1. huhtikuuta 2011

Vaniljainen puolukkahyydykekakku


 

Äiti tilasi multa vähän leivoksia :D Äiti pitää koulutusta nyt tulevana viikonloppuna, ja eilen (torstaina 31.3.) tein sinne ensimmäisen leivoksen tai oikeastaan kakun. Huomenna vuorossa sunnuntain koulutukseen makeat syötävät: jotain ennalta-arvaamatonta väsäyksenkohteena.


Pääsin tänään koulusta jo yhdeltä ja siis yhen bussilla kotiin! Tuntuu, että olisi vielä koko päivä aikaa :) Meillä tosiaan olisi ollut vielä tunti tuunausta, käsitöiden lyhytvalinnaista, mutta kaverin kanssa olimme viime keskiviikkona koulun jälkeen ylimääräistä aikaa tuunaamassa kaikkea jännää. Pääsimme siis tänään aikaisemmin kotiin - ja toivottavasti ensi perjantaina myös. :--)


Tätä kakkua en päässyt maistamaan yhtään, joten kertokaahan te maistaneet (jotka mahdollisesti tätä luette) mielipiteenne, kiitos! Kävi vähän kommelluksia tämän kanssa. Muun muassa kiille unohtui kattilassa pihalle lumihankeen vähän pitkäksi aikaa ja hyytyi turhan paljon kattilassa, joten ei ole tasainen kiille, ehei, toisin kuin näissä kiille on ihanteellinen :D En myöskään ollut tarpeeksi kärsivällinen pohjan kanssa: laitoin täytteen heti juuri paineltuun keksipohjaan ja kuinka sitten kävikään... No, osa pohjasta sekoittui täytteeseen. Ai niin, tämä tuli tehtyä myös aivan liian laakeaan vuokaan, eli aikas matala tuli... Toivottavasti se oli edes syötävää!


Tarvitset:


täytteeseen:

6 liivatetta
2 valkuaista
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
n. 4 dl kermaa
1 1/2 dl maitoa (mieluiten rasvaista)
2 dl puolukoita

kiilteeseen:

6 liivatetta (kyllä :D)
6 dl puolukoita (joista tulee n. 3 dl mehua, käy myös valmis mehu)
2 dl karpalomehua (käytin Marlin...)
1 rkl sokeria

koristeluun:

valkosuklaata
kookoshiutaleita
mantelilastuja


1. Tee keksimurupohja ohjeen mukaan.
2. Laita täytteen liivatteet hyytymään. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto kovaksi vatkattuun valkuaisvaahtoon.


3. Mittaa maito, kerma ja sokerit kattilaan ja kuumenna niin, että pulpahtaa pari kertaa. Lisää sitten liivatteet ja sekotia hyvin. Jäähdytä hieman. Kaada täyte vuokaan murupohjan päälle. Laita hyytymään kolmeksi tunniksi ennen kiilteen lisäämistä. KUN täyte on hyytynyt noin puoli tuntia, ripottele sekaan puolukat ja jatka taas hyydyttämistä!

Täyte on oikeasti tosi löysä! Oikeasta kuvasta näet.
4. Tee kiille. Laita liivatelehdet likoamaan. Laita puolukat kattilaan. Kun ne kiehuvat, nosta pois liedeltä ja lisää sokeri. Mössää muussaajalla. Laita lautanen viereen ja ota siivilä. Kaada puolukat siivilään ja kääntele lusikalla kaikki mehu siivilän läpi lautaselle. Lisää liivatteet ja jäähdytä hieman paksummaksi ennen täytteen päälle lisäämistä. Hyydytä vielä ainakin neljä tuntia.


 

5. Koristele haluamallasi tavalla.



VINKKI Tämä täyte on vuokaan laitettaessa tosi löysää, eli kannattaa keksimurupohjan teossa jo huomioida tämä ja laittaa pohjalle leivinpaperi. Kun laitat täytteen hyytymään jääkaappiin, laita vuoan alle iso lautanen mahdollisten vuotojen takia.

Peeäs Kuten näette, kiilteeseen tulee kuusi liivatelehteä. Nestettähän on yhteensä 5 dl (koska 6 dl puolukoita = 3 dl mehua ja vielä 2 dl karpalomehua päälle). Vaikka monesti monet sanovat, että liivatetta tulisi aina yksi per desilitra nestettä, laitan minä aina vähintään puolikkaan, yleensä yhden ylimääräisen. Jotkut (kuten äitini) sanovat, että liiasta määrästä liivatetta tulee kuminen kakku, mutta en minä ole ainakaan vielä huomannut.

Ja vielä... Blogissani on paljon sellaisia kakkuja tai leivonnaisia, jotka ovat "vaniljainen sitä" ja "vaniljainen tätä". Ilmeisesti siis olen perso vaniljalle ;)

 ©2011 • Taikakaulin

Ei kommentteja: