8. huhtikuuta 2011

Pullataikinat


Tässä postauksessa ovat reseptit kahteen erityyppiseen pullataikinaohjeeseen. Jos sinulla on rutkasti aikaa, valitse ensimmäinen versio (joka tietysti muheampi, parempi siis). Mikäli yllätysvieraat kolkuttelevat jo ovella, tee toisen version mukaan!

Ennen ajattelin, että mitä vähemmän voita, sitä parempi. Kyllästyttyä niihin sitkeisiin pulliin päätin testata kaikki keinot - lisätä muun muassa rasvan määrää puolella. Ainakin makua tuli lisää ja nähtävästi se siis vaikutti. Jauhoja kanssa niin vähän kuin mahdollista.



Peruspullataikina


Tarvitset:

5 dl vettä / maitoa
1 pkt (50g) tuorehiivaa
3 tl suolaa
2 dl sokeria
1 kananmuna
(1 tl kardemummaa)
200g voita tai margariinia
n. 10 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. MIKÄLI käytät kuivahiivaa, lämmitä neste 42 °C (= kuivahiivan herätyslämpötila).  Murenna tuorehiiva nesteeseen (sekoita kuivahiiva 1/2 dl vehnäjauhoja ja sekoita sitten taikinaan). Lisää suola, sokeri ja kardemumma, sekoita tasaiseksi. Lisää 6 dl vehnäjauhoja. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi, mutta ÄLÄ vielä lisää jauhoja. Vatkaa reilusti ja pitkään (5 min) taikinaa, jotta sitkoa syntyy. Lisää kananmuna ja sula rasva. Vaivaa kädellä tasaiseksi.


Vispaile reippaasti sitkoa


2. Lisää sitten 2 dl jauhoja. Vaivaa. Lisää vain sen verran jauhoja, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhosta. Kohot 60 minuuttia leivinliinalla peitettynä lämpimässä tilassa. Leivottuasi pullat tms kohota vähintään 30 minuuttia.

valmis!
sitko

operaatio barbarossa... ei kun kohotus

3. Pyörittele pullat, voitele munalla ja paista 200 °C kunnes ovat kauniin ruskeita.



Nopea pullataikina (mm. näissä)

Tarvitset:

100g voita tai margariinia
n. 5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
2 dl maitoa
30g hiivaa
3/4 dl sokeria


1. Sulata rasva mikrossa lähes kokonaan sulaksi. Sekoita sen sekaan vehnäjauhot (mieluummin aluksi liian vähän, kuin paljon), suola ja kardemumma.

Rasva ja vehnäjauhot

2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva ja sokeri sekaan. Kaada maitoseos jauhoseokseen ja sekoita huolellisesti. Jos liian löysää, lisää hieman jauhoja. Leivo heti pullaksi ja paista sitten pienen kohotuksen jälkeen 175 °C uunissa, kunnes kauniin ruskeita.


Vas. kylmä maito, oik. lämmin maito + hiiva


Maitoseos lisätään jauhoseoksewen

 På Svenska

 Vetebröd

Du behöver:

5 dl mjölk / vatten
50g jäst
3 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
1 tsk mald kardemumma
ca 10-12 dl vetemjöl
200g margarin eller smör


till pensling o garnering:

1 ägg
pärlsocker


1. Värm upp mjölken eller vatten så att den är fingervarm. Smula ned jästen i mjölken eller vatten. Tillsätt kardemumma, salt o socker. Tillsätt mjölet litet i taget o knåda degen väl. Vispa i ägget. Tillsätt flytande margarinet med den sista satsen mjöl. Använd ägg o pärlsocker innan du bakar bullarna.
2. Sätt ugnen 225 och baka bullarna.




©2011 • Taikakaulin

Ei kommentteja: