9. maaliskuuta 2014

Naistenpäivän pikaviinerit a.k.a. kahvikehrät

 


Ihanan keväistä ja aurinkoista sunnuntai-iltapäivää kaikille sekä myöhästyneet naistenpäivän toivotukset kaikille meille naisille! Pikaleivoin eilen nämä yläasteelta mieleen painuneet pikaviinerit naistenpäivän kunniaksi, mutta täytteeseen kuuluvaa tomusokeria ei meillä ollut kuin viidesosa ohjeessa mainitusta. En jaksanut hurauttaa kauppaan, joten korvasin puuttuvan sokerimäärän muilla sokereilla sekä kaakaojauheella - pullien väliin pääsivät niin vanilja-, fariini- kuin kidesokeri sekä Van Houtenin tumma kaakaojauhe sen pahuksen tomusokerijämän lisäksi. Sain eilen nuo yllä olevassa kuvassa näkyvät ruusun sekä suklaarasian, kiitos V!

Kevät saapuu ihan hurjaa vauhtia, ja sama on ylioppilaskirjoitusten kanssa. Huomenna pärähtää homma taas kunnolla käyntiin, ja aloittajana on äidinkielen esseekoe. Minun osaltani helmikuun alussa tehty äidinkielen tekstitaidon koe meni ihan älyttömän hyvin, minkä voit laskea vaikkapa seuraavasta: mikäli tekstitaidon pisteet eivät laske, tarvitsen noin kolkytviis (35/60p.) pistettä esseestä, niin laudatur napsahtaa. Tekstitaitopojoni voivat toki laskea, enkä aio nuolaista, jos se mun aina-niin-vihaamani tekstitaito vaikka meneekin ja tipahtaa. Eihän sitäkään voi tietää, jos vaikka essee meneekin huonosti. Melko luottavaisin mielin mä kuitenkin sitä kuusituntista lähden kuluttamaan - ja eväsrasiassa mulla on ainakin kolme pikaviineriä. (Edit: tekstitaidon lopullisisiksi pisteiksi tuli 5/6, 6/6 ja 5/6 sekä esseestä 45/60p. eli kertoimilla yhteensä 93p. Eli ällä.)

Tarvitset:
100g voita tai margariinia
1 dl maitoa
50g hiivaa / 1 pss kuivahiivaa
5 rkl sokeria
1 kananmuna
n. 5-6 dl vehnäjauhoja

täyte:
50g pehmeää voita tai margariinia
20g tomusokeria
15g vaniljasokeria
40g fariinisokeria
25g tavallista kidesokeria
(3 rkl tummaa kaakaojauhetta)
(50g taloussuklaataa rouhittuna muruiksi)

(TAI: 50g rasvaa, 100g tomusokeria ja 2tl vaniljasokeria)

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää siihen sulatettu rasva. Liutoa hiiva ja sekoita.
2. Lisää sokeri, noin puolet jauhoista sekä kananmuna. Alusta taikina. Jos taikina tuntuu löysältä, lisää vähän kerrallaan jauhoja. Anna taikinan kohota noin 30min lämpimässä, vedottomassa paikassa.
3. Pehmennä täytteen rasva ja sekoita sokerit (ja kaakaojauhe) siihen.
4. Kaaviloi taikina ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi  levyksi. Levitä täyte taikinalevyn pinnalle (ja lisää suklaamurut).
5. Rullaa levy napakasti ja leikkaa paloiksi. Laita palat paperisiin vuokiin. Voitele pullaset kananmunalla ja paista 225°C noin 10-15 minuuttia.


Psykologiaa...

...ja ruotsia!


Peeäs Vuokatin reissulla mä pääasiassa vain luin, mutta parina päivänä uskaltauduin myös rinteisiin muutamaksi tunniksi. Pelko on nyt voitettu, sillä kuusi vuotta sitten leirikoulussa Kuusamon Rukalla mä lähdin kuin höyhen tuulen vietäväksi korkeimman rinteen huipulta, ja seurauksena reisiluu meni poikki. Leikkauksen sekä Oulun yliopistollisessa vietetyn viikon jälkeen lensin äitini kanssa kotiin kera kyynersauvat ja pikkunen laskettelukammo. Kyllä ne rinteet Vuokatissakin meinasivat saada pillittämään, mutta niin mä vain siskon perässä laskemaan menin! Ja oli yhtä kivaa kuin muistinkin :-)

Vi hörs, nyt Hufvudstadsbladet venttailee mua!

©2014 • Taikakaulin

Ei kommentteja: