27. kesäkuuta 2014

Timjami-parmesaanikakku



Tässä tulee mun muistaakseni vimppa lakkiaistarjottava, ja tähän nappasin ohjeen pitkästä aikaa Kinuskikissalta. Mun makuuni kakku oli todella herkkua - ihana parmesaani sekä freesi timjami sopivat yhteen tosi hyvin. Parmesaanin tilalla voi käyttää toki jotakin muutakin juustoa, mutta juuston tulisi olla parmesaanin tapaan aavistuksen vahvempaa ja voimakkaampaa sorttia, jotta se maistuu kakussa.

Valmistin kaikki lakkiaisten tarjottavat vähintään vähälaktoosisina, suurimman osan jopa ihan laktoosittomina. Valmistamani parmesaanikakut kuuluivat niihin täysin laktoosittomiin tarjoiluihin, sillä ainakin Pirkka valmistaa laktoositonta parmesaanijuustoa. Mulla meinasi usko loppua, kun kaupan turkkilaiset sekä muut "paksut" jogurtit sisälsivät kaikki laktoosia, kunnes yhden kylmähyllyn perällä pilkotti Valion laktoositon turkkilainen jogurtti. Eli vegekakun lisäksi tämän voi valmistaa myös huomioiden laktoosi-intolerantit. (Tuossa tarjottava-kyltissä lukee vähälaktoosinen, sillä ajatuksissani tulostin väärän tekstin ja huomasin tämän vasta juhlien jälkeen... :-D)

Tarvitset:
200g parmesaanijuustoa
5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
pippuria myllystä
0,5 dl timjamisilppua
2 kananmunaa
200g turkkilaista tai bulgarialaista jogurttia
0,5 dl maitoa
1 dl oliiviöljyä
pippuria myllystä
0,5 dl timjamisilppua

koristeluun:
tuoretta timjamia

1. Voitele kuivakakkuvuoka huolellisesti voilla ja korppujauhota se.
2. Raasta parmesaani. Kippaa parmesaaniraaste kulhoon ja mittaa sekaan vehnäjauhot, suola, timjami sekä pippuria makusi mukaan myllystä.
3. Lisää kananmunat taikinaan. Lisää sitten jogurtti sekä maito. Lisää lopuksi oliiviöljy ja sekoita. Taikina on todennäköisesti melko paksua, joten helpoimmalla pääsee vaivaamalla taikina käsin. Kun massa on tasaista, kippaa se kakkuvuokaan ja paista hieman alle 200°C noin 15-25 minuuttia. Tarkkaile kakkua: laita folio päälle, mikäli kakku alkaa tummua aikaisessa vaiheessa jo paljon. Jos kakku näyttää valmiilta, kokeile tikulla - jos tikkuun ei jää taikinaa, ota kakku pois uunista. Anna kakun jäähtyä kymmenisen minuuttia ja kopauta se sitten vuoasta ulos. Kopautus saa olla ihan napakka ja raju. ;-D
4. Koristele timjamilla.


©2014 • Taikakaulin

Ei kommentteja: