3. kesäkuuta 2011

Ripeä raparperikeikaus




Pidätkö raparperista? Pidätkö kirpeästä, mutta silti mantelisen makeasta? Oletko kyllästynyt tylsiin, tavallisiin piiraisiin?  Jos vastasit yhteenkään myöntävästi, kannattaa tätä kakkusta kesäiltoihin värkkäillä. Luin muutama ilta sitten Pullan paikka -blogia, jonka kirjoittaja Lintsi oli bongannut uusimmasta Maku-lehdestä kyseisen raparperikakkusen.Yhtäkkiä muistin, että sain juuri äidiltä samaisen Maku-lehden... ...Ja se oli sitten siinä: kokeilemaan! Ja jopa äidin luvalla.


Tarvitset:


n. 500g raparperia
75g voita tai margariinia
3/4 dl fariinisokeria

taikinaan:

1 pkt (150g) mantelimassaa
1/2 dl sitruunamehua (= 1 sitruunan mehu suunnilleen)
sitruunankuoret (ei pakko)
150g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 kukkurallista tl vaniljasokeria
( 2rkl vettä )


1. Voitele kakkuvuoka 25g rasvalla. Kuutioi loppu rasva (50g) ja tiputtele vuoan pohjalle köntteinä. Huuhtele ja pilko raparperit, lisää sitten vuoan pohjalle. Mittaa viimeiseksi fariinisokeri raparperipalojen päälle.


2. Raasta mantelimassa raastimella. Kiehauta sitruunamehu ja sulata mantelimassaraaste kuumaan sitrusmehuun. Mausta halutessasi sitruunankuoriraasteella.

Oik. Osa sitruunamehua + massaraastetta sulana
3. Vaahdota rasva ja sokeri.  Lisää kananmunat sekaan yksitellen. Kaada/nostele mantelimassamössö myös sekaan ja sekoita sähkövatkaimella huolellisesti sekaisin.




4. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää muuhun taikinaan. Jos taikina on kovin tönkköä, lisää 2 rkl vettä. Levitä massa raparperipalojen päälle vuokaan ja paista 175 °C uunin alimmalla ritilätasolla 40-55 minuuttia. Kun olet paistanut kakun, anna sen jäähtyä 5-10 minuuttia. Kumoa sitten tarjoilualustalle.


Kumoa... Älä tule paha kakku !

VINKKI
  • Ai sinullakaan ei ole kotona mantelimassaa? No eipä ollut mullakaan. :D Kaapissa oli kuitenkin jo hieman kuivunutta marsipaania. Vaikka olin marsipaanin aiemmin värjännyt liilaksi ja oranssiksi, ei se taikinaa mitenkään värjännyt. Marsipaanista ei tule tietenkään niin mantelinpehmeää makua, mutta pienoinenkin häivähdys minulle riitti. :D Huom! Mantelimassa ei anna tuollaista ruskeaa sävyä, vaan on ihan vaaleaa.
  • Kakun ollessa uunissa rupesin kuuntelemaan, että mitä ihmeellistä tirinää uunista kuului. No aivan niin, rasvahan se sieltä irtoreunavuoan välistä tipahteli. Ei muuta, kun folio peliin uunin pohjalle. Käryä ei kyllä valitettavasti saa pois :D

Peeäs Minulle kävi sellainen hassu kömmähdys, että unohdin lisätä fariinisokerin raparperipalojen päälle. Mutta ei hätiä mitiä. Kun olet kumonnut paistetun kakun nurin, ripottele päälle tavallista taloussokeria. Se sulaa mukavasti ja antaa makeutta.



©2011 • Taikakaulin

2 kommenttia:

lintsi kirjoitti...

Ihmettelenkin kuviesi perusteella, että ootpa oudon väristä mantelimassaa löytänyt, mutta selitys tulikin näköjään tuolla myöhemmin...:) Tästä kakusta on kyllä tullut ihan mun suosikkini!

Krike kirjoitti...

Jep, värjättyä marsipaania käytin :D Tuo kakkunen oli kyllä tosi hyvää! Hävisi tosi nopeasti keittiön pöydältä, mutten ihmettele miksi :)