26. elokuuta 2011

Mustikkapiirakka marengilla
Niinkuin tässä Rauma-postauksessa kerroinkin, olimme siskon kummeilla Raumalla heinäkuun vikana viikonloppuna. Siellä jälkkärinä oli tosi hyvää ja makoisaa mustikkapiirakkaa. Ainoa hauska juttu oli, että marenki oli vähän mennyt läskiksi - tai oikeestaan laihaksi. :D Eli siis valkuainen ei ollut vaahtoutunut syystä tietämättömästä. Tultuamme kotiin rupesin lukemaan vanhoja posteja, joihin kuului myös Pirkka-lehti. Siellä oli varmaan juuri sen samaisen piiraan ohje, jota Raumalla söimme. Olin juuri kandeerannut kukkia ja valkuaista siis marenkiin oli. Tein sitten kaksi tällaista pientä mustikka-marenkipaistosta ja voinen todeta, että marenki onnistui!

Minun käyttämieni määrien perässä on Pirkka-lehdessä olleen ison piiraan mukaiset määrät.


Tarvitset:

nokare voita (about 20g) / 100g
1/4 dl sokeria / 1 dl
1 kananmunan keltuainen / 2
3/4 dl vehnäjauhoja / 2 1/2 dl
hyppysellinen leivinjauhetta / 1 tl

täytteeseen:

mustikoita sen verran kun paistoskippo vetää / 250g
 3 tl perunajauhoja  / 1 rkl
2 tl sokeria  1/2 dl

marrenkiin:

1 valkuainen / 4 kpl
1/4 dl sokeria / 1 dl1. Vaahdota rasva ja sokru. Lisää keltuaiset. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Litistele paistokippojen / vuoan pohjalle että reunoille.
2. Kaada mustikat paistokippoihin / vuokaan ja lisää perunajauhot. Sekoita kevyesti siten, että mustikoissa on pinnassaan kerros perunajauhoja. Lisää sokeri ripotellen mustikoiden sekaan. Paista 200 °C uunin keskimmäisellä tasolla 10-15 minuuttia.
3. Vatkaa paiston aikana valkuaiset vaahdoksi. Puolivälissä vaahdotusta lisää sokeri. Massa on valmista, kun se EI putoa kulhosta vaikka laitat sen pääsi päälle väärin päin. Lappaa pursotinpussiin ja pursottele kuin haluat kun paistokset ovat olleet em. ajan uunissa. Jatka paistamista sen aikaa, kunnesa marenki on nätin, kullan ruskea.

Marenki pursotuspussissa, Wiltonin pienin tähtitylla

Peeäs Halusin kokeilla pursottaa marengin tuollai tippaleipäefektimäiseksi. Tyllaksi valitsin yllä olevan superipienen tähtityllan ja pursottelin sikin sokin yhtenäistä ja epäyhtenäistä nauhaa. Valitsemalla ison (12 mm -->) tähtityllan voit pursottaa kiehkuroita tai aaltoja. Tai mitä sattuu sillä hetkellä huvittaa.


©2011 • Taikakaulin

Ei kommentteja: