28. huhtikuuta 2016

Avokado-sitrusraakakakku


Mä oon sitä mieltä, että sillon kun leipoo jotakin, niin se pitää tehä kunnolla. Tarkotan siis sitä, että jos nyt vaikka leipoo kakkua, niin käyttää kevytkermojen sijaan oikeeta kermaa. Tai kun tekee pullaa, niin laittaa oikeeta voita ja ihan reilusti sen sijaan että jotain kevytmargariinia minimaalisesti. Nää vaikuttaa makuun ihan yllättävänkin paljon, ja ainakin mä teen mieluummin harvemmin kunnollisia leipomuksia kuin usein  jotakin sinnepäin -versioita. Kevytkermat ja margariinit ovat myös usein tosi teollisia, sisältävät vaikka jos mitä ylimääräistä ainesta ja ovat tosi prosessoituja. Mä oon viimeisen vuoden aikana alkanut kiinnittää melko paljon huomiota siihen, mitä ja millaisia tuotteita mä kaupasta kotiutan. Entistä enemmän mä oon alkanut suosia mahdollisimman puhtaita tuotteita, jotka mieluiten ovat luomuja ja lähellä tuotettuja. Esimerkiksi kananmunista en suostu ostaa minkäänlaisia häkkikanan munia, ja jos kaupassa ei ole vapaan lattiakanan munia, mieluummin en sitten osta mitään. Viimeksi löysin kaupasta paikallisen pientuottajan kananmunia, joten ei varmaan tarvitse edes sanoa, että niitäpä ostin. Toki mä ostan myös vähemmän eettistä kamaa, myönnän, koska esim opiskelijan lompakko kyllä tulee vastaan.

Lähtipäs rönsyilemään, haha. Pointti siis se, että jos leivon, niin leivon kunnolla. Muuten en leivo mitään. Mutta. Sitten on raakaleivonta aivan erikseen. Raakaleivonnassa ei käytetä (valkoista) sokeria, viljoja, maitotuotteita eikä esimerkiksi voita. Raakaleivonnassa käytetään sokerin sijaan luonnollisia makeuttajia, kuten hunajaa. Viljat korvataan erilaisilla pähkinöillä. Raakakakkuja ei jähmetetä liivatteella, vaan kookosöljy tai raakakaakaovoi hoitelevat sen homman. Raakaleivonnaisia ei kypsytetä eikä paisteta, ja muun muassa tämän ansiosta niissä säilyy kaikki ainesten hyvät ja ravintorikkaat ominaisuudet. Raakaleivonnaiset hellivät kehoa, mutta kyllähän niissä kaloreita on. Esimerkiksi raakakaakaovoi ja avokado sisältävät kaloreita aika paljonkin. Mutta puhtaampaa, sitä raakaleivonta on.

Tämä kakku on SuperLemon -blogin Karita Tykän käsialaa. Äiti pyysi mua valmistamaan tämän äitin ja iskän synttäreille, ja mielellänihän mä tämän valmistin. Mä itse pidän raakaleivonnaisista tosi paljon, ja jos totta puhutaan, niin raakaleivonta on paljon helpompaa kuin "oikea" leivonta. Raakaleivonnassa ainekset usein nimittäin surautetaan vain tehosekoittimessa sekaisin ja that's it. Tehokas tehosekoitin helpottaa hommaa hirvittävästi, nimittäin raakaleivonnaisten massat voivat välillä olla melko raskaita. Yhden tehosekoittimen me oikeesti jopa palautimme takaisin kauppaan, kun se ei jaksanut pyörittää taatelimassaa. Voin siis vain suositella Vitamixin tehosekoitinta, on nimittäin hintansa väärti.

Tämä ihana kakku sisältää avokadoa, mutta ei hätää, jos et siitä pidä. Avokado ei nimittäin maistu tässä ollenkaan, vaan ihanat sitrukset antavat raikkaan maun ihanalle kakulle. Muista maistella täytettä ja lisätä hunajaa just sen verran, että se on sulle mieleinen! Ihania raakaleivontahetkiä kaikille, kokeilkaahan ihmeessä!



Tarvitset pohjaan (15cm kakku)
4 dl kookoshiutaleita
8 taatelia
ripaus ruususuolaa
1 tl jauhettua vaniljaa
2-3 rkl vettä (riippuen taateleiden mehukkuudesta)

täytteeseen
120g raakakaakaovoita vesihauteessa sulatettuna
2 isoa avokadoa
1 limen raastettu kuori sekä mehu
1 sitruunan raastettu kuori sekä mehu
1 tl jauhettua vaniljaa
8-10 rkl hunajaa (maun mukaan)
1,5 rkl kookosöljyä vesihauteessa sulatettuna
2 rkl psylliumkuitua

koristeluun
tuoreita mansikoita
mintunlehtiä
kookoshiutaleita


1. Heitä pohjan ainekset monitoimikoneeseen/tehosekoittimeen ja pöräytä tahmeaksi mössöksi. Painele irtoreunavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan.
2. Heitä täytteen ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi, tarkista maku ja makeus. Kaada vuokaan ja laita yöksi pakkaseen. Ota sulamaan nelisen tuntia ennen tarjoilua ja irrota vuoka. Koristele mansikoilla ja mintunlehdillä.

Pohja
Raakakaakaovoi 
 


©2016 • Taikakaulin

Ei kommentteja: