28. toukokuuta 2011

VaniljamarengitTuossa muutama päivä sitten pääsin koulusta tuntia aiemmalla bussilla kotiin kuin normaalisti ja oli ihan sellainen fiilis, että marenkeja on tehtävä. Olen aiemmin tehnyt vain marenkitorttua, johon valkuaisista ja sokerista vatkataan sellanen pehmonen "kuori". Nyt halusin tehä marenkinamuja. Olisi ollut siistiä tehdä Turkinpippuri- tai mansikkamarenkeja, mutta marenki-idean tultua aivan täysin puun takaa ei kotoa sellaisia löytynyt (kyllä, asun maalla eikä täällä ole kauppoja). Mutta ihan varmasti täällä blogissani tullaan törmäämään kumpaiseenkin. Miinusta tässä on sikäli se, ettei meillä ole kiertoilmauunia. Joutuu joko odottamaan kaksi tuntia, että ensimmäinen pelti paistuu, tehdä vain yhden pellin pienen satsin tai kypsentää osa mikrossa. Tässä viimeisimmässä en ole itse ikinä onnistunut, hehhe.

Tarvitset:

3 kananmunan valkuaista
3 dl taloussokeria
3 rkl vaniljasokeria


1. Erottele kananmunan keltuainen ja valkuainen. Vatkaa valkuaiset kuivassa ja puhtaassa kulhossa kovaksi valkuaisvaahdoksi.
2. Lisää sokerit ja vatkaa 6 minuuttia. Silloin massa on kiinteytynyt ja valmista pursotettavaksi.
3. Pursota tähtityllalla tai lusikoi leivinpaperille (pellille) pieniä tai suuria kekoja. Paista 80 °C uunissa kaksi tuntia.


4. Kun kaksi tuntia on kulunut, sammuta uuni ja laita patakintaat luukun väliin varttitunniksi siten, että luukku on raollaan. Ota pelti sitten ulos.

VINKKI Valkuaisvaahto on valmista silloin, kun kääntäessäsi kulhon nurinpäin vaahto pysyy tukevasti kulhon pohjassa. Myös valkuaisvaahto, johon sokerit on vatkattu, on valmista, kun massa pysyy varmasti 6 minuutin vatkausajan jälkeen kulhossa nurinpäin.

Muistathan, että uunia ei saa/kannata availla turhaan paiston aikana. Vaarana voi olla lässähtäminen.


©2011 • Taikakaulin