16. kesäkuuta 2014

Brownie-vadelmaleivokset


Julkaistaanpas seuraavaksi tämä browniepohjainen vattumousseleivos. Kaikki alkoi siitä, että halusin lakkiaisiini jonkin browniepohjaisen levyleivoksen. Koska mieleisiä reseptejä ei kävellyt edes täällä internetissä vastaan, oli ainoana vaihtoehtona ottaa kynä käteen ja pläänätä itse jokin kiva leivos. Browniepohjan ohjeen mixasin huisin monesta eri reseptistä, mutta tuo täyte on lähtöisin ihan mun kynästäni. 

Browniepohja kannattaa jättää mieluummin raa'an tahmeaksi kuin paistaa kuivan koppuraiseksi. Meidän uunimme paistaa keskivertoa nopeammin, ja siellä mä tuota pohjaa paistelin sellaisen kymmenen minuuttia. Ohjeeseen laitoin kuitenkin 10-20 minuuttia, sillä uunista riippuen voi paistoaika vaihdella paljonkin. Nyrkkisääntö tässä voisi olla se, että heti kun täyte on "jähmettynyt" uunissa, ala seurata pohjan kypsymistä. Kun kokeilet browniepohjaa tikulla, saa tikkuun jäädä hieman taikinaa. 

All in all, mun mielestä näistä tuli melko ihania! Browniepohja olisi voinut olla ehkä himpun raaempi, mutta toimi näinkin. Lisäksi suosittelisin ehdottomasti browniepohjan kostuttamista ihan reippaalla kädellä esimerkiksi kaakolla tai laimennetulla kahvilla. Vattumousse taas oli kuohkeaa, ja vanhanajan vaniljakastike antoi siihen kivaa vaniljaista säväystä. Voisinkin seuraavaksi tehdä vastaavia vaikka mansikasta tai mustikasta... Syksymmällä puolukkakin olisi varmasti tosi nam!

Katso julkaisun lopusta vinkki koskien leivoslevyn täyttämistä.


Tarvitset pohjaan:
100g tummaa suklaata
200g voita tai margariinia
4 kananmunaa
2 dl sokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa

täyte:
9 liivatelehteä
3,75 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
300g vaniljarahkaa
0,5 dl sokeria (maistele!)
3 tl vaniljasokeria
400g vadelmasosetta
1 rs tuoreita vadelmia


1. Pohja: Rouhi pohjan suklaa. Sulata ja jäähdytä rasva.
2. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää munasokerivaahtoon vuorotellen sulatetun rasvan kanssa. Lisää joukkoon suklaarouhe. Laita uunipannulle leivinpaperi ja levitä taikina siihen. Paista hieman alle 200°C noin 10-20 minuuttia. ÄLÄ paista aivan kypsäksi ja kuivaksi asti, vaan jätä meheväksi. Kokeile tikulla: tikkuun saa jäädä vähän tahmeaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä ennen kuin kaadat täytteen sen päälle.
3. Täyte: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
4. Vaahdota vaniljakastike. Lisää sekaan vaniljarahka ja sokerit.
5. Kuumenna vadelmasose ja sulata siihen liivatteet. Sekoita sose ohuena nauhana muun täytteen joukkoon. Maista, tarvitseeko lisätä vielä sokeria. Anna täytteen paksuuntua kulhossa. KATSO VINKKI ohjeen lopusta! Kaada sitten brownie-pohjan päälle. Kippaa mukaan paljon tuoreita vattuja. Anna hyytyä.

Vinkki Täyte valuu helposti leivinpaperin ja browniepohjan väliin. Siksi kannattaakin käyttää joko kulmikasta, säädettävää irtoreunaa tai reunakalvoja. Itse teippasin reunakalvoista pitkän muovipätkän, jonka sitten asettelin ja taittelin browniepohjan ympärille. Lopuksi kiinnitin kalvon päät toisiinsa. Näin täyte hyytyy nätisti!

©2014 • Taikakaulin

Ei kommentteja: