19. tammikuuta 2017

Do it yourself: RAVINTOLAPIZZA

Yhteistyössä: kitchentime.fi

Heipähei,

Oottekos kokeilleet koskaan pizzakiveä? Mä en ollut ennen kuin KitchenTimelta sellaisen sain, ja voi hyvää päivää - kylläpä nousi kotipizza ihan uudelle levelille! Pizzakiven käyttö on simppeliä, kunhan muistaa muutamat jutut. Pizzakivi kannattaa kuumentaa uunissa samalla, kun uunin laittaa lämpenemään. Laitoin siis kylmän pizzakiven uuniritilälle ja uunin nupit kaakkoon. Kiven hidas lämmittäminen on tärkeätä siksi, että muutoin se voi haljeta. Kun uuni ja kivi ovat tulisen kuumia, lätkäistään superohueksi litistelty pizzapohja kivelle. Suosittelen, että pizzapohjaa paistaa hetken aikaa yksinään uunissa, jolloin siitä haihtuu turhaa kosteutta pois ja se alkaa heti rapsakoitumaan. Tämän jälkeen sitten täytteet kehiin ja pizza uuniin.

Ja mitä nyt täyttämisestä mulla on sanottavaa, niin tässä todellakin less is more. Mun jääkaapista sattui löytymään bruschetta-leivistä jäänyttä tomaattitäytettä, josta simppelisti lorotin ylimääräiset nesteet pois myöhempää sosekeittoa varten. Sitten kippasin tompsutäytteen kattilaan ja kiehautin siitä alta aikayksikön tomaattikastikkeen suurustaen sen pienellä määrällä pottujauhoja, kun muuten oisi ollut aika löysää. Ja voi että, tomaattikastikeessa oli kyllä aivan ihanat valkosipulin ja basilikan aromit. Jos ei kuitenkaan jaksa kastiketta itse keitellä, on kaupan hyllyssä yhtä jos toisenlaista käypää kamaa. Lisäksi mä hyödynsin viikonlopulta jääneet prosciutot sekä marinoidut latva-artisokan sydämet, jotka itse marinoin oliiviöljyssä valkosipulien ja mausteiden kera. Näiden kaveriksi heitin vielä mozzarellaa, juustoraastetta sekä valmiin pizzan päälle rucolaa.

Kuulostaa varmaan ihan hullulta, mutta mä oikeesti tuijotin nenä uuninluukussa sitä pizzaa. Sitä, kun reunat kohoavat, turpoavat ja rapeutuvat. Sitä, kun juustot kuplivat. Se uunista tulviva pizzan tuoksu oli huumaava, ja kappas, kun otin pizzan ulos uunista ulos - siinähän oli kerrassaan rapea pohja. Tuttuun tapaani leikkasin pizzan osiin saksilla, hilasin slaissit lautasille ja päästiin maistelemaan. Voi päivää, että oli hyvää! Hetken ihmettelin, olenko pizzeriassa vai sittenkin ihan vaan kotosalla.


Tarvitset:
2 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kuivahiivaa
4-5 dl vehnäjauhoa
n. 1/2 - 1 dl oliiviöljyä

täytteeksi esim.:
tomaattikastiketta
mozzarellasiivuja
juustoraastetta
marinoituja latva-artisokan sydämiä
prosciuttoa eli ilmakuivattua kinkkua

päälle:
rucolaa
oreganoa


1. POHJA Mittaa kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi kulhoon. Lisää siihen sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita nesteeseen. Lisää noin puolet vehnäjauhoista desi kerrallaan samalla sekoittaen. Kun taikina alkaa tuntua paksulta, lisää oliiviöljyä (minä lorottelin sekaan mututuntumalla useampaan otteeseen). Vaivaa taikinaa. Lisää taikinaan vehnäjauhoja sen verran, että taikina juuri ja juuri irtoaa käsistä. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa tunnin verran.
2. Laita kylmä pizzakivi ritilän päälle uuniin ja laita uuni lämpiämään tasalämmöllä 250°C.
3. PIZZAPOHJAT, TÄYTTÖ JA PAISTO Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla nopsasti ja pyöritä palloksi. Litistä pallo leivinpaperin päällä ja painele taikinasta iso ja todella ohut pizzapohja. Kun uuni on valmis, ota pizzakivi ulos. Kippaa ohut pizzapohja leivinpaperin avulla kuumalle pizzakivelle. Laita pizzapohja paistumaan uuniin noin viideksi minuutiksi.
4. Ota pizzakivi uunista ja levitä pizzapohjalle sitten ohuelti tomaattikastiketta, ripottele hieman juustoraastetta ja asettele mozzarellasiivut, kinkut sekä artisokan sydämet. Nosta pizzakivi uuniin ja anna pizzan paistua noin 15-20 minuuttia tai kunnes pizza on saanut nätisti väriä.
5. Ota pizzakivi uunista ja liu'uta pizza kiveltä esim. leivinpaperille ja tee toinen pizza. Tarjoile rucolan ja oreganon kanssa.

Kyseessä tämä yksilö
 
Behind the scenes

Peeäs Yhteistyö ei velvoittanut minua kehumaan tai suosittelemaan tuotetta, vaan mielipiteeni ovat täysin minun omiani. Ja voin oikein lämpimästi suositella kyseistä pizzakiveä sekä kyseistä keittiötarvikkeiden verkkokauppaa. :)

©2017 • Taikakaulin

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...