertoa, että tollaiseen pyöreään mukin reunaan ei ole ihan helppo kirjoittaa! Mullakin meni muutaman kerran teksti ihan pieleen, mutta kynsilakanpoistoaineessa kostutetulla vanulapulla "kumitin" rumasti menneet koukerot veke. Tuon kynsilakanpoistoaineella käsitellyn kohdan puhdistin vielä veteen kastetulla vanulapulla ja lopuksi kuivasin vielä talouspaperilla. En nimittäin tiennyt, miten kynsilakanpoistoaine tulee reagoimaan tekstien kiinnipolttovaiheessa uunissa, kynsilakanpoistoaine kun on helposti syttyvää. Mun tyylillä ainakin toimi hyvin, ja voinkin suositella näitä vaikkapa ihanana ystävänpäivämuistamisena! 

Mukeihin tuli tällaiset tekstit:

Mom... 
... a title just above
QUEEN


Dear Daddy,
I may find a prince some day
but you will always be my
KING


Tarvitset:
mukin
posliinitussin


1. Pese mukit astianpesuaineella, huuhtele ja kuivaa kunnolla.
2. Voit piirtää lyijykynällä vaakatasoon apuviivoja, jotka helpottavat tekstin kirjoittamista. Halutessasi voit myös himmeästi hahmotella lyijykynällä mukiin tulevan tekstin.
3. Ravista tussia ja mikäli se on käyttämätön, paina kynän terää muutamien sekuntien ajan paperia vasten kunnes valkoisesta kirjoitusterästä tulee musta (tällöin muste alkaa virrata kynän kirjoitusterään). Kirjoita haluamasi tekstit mukiin. Voit myös piirrellä kuvioita eri värisillä posliinitusseilla.
4. Anna tekstien kuivua 24 tuntia. Laita mukit kylmään sähköuuniin ritilän päälle ja lämmitä uuni 160°C ja anna mukien olla uunissa tässä lämmössä 40 minuuttia. Sammuta sitten uuni ja anna mukien jäähtyä uunissa, kunnes ne ovat kylmiä. Tämä on siis tekstien/kuvioiden polttamista paremmin pesua kestäviksi. Ja mukien kuumentaminen ja viilentäminen uunin kanssa samanaikaisesti johtuu siitä, etteivät mukit halkea suurien lämpötilamuutosten takia.

Vinkkiset
  • Kirjoita mukin pohjaan omistuskirjoitus saajalle sekä tekijän nimi ja tekovuosi
  • Jos annat mukin lahjaksi, valmista sen sisälle ihania konvehteja, jotka voi kääriä vaikkapa sellofaaniin. Itse valmistin joulun kunniaksi näitä Poronneniä
  • Valitsemalla mustan tai tumman vihreän mukin sekä valkoisen posliinitussin saat hauskan liitutaulumaisen efektin - siinäpä ois hauska kiitoslahja opettajalle :)

©2015 • Taikakaulin

4 kommenttia:

rosanna kirjoitti...

Ihanan persoonallinen lahjaidea! Kiitos selvistä ohjeista, aion kokeilla :)

Taikakaulin kirjoitti...

Voi kiitokset ihana :-)

kissanminttu kirjoitti...

Tosi onnistuneet mukit!

Taikakaulin kirjoitti...

Kiitos kiitos :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...