Tässä teille ihan maailman simppelein ja heittämällä herkullisin limepiiras! Maistoin tätä ekan kerran viime kesänä mun kaverin synttäreillä, ja voi apua kun se oli ihan hullun hyvää. Päätin nyt vihdoin testata itsekin tätä limeherkkua, joka osoittautui ihan tosi helpoksi ja nopeaksi valmistaa. Koko jutun juju on makea kondensoitu maito sekä limet - ja voi kyllä, makea ja kirpeä ovat ihan lyömätön makupari.
Kondensoitua maitoa myydään nykyään lähes jokaisessa kaupassa tyyliin ihan jotain pikkusia marketteja lukuun ottamatta. Yleisimmät tuotemerkit ovat Dovgan sekä Markomilk, ja molemmilla merkeillä yksi tölkki (kuvat alempana) painaa 397 grammaa. Kondensoitua maitoa ei myydä nimensä mukaisesti maito-osastolla vaan säilykeosastolla, ja mä oon löytänyt sitä muun muassa oliivien ja hedelmäsäilykkeiden viekusta. Tein pientä hintavertailua ihan vaan mielenkiinnosta: tölkistä saa pulittaa Tokmannissa 2,45€, Prismassa 2,49€ ja K-Supermarketissa noin 2,70€. Muistan, kun pari kesää sitten raahasin Tallinnasta monta tölkkiä kondensoitua maitoa, kun siellä se maksaa puolet vähemmän. Toiset raahaa viinaa, mä kondensoitua maitoa, hahhah.
Tän piiraan nimi tulee Key-nimisistä limeistä, ja Jenkeissä on ollu jopa lakialoite viime vuosisadan puolessa välissä tuohon nimeen liittyen. Sen mukaan leipuri olis saanut sakon, jos hän olisi käyttänyt piiraassaan "vääriä" limejä mutta silti kutsunut piirastaan Key Lime Pieksi. No, arvatenkaan laki ei toteutunut ja hyvä niin, sillä onhan se nyt vaan aika turhaa jostain näinkin turhanpäiväisestä taistella - voin luvata, että lime ku lime, niin bueno tulee!
Tarkennukseksi reseptiin vielä sen verran, että laitoin alle kaksi ainesosaluetteloa, joista ensimmäinen on puolet pienempi. Pienemmillä ainesmäärillä tulee joko korkea 15cm halkaisijan kakku tai matala 18cm halkaisijan kakku. Isommalla reseptillä tulee taas korkeampi 20cm halkaisijan kakku tai matala 24cm halkaisijan kakku. Mun tuo kakku on tehty pieneen 15cm halkaisijan vuokaan!
Reseptin alkuperänä Maku-lehti sekä K-ruoka.
Tarvitset (korkeaan 15cm, matala 18cm)
100g Digestive-keksejä
60g voita
1 rkl sokeria
2 limeä (1/2 dl mehua, 1 tl kuoriraastetta)
3 keltuaista
200g kondensoitua maitoa (makeutettu)
2 rkl vaniljasokeria
0,75 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan makeuttamiseen
1/2 lime
tuoretta minttua
------
Tarvitset (korkea 20cm, matala 24cm)
200g Digestive-keksejä
120g voita
2 rkl sokeria
3 limeä (1dl mehua, 2 tl kuoriraastetta)
6 keltuaista
400g kondensoitua maitoa (tölkki on á 397g)
4 rkl vaniljasokeria
1,5 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
1 lime
tuoretta minttua
1. Sulata voi ja murskaa keksit. Sekoita voisula, keksimurut ja sokeri. Painele vuoan pohjalle ja reunoille. Vuoan pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi, sillä se helpottaa kakun irrottamista vuoasta.
2. Paista keksipohjaa n. 10min uunissa 150°C.
3. Pese limet huolellisesti. Raasta sitten vihreää kuoriraastetta hienolla/pienellä terällä. Varo raastamasta kuoren alla olevaa valkoista osaa, joka on kitkerää. Halkaise limet sitten ja purista niistä mehu.
4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota keltuaiset ja kondensoitu maito vaaleaksi massaksi. Lisää mukaan limemehu, -raaste sekä vaniljasokeri. Sekoita ja kaada esipaistetun keksipohjan päälle. Paista uunissa 175°C noin 15 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna piiraan jäähtyä paiston jälkeen.
5. Vaahdota vispikerma ja sokeroi maun mukaan. Pursota kakun päälle vaikkapa koukeroita tähtityllalla tai lusikoi kermaa pieniksi kasoiksi. Pese lime ja leikkaa siitä ohuita siivuja. Itse tein puoliympyröitä ja 90° sektoreita. Koristele kakku limesiivuin ja viimeistele tuoreen mintun lehdillä.
Oik.puoleinen kuva TÄÄLTÄ |
Peeäs Tästä saa tosi helposti gluteenittoman, kun vaihtaa pohjan keksit esim. Semperin gluteenittomiin Digestive-kekseihin, joita itse asiassa on juuri tässä minunkin kakussa. Ja voin kertoa, että maistui paremmalta kuin normikeksipohja!
©2016 • Taikakaulin
2 kommenttia:
Herkullisen näköinen kakku!
Sinulla onkin kiva blogi. Jäin heti lukijaksi.
Voi kiitoksia paljon ihanasta kommentistasi! :-)
Lähetä kommentti