6. tammikuuta 2011

Vaniljainen lakkahyydykekakku




Päätinkin kokeilla jotain hieman erikoisempaa hyydykekakkua, jota en ollut vielä ikinä ennen tehnyt. Päädyin tähän lakkaan eli hillaan eli suomuuraimeen. Tähän aikaan vuodesta, talvella, ei suolta taida oikein löytyä tätä marjaa, ja vaikeaa sen etsiminen oli pakastealtaastakin. Löysin kuitenkin pakastettuja lakkoja muovisessa purkissa, 250g á purkki.

Ai niin, tein tämän kahteen pieneen 15cm halkaisijaltaan olevaan pikkuvuokaan. Voit tehdä tällä ohjeella yhden ison hyydykekakun, mutta jos haluat valkoisesta täytteestä korkeamman, niin laita kermaa 3 dl ja maitoa 1 dl sekä 2 liivatetta lisää.


Tarvitset

pohjaan:


noin 200 g Digestive -keksejä
125 g margariinia tai voita


täytteeseen:


6 liivatelehteä
2 valkuaista
vaniljakreemijauhetta / vaniljasokeria maun mukaan
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/4 dl sokeria
2 dl kermaa
3/4 dl maitoa
vähintään 3 tl vaniljasokeria


*** kiilteeseen:


noin 500 g pakastelakkaa (marjan siemenet mukaan lukien)
3 liivatelehteä
1/2 dl sokeria (mausta makusi mukaan)


koristeluun:


taloussuklaata
kermavaahtoa jne.

Tämmöisiä lakkoja löytyi K-Supermarketista :)


1. Laita Digestive -keksit kestävään muovipussiin ja kääräise muovipussin ympärille vielä leivinliina. Murskaa keksit muruiksi taikakaulimen avulla leikkuulaudan päällä.
2. Mittaa rasva mikronkestävään kulhoon tai vaikkapa mukiin. Sulata voi/margariini pehmeäksi, osittain sulaksi. (Mikäli sulatit rasvan mukissa, kaada se nyt kulhoon.) Sekoita rasva ja keksimurut käsin. Kun otat keksi-rasvaseosta käteesi ja puristat kovaa, se on oikeanlaista jos se jää kätesi muotoon. Laita irtoreunavuoan pohjalle leivinpaperista pohjan kokoinen pala. Painele rasva-muruseos leivinpaperin päälle tiiviiksi ja tasaiseksi pohjaksi. Voit laittaa sen sitten jääkaappiin odottelemaan täytettä.

3. Täyte: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sillä aikaa erottele valkuaiset kulhoon ja vatkaa niistä napakka vaahto. Mausta vaniljakreemijauheella taikka vanilja- / vanilliinisokerilla. Yhdistä valkuaisvaahdon joukkoon maustamaton tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.
4. Mittaa pieneen kattilaan sokeri, vaniljasokeri, kerma ja maito. Kuumenna em. seosta kunnes se pulpahtelee (kiehuu :D) muutamisen kerran. Huomaat, että seos on hieman paksuuntunut. MUTTA edellisestä "paksuuntunut" -huomiosta huolimatta seos on todella litkua vielä. Puristele liivatelehdet kunnolla ja liuota kuumaan kerma-maito-sokeriseokseen samalla hyvin sekoittaen. Maista seosta: Jos vanilja ei maistu tarpeeksi, lisää vaniljasokeria huoletta. Jäähdytä seosta hieman, jäähdyttämisen jälkeen kaada vaniljalitku valkuaisvaahto-tuorejuustoseoksen sekaan. Sekoita tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle. Laita kakku hyytymään jääkaappiin.

5. Sillä aikaa kun täyte on hyytymässä, tehdäänkin kiille. Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa lakat kulhoon TAI tehosekoittimen säiliöön. Soseuta joko kulhossa sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.
6. Seuraavaksi luvassa on kaikkein ärsyttävin vaihe! Argh! Ota esille syvä lautanen sekä iso siivilä. Kaada lakkasosetta siivilään ja pyörittele lusikalla siivilän läpi. Näin lakan kovat siemenet jäävät siivilään ja pehmeä lakkasose menee lautaselle. Käsi puutui todella mukavasti, mutta oli se sen arvoista...
7. Ota siemenettömästä lakkasoseesta noin yksi desilitra kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sulata liivatteet kiehuvaan lakkasoseeseen ja kaada muun lakkaseoksen joukkoon samalla huolellisesti sekoittaen. Jäähdytä lakkasosetta hieman, sokeroi ja kaada sitten osittain hyytyneen hyydyketäytteen päälle kakkuvuokaan. Anna hyytyä yön yli.

8. Ota irtoreunat irti. Nosta kakku pois irtopohjavuoan irtopohjalta tarjoiluastialle, jätä leivinpaperi kuitenkin alle. Voit laittaa halutessasi myös kakkupaperin.

9. Sulata haluamasi määrä taloussuklaata pienellä lautasella. Laita suklaa pieneen muovipussiin ja leikkaa toiseen pussinkulmaan pienen pieni reikä. Pursottele leivinpaperille hauskoja kuvioita, esim. tähtiä, koukeroita, sydämiä... mitä mieleen juolahtaa. :)



10. Mikäli haluat tehdä tuollaisen suklaasik-sak -reunan, niin kunnollisen ohjeen löydät täältä.

Voila :)


*** Kiilteestä tulee tällä ohjeella aika löysä, hieman hillomainen. Jos haluat kiilteestä täysin hyytyneen ja kovan, laita 3:n liivatteen sijasta VIISI! Suosittelen.



©2011 • Taikakaulin

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Herkkuva

Krike kirjoitti...

joop :D

Hönttä kirjoitti...

Tää lohkaisee oikeen ison palan päiväkahvin seuraksi, on niin hyvän näköistä!

Krike kirjoitti...

Kiitosta :)