22. toukokuuta 2011

Somewhere Over The Rainbow



Eli Charlottaa siis hedelmillä. Tuon "Somewhere Over The Rainbow" -nimen tämä kaakku sai sen pirteästä värimaailmasta. Ja tämä kakku syntyi mummun synttäreille. Tilauksena oli Appelsiini Charlotta, mutta koska olen sellaisen jo aiemmin tehnyt, sanoin tuunailevani reseptiä vähän. Ja sehän (onneksi) sopi. Appelsiini Charlottani sisälsi oikeastaan pelkkää  appelsiinia: pinnalla ja täytteessä. Tähän halusin laittaa kyllä myös appelsiinitäytettä, mutta jotakin muuta oli keksittävä sen rinnalle. Aluksi meinasin mansikkaa, mutta äiti sanoi että teeppä jotain vaniljaista kirpsakan appelsiinin kaveriksi. Siitä sitten kehittelin aika perus hyydyketäytteen. Pinnalle halusin paljon värejä, joten päädyin appelsiinikiekkoihin, kiivisydämiin sekä mansikkasiivuihin. Nämä viimeiseksi mainitsemani olivat Espanjasta, mutta olivat yllättävän hyviä! Ties millä lannotteilla kasvatettu. Kakun sisältäessä kaksi eri täytettä halusin niiden erottuvan toisistaan selkeästi. Siispä värjäsin appelsiinitäytettä oranssiksi keltaisella ja punaisella vaniljanmakuisella elintarvikevärillä.

All in all, tää kakku oli makumaailmaltaan pliisu!



Tarvitset

"välilevyihin":

4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta


pinnalle, eli koristehedelmät:

2-3 appelsiinia
3-4 kiiviä
4-5 mansikkaa

appelsiinitäytteeseen:

2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (esim. Flora Vanilla)
( punaista ja keltaista elintarvikeväriä, nestemäistä/geelimäistä)
1 prk (200g) appelsiinituorejuustoa
1 appelsiinin kuori + mehu
1 sitruunan kuori + mehu
1 prk Paratiisi Pilttiä ( vauvan herkkua, nam! )
4 liivatelehteä

vaniljatäytteeseen:

3 dl (vispi)kermaa
1 dl maitoa
5 tl vaniljasokeria
3 rkl perunajauhoja
3/4 dl sokeria
5 liivatelehteä
2 valkuaista
200g vaniljatuorejuustoa (Sunnuntai) TAI maustamatonta tuorejuustoa


1.Vatkaa kananmunat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Lisää sekaan keskenään sekoitetut leivinjauhe, kaakaojauhe ja vehnäjauhot. Lusikoi kolmelle leivinpaperilla päällystetylle pellille pyöreät taikinaympyrät. Saa olla isoja! Paista 225 °C 5-10 minuuttia. Kun olet paistanut, kumoa. Tee kahdesta välilevykiekosta huomattavasti kulhon halkaisijaa pienemmät. Yhden tulee olla kulhon kokoinen (= kakun pohja).
2. Vuoraa laakea kulho tuorekelmulla. Kuori appelsiinit varovasti ja halkaise kiekoiksi. Asettele pohjalle sekä symmetrisesti sivuille (kts. alla oleva kuva). Leikkaa kiivi kiekoiksi. Ota veitsellä kuori pois. Ota piparkakkumuotilla 4:stä kiivikiekosta sydämenmuotoiset kuviot ja asettele kuvan mukaisesti. Leikkaa mansikoista siivut ja asettele kulhoon.


3. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike vaahdoksi. Mikäli haluat värjätä, tee se vaniljakastikkeen vaahdotuksen aikana. Lisää veitsenkärjellinen kumpaakin väriä ja vispaa sekaisin huolellisesti. Sekoita sekaan aplarituorejuusto. Raasta appelsiinin ja sitruunan kuoret ja lisää sekaan. Lisää Piltti. Kuumenna appelsiinista ja sitruunasta puristetut mehut kattilassa ja sulata liivatteet sekaan nesteen kiehuessa. Kaada muuhun appelsiinitäytteeseen. Nosta hedelmillä vuoratun kulhon pohjalle vajaa puolet appelsiinitäytteestä. Aseta sitten pienin "välilevyistä" täytteen päälle. Kostuta appelsiinimehulla halutessasi. ÄLÄ LAITA LOPPUA TÄYTTEESTÄ VIELÄ TÄSSÄ VAIHEESSA!



4. Valmista vaniljatäyte. Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää niiden sekaan tuorejuusto. Mittaa kattilaan kerma, maito, sokeri sekä vaniljasokeri. Sihtaa perunajauhot sekaan koko ajan hämmentäen. Kuumenna seos. Kun seos on paksuuntunut reilusti ja pulpahtanut muutaman kerran, lisää liivatteet yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Sekoita vaniljakiisseli valkuaisvaahto-tuorejuustoseokseen ja kaada sitten viimeiseksi lisäämäsi "välilevyn" päälle. Nosta vaniljatäytteen päälle toisiksi suurin levy ja kostuta. Kaada loput aplaritäytteestä päälle. Nosta viimeinen "välilevy", joka on siis suurin, appelsiinitäytteen päälle. Taita kelmut päälle ja laita jääkaappiin hyytymään yön yli.

Valkuaiset

Valkuaisvaahto + tuorejuusto
Vas. vaniljakiisseli, oik. täytteeseen yhdistettynä


5. Kumoa ja poista kelmut. Koristele esim tuoreilla mansikoilla.
Aurinko paistoi ihanasti :)

VINKKI Kiivien/appelsiinien/mansikoiden tilalla voit käyttää Charlotte Russen tapaan vaikka kääretorttusiivuja. Myös mandariinikiekkoja, veriappelsiinikiekkoja, greippikiekkoja tai vaikka ananaskiekkoja voi tähän soveltaa.

Muistathan, että banaania tai omenaa ei kannata käyttää appelsiinien/kiivien/mansikoiden sijasta, sillä ne tummuvat tosi nopeasti rumiksi.

Peeäs Ennen kuin ladot hedelmiä kulhon pohjalle ja reunoille, kuivaa ne talouspaperilla. Ovat nimittäin vetisiä sekä mehukkaita! Myös silloin, kun olet kakun kumonnut tarjoilulautaselle ja poistanut kelmut, painele kevyesti talouspaperilla: hedelmät ovat todella vetisiä!


©2011 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

tooosi herkullisen ja raikkaan näkönen, taijanpa kokeilla kesän juhliin yuommoista :)

Krike kirjoitti...

Jep, kannattaa kokeilla :)