28. maaliskuuta 2013

Nudet suklaamacaronsit

Tää aamu on ollut ihana! Koska mulla ei tänään ollut mitään koetta, sain nukkua ihan rauhassa. Sisko vinkkasi ennen kuin kouluun lähti tehneensä mulle aamupalan, joka mua keittiössä odottikin. Suihkun ja auringossa paistattelun jälkeen kaivelin järkkärin pitkästä aikaa, ja nämä kuvat valmiista macaronseista onkin sillä otettu. Nyt ihan nopsaan ennen kuin kouluun matskun valmistelutunnille kiiruhdan, pikapostaan teille nämä leivokset!

Kuukautta vajaa vuosi sitten tein ekaa kertaa näitä ranskalaisia herkkuja, ja silloin leivosten onnistuessa veikkailin pessimistisesti ensikertalaisen tuuria. Veikkailut menivät metsään, sillä nämä tokat macaronsit  onnistuivat melkeinpä jopa paremmin kuin ne ekat - Macaronsit suklaa-limetäytteellä. Käytin nytkin tismalleen samaa reseptiä, jonka kokosin useista resepteistä silloin ensimmäisiä macaronseja tehdessä.

Äitini macaronsit aka Muden macaronsit maistuivat oikein hyviltä, mutta se macaronseille ominainen jalka puuttui [chek alempaa kuva jalasta]. Äidin macaronsien jalan puuttumisen pistin silloin meidän uuden kiertoilmauunin piikkiin, mutta nyt puolta vuotta myöhemmin kumoan tuon väitteeni: kyllä se jalka tossakin uunissa ihan buenosti syntyy!

Mun mielestäni tärkeintä siis on, että macaron-resepti ei ole mistään Kotiliedestä repäisty mahdollisimman helppo ja yksinkertaistettu versio, jossa mitat ovat deseinä (eli melko summittaisia).  On tärkeää, että reseptissä ainekset esitetään grammoina ja mitataan grammalleen oikein. Myös mantelijauhon sihtaus ainakin kolmeen kertaan on tosi merkittävää kaikkein sileimmän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Näillä vinksuilla mä ainakin oon onnistunut jo kahteen kertaan. :-)

Tarvitset:
110g mantelijauhoa
170g tomusokeria
90g valkuaista (n. 2,5 - 3)
30g hienoa sokeria (taloussokeria mulla)
tomuväriä (tässä: oranssinpunainen glittertomuväri)

väliin:
65g maitosuklaata
50g ranskankermaa (Creme Fraiche)

koristeluun:
maitosuklaata


1. Macaron-kuoret: Sihtaa mantelijauho kolmeen kertaan pienireikäisen siivilän läpi. Yhdistä tomusokerin kanssa ja sihtaa tomusokeri-mantelijauhoseos vielä kertaalleen siivilän läpi. Lisää tomuväriä halumasi verran. Sekoita.
2. Vaahdota valkuaiset. Kun ne ovat kevyttä vaahtoa, lisää hieno sokeri. Vatkaa kiinteäksi ja melko kovaksi vaahdoki (kääntäessäsi kulhon nurinpäin vaahto pysyy kulhossa).
3. Lisää mantelijauho-tomusokeriseos kahdessa, kolmessa erässä valkuaisvaahtoon. Sekoita aluksi reippaammalla kädellä loppua kohti rauhoitellen.
4. Lappaa kama pursotinpussiin. Pursota pyöreitä kiekkoja pitäen pursotinpussi kohtisuorassa leivinpaperiin nähden. Lyö pelti kunnolla pöytää/uunin reunaa vastan mahdollisten marenkihuippujen laskemiseksi. Anna kuorien kuivahtaa 45-60 minuuttia huoneenlämmössä.


5. Paista kuoret 150°C alimmalla ritilätasolla noin 15 minuuttia. Anna kuorien jäähtyä rauhassa paiston jälkeen ja irrota macaron-kuoret vasta sitten. Anna kuorten jäähtyä ennen täyttämistä.


jalka = macaronin alalaidan "röpelö"

6. Täyte: Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Yhdistä suklaa (ei saa olla kuumaa, vaan haaleaa!!) sekä ranskankerma. Täytä macaronsit.


7. Koristelu: Sulata suklaata ja laita Minigrip-pussiin. Leikkaa kulma auki ja spritsaa macaronseihin raidat (kts. alla oleva kuva).
Peeäs Ekalla macarons-kerralla vartioin nenä uuninluukussa kiinni mun pikku leivosten kypsymistä. Nyt fiilis oli kuitenkin paljon luottavaisempi, ja lämmittelinkin jalkojani nenän sijaan. ;-)©2013 • Taikakaulin

19 kommenttia:

Pieni leipurityttö kirjoitti...

Mäki oon yrittäny siivilöidä mantelijauhetta, mut se ei vaan haluu mennä läpi siitä siivilästä :/

pienileipuritytto.blogspot.com

Taikakaulin kirjoitti...

Höh! Sun kannattaa joko ottaa vähän suurempireikäinen siivilä tai sitten katsoa, jos kaupassa olisi hienojakoisempaa mantelijauhoa :)

Anonyymi kirjoitti...

Rakettitiedettä on tuo, sanon minä. ;D Hauskaa pääsiäistä!

Taikakaulin kirjoitti...

Hahah voi olla :-D Mukavaa pääsiäistä myös sinulle!

Kirsi kirjoitti...

Säästä mulle muutama, kulta! <3

Taikakaulin kirjoitti...

Jag förlåter mej, mamma, babsut söi ne jo loppuun :-D varmaan teen tässä aika pian lisää vähänniinku något slags businessbusiness ;-D

Anna kirjoitti...

Ihanan söpöjä! :)ja huippu tuo vika kuva; rento meininki! ;))

Taikakaulin kirjoitti...

Heee thanks, eikö ;)

nami-hiiri kirjoitti...

Voi miten hyvin olet onnistunut! Hyvin olet oikean reseptin tärkeyden tulkinnut.

Pidän tuosta kuperasta mallista, milloin väliin ei ole tungettu täytettä enempää kuin sopuisasti mahtuu. - Lempparini ovat ne antiikkiset litteät, mutta jalalliset :D

Taikakaulin kirjoitti...

Voii, kiitokst nami-hiiri!! Oon kanssasi samoilla linjoilla :)

Laura kirjoitti...

Nää näyttää ihan täydellisiltä!

Taikakaulin kirjoitti...

Voi kiitos paljonpaljon Laura!! :-)

Anonyymi kirjoitti...

Onko tossa pakko käyttää tomuväriä, kun kotona sattuu olemaan vaan sitä nestemäistä? :)

Taikakaulin kirjoitti...

Itse oon käyttänyt aina tomuväriä, sillä en tiedä miten macaron-massa reagoi nestemäiseen väriin. Olen kuitenkin lukenut, että nestemäisen pastavärin pitäisi aivan täysin soveltua macaronsien värjäämiseen. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Laitoin nestemäistä ja onnistu hyvin :)

Taikakaulin kirjoitti...

Jes mahtava juttu! Kiva kun jaoit tän täällä, voisin itsekin kokeilla nestemäisellä :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka paljon noita macaroneja tulee?:)

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka paljon noita macaroneja tulee?:)

Taikakaulin kirjoitti...

Kuorien koosta riippuen valmiita leivoksia n. 15-20 :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...