28. tammikuuta 2011

Suklaa-hasselpähkinäpuustitEi olekaan tullut tehtyä puusteja tai yleensäkään mitään pullia vähään aikaan, ne ovat jotenkin tylsiä tehdä mun mielestä. Australiassa pari kuukautta asuva ystäväni oli tehnyt pullia maapallon toisella puolella, ja päätin että hei nyt mäkin haluuun. En halunnut kuitenkaan tehdä ihan tavallisella reseptillä, tämä resepti ei siis ole "perinteinen suomalainen" -tyyliä. Taikinaa ei kohoteta ollenkaan vaan leivotaan heti puusteiksi, ja vasta pellillä ollessaan puusteja kohotetaan uunin lämpenemisajan verran (uuni siis ihan normaalilämmityksellä, ei pika).

Juuri nyt tällä hetkellä kun tätä kirjoittelen, on Taikakaulimen mittarissa täynnä 299 kävijää, joten juhlistetaan myös tällä reseptillä tulevaa kolmeasadatta kävijää. ;) Ja hei käy katsastamassa tämä!Tarvitset:

100 g margariinia / voita
n. 5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
(2 tl kardemummaa)
2 dl maitoa
30 g hiivaa
3/4 dl sokeria

väliin:

suklaa-hasselpähkinälevitettä (esim. Lidlistä, valmistajana Mister Choc, á 750g)
50-100 g taloussuklaata

voiteluun:

vettä tai kananmuna


1. Sulata rasva mikrossa osittain sulaksi ja sekoita sekaan vehnäjauhot, suola ja kardemumma.


2. Lämmitä maito hieman lämpimämmäksi kuin kädenlämpöiseksi ja liuota mukaan hiiva ja sokeri. Kaada hyvin sekoitettu maitoseos sitten jauhoihin ja vaivaa pullataikinaksi.3. Leivo siis heti puusteiksi. Elikkäs kauli taikina 2-4 mm paksuiseksi levyksi. Voit leikata halutessasi veitsellä pyöreitä reunoja pois taikinasta (jämäpaloista voi pyöritellä tavallisia pullia) niin että taikinasta tulee suorakulmion muotoinen ja siten helpompi työstää puustien teossa.


4. Sivele taikinalevyn pinnalle suklaa-hasselpähkinälevitettä. Ei kannata laittaa älyttömän paksua kerrosta (kuten minä ;), koska se pursuaa pellille uunissa. Rouhi suklaa murusiksi ja sirottele taikinalevylle.

 

5. Kääri levy napakalle rullalle. Leikkaa rulla sik-sak -tyylillä "kolmioiksi" ja paina puustin keskeltä etusormillasi "lyttyyn". Laita kohoamaan pellille ja pelti vaikka lavuaarin päälle, jossa on kuumaa vettä.


6. Sivele puustien pintaan kananmunaa taikka vettä. Paista puustit sitten 175 °C noin 25-35 minuuttia tai kunnes puustit ovat kauniin ruskeita ja kypsiä.
7. Voit viimeistellä puustit tekemällä niiden pintaan suklaaraitoja. Sulata sitä varten suklaa mikron kestävässä kipossa, lusikoi pieneen pussiin, leikkaa pussin kärkeen reikä ja pursota raidat.


VINKKI Tämä taikina soveltuu parhaiten juuri puustien tekoon. Mikäli haluat tehdä ihan tuiki tavallisia pullia, lisää 20 grammaa voita, niin niistä tulee pehmeämpiä.


©2011 • Taikakaulin 

Ei kommentteja: