14. heinäkuuta 2014

Mustaherukka-vadelmahyydykekakku


Parina viimeisimpänä viikonloppuna oon ollut melkoisen läheisissä tunnelmissa catering- eli pitopalvelumeiningin kanssa. Se on yhdellä sanalla kuvattuna mun mielestä vaan niin mahtavaa. Ajattelin aloittaa nyt ihan kronologisessa järjestyksessä, ja tässäpä on ensimmäisen kakkuviikonlopun hyydykekakut.

Nämä kakut tein tuttumme syntymäpäiville. Niistä piti tulla ihan pelkkiä mustaherukkakakkuja, mutta herukkakerros jäikin sen verran matalaksi, että päätin korottaa kakkuja vadelmamoussella. Päälle keittelin mustaherukkamehusta kiilteen, jota jäähdyttelin ensin kattilassa puolitoista tuntia. Ei meinannut jähmettyä kylmävesihauteessa eikä kylmiössäkään, mutta lopulta se toki kiisselöityi kakun päälle kipattavaksi.

Näissä kekkereissä tehtäväni oli alun perin olla lasten puuhapisteellä ohjaamassa toimintaa, mutta illan alussa apukäsille oli melkosesti enemmän tarvetta keittiössä - ja sinne sitten jämähdinkin. Mä en pidä biletanssimisesta ollenkaan, joten mikäpä voisi olla sen ihanampaa kuin leikkiä tarjoilijaa, täyttää ruoka- ja juomapöytiä sekä pyörittää suurtalouskoneita bändin soittaessa nostalgisia 1960- ja 70-lukujen parhaita biisejä. Voi kuullostaa kummalta, mutta toi on juuri sitä, josta mä todellakin nautin. :-D

Tarvitset: (yhteen kakkuun)
150g kauralastuja
75g voita tai margariinia

mustaherukkamousseen:
2,5 dl vispikermaa
1 prk vaniljarahkaa (Valio eila á 200g)
1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa
250g mustaherukkasosetta
0,5-1 dl sokeria
6 liivatelehteä
n. 4 rkl vettä

vadelmamousseen:
2 dl vispikermaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
1 prk vaniljarahkaa
0,5-1 dl sokeria
120g vadelmia (mikäli ulkomaisia, keitä soseeksi)
4 liivatelehteä
n. 3 rkl vettä

kiilteeseen:
2,5 dl vahvaa mustaherukkamehutiivistettä
1,5 dl vettä
(2 rkl sokeria)
4 liivatelehteä

koristeluun:
valkosuklaata
mansikoita


1. Murskaa kauralastut ja sekoita sulatettu rasva niihin. Laita irtoreunavuoan pohjalle leivinpaperiympyrä ja painele muru-rasvaseos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin täytteiden teon ajaksi. (Voit halutessasi virittää reunakalvot vuoan sisäreunoille.)
2. Laita herukkatäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma ja sekoita siihen vaniljarahka sekä tuorejuusto. Lisää sitten herukkasose ja sekoita. Lisää sokeria makusi mukaan. Kuumenna vedenkeittimessä vettä kiehuvaksi ja sulata neljään ruokalusikalliseen kuumaa vettä 7 hyvin puristeltua liivatetta yksitellen. Kaada liivateseos ohuena nauhana muun täytteen joukkoon samalla sähkövatkaimella sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä tunti.
3. Laita vattutäytteen liivatteetn likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma ja sekoita siihen vaniljarahka sekä tuorejuusto. Lisää sitten vadelmat (suomalaiset voi ihan sellaisenaan, ulkomaiset keitettävä soseeksi). Lisää makusi mukaan sokeria. Kuumenna vedenkeittimessä vettä kiehuvaksi ja sulata noin kolmeen ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä hyvin puristetut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana vattutäytteen joukkoon sekoittaen samalla sähkövatkaimella. Kaada täyte herukkatäytteen päälle ja anna jähmettyä yön yli.
4. Yhdistä kiilteen nesteet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää tarvittaessa sokeria (jos mehu ei ole siis valmiiksi sokeroitua). Sulata liivatteet kuumaan nesteeseen. Jäähdyttele kiillelientä niin kauan, että se on selkeesti paksuuntunut. Kaada se sitten vuokaan ja anna jähmettyä muutama tunti.


5. Sulata valkosuklaata ja spritsaa ristikkäiset valkosuklaaraidat. Viimeistele mansikoilla.

©2014 • Taikakaulin

2 kommenttia:

nami-hiiri kirjoitti...

Aivan mahtava suoritus, tylikäs koristelu !

Krike kirjoitti...

Oi, kiitos paljon ihanan positiivisesta kommentistasi, nami-hiiri! :-)