10. huhtikuuta 2012

Pähkinäpiiras konjakkivaahdolla




Blogger teki pitkän tauon jälkeen taas sen mukavan yllärin - poistanut kaikki luonnokset, joihin reseptit kuvineen olin tallettanut. Juuri sain metsästettyä tämän piirakan kuvat ulkoisen kiintolevyn syövereistä, jonne ne juuri olin ehtinyt siirtää.

Pitkäperjantaina meillä herkuteltiin siskon kummien kanssa äidin valmistamaa lammasta punaviini-espressokastikkeella. Minä pidin huolen makeasta puolesta, johon kuuluivat pasha paseeratulla mangososeella sekä tämä pähkinäpiiras, joka on alunperin Helsingin Sanomien nettisivuilta. Konjakkivaahto jakaa mielipiteet: minusta se pilaa hyvän piirakan. Sitten taas esimerkiksi äiti, joka vaahdon tekikin, on sitä mieltä, että on se niin täydellisen hyvää.


Tarvitset:

125g voita
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa (*
1/2 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää maitoa
(* jos käytät valmiiksi suolaista (esim. normaalisuolainen) voita, älä lisää enää suolaa

2,5 dl vaaleaa siirappia (Maple Syrup, vaahterasiirappi)
1,5 dl tavallista sokeria tai fariinisokeria
3 kananmunaa
2 keltuaista
3 rkl voita
3,5 dl pähkinöitä (tässä: pekaanipähkinöitä, cashewpähkinöitä ja mantelirouhetta)

2 dl kuohu- tai vispikermaa
1-2 rkl konjakkia
maun mukaan sokeria


1. Vaahdota kananmuna.
2. Vaahdota voi sokeri (ja suola). Lisää voi-sokeri-suolaseokseen puolet vaahdotetusta munasta. Lisää mukaan jauhot ja lopuksi kylmä maito. Anna jähmettyä jääkaapissa 20-60 minuuttia. Sillä aikaa leikkaa irtoreunavuoan pohjan kokoinen leivinpaperipala, laita se vuokaan ja voitele sitten reunat voilla. Painele jähmettynyt taikina vuokaan ja reunoille.
3. Sekoita vaikkapa lusikalla siirappi, sokeri, kananmunat ja keltuaiset kulhossa.
4. Paahda voi "pähkinäntuoksuiseksi" ( = älä polta) ja lisää hieman jäähtyneenä kohdan 3. siirappiseokseen.
5. Levitä murustetut pähkinät vuokaan ja kaada siirappiseos päälle. Paista 180 °C n. 45 minuuttia.

so attractive

6. Vaahdota kerma, sokeroi ja mausta konjakilla.


©2012 • Taikakaulin

5 kommenttia:

lintsi kirjoitti...

Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta. Mäkin ehkä jättäisin konjakkivaahdon väliin, kun en niin konjakin ystävä ole, mutta makujahan on monia. Tsemppiä koulujuttuihin ja muihin!

Anonyymi kirjoitti...

Ajattelinpa nyt kerrankin aktivoitua ja kirjoittaa jotain. Käyn satunnaisesti lukemassa blogiasi ja joka kerta nautin yhtä paljon! Todella kiva lukea nuoren ihmisen eläväistä, sujuvaa ja ennen kaikkea hauskaa tekstiä! Lisäksi sinulla on kivoja reseptejä, ja todella taitavasti olet toteuttanut ne.

Toivottavasti saat uuden macin ja voit jatkaa blogin pitämistä. Eikö se kerro aika paljon kuinka hyvä mac on, että sen saa kestämään lähes 10 vuotta ;) (Täälläkin kirjoitellaan macilla.)

Mukavaa kevättä!

Terv. Anna

Krike kirjoitti...

Kiitti paljon, lintsi! :)

@ Anna / anonyymi: Oi, kiitos kivasta ja piristävästä kommentista - kiitän, kumarran!

Tällä kertaa taisi riittää pelkkä ohjelmistopäivitys, Mac jatkaa elämäänsä ja toimii vielä, vaikkakin hitaasti. Oikein mukavaa kevättä myös sinne suunnalle! :)

Kakkumonsteri kirjoitti...

Tsemppiä opintoihin! Toivottavasti kerkeät silloin tällöin piipahtamaan täällä bloggerissakin! =) Tämä on tosiaan joskus sairaan rasittava ja tilttailee vähän väliä..

Krike kirjoitti...

Tattista Kakkumonsteri! On tää sen verran pakkomielle, että varmasti ehdin käymään täällä, vaikken ihan niin usein kuin normaalisti päivittelisikään. :)