12. maaliskuuta 2011

Tex Mex -piirakka



Nyt oli vuoro suolaisen piirakan. Jo helmikuussa päätin, että tällainen tehdään ja rupesin sitten googlettamaan ohjeita. Löytyi vaikka jos minkälaisia, mutta kaikki olivat jotenkin tylsiä. Mikäs muu olisi auttanut, kuin kehitellä reseptiä itse. Käytin nyt tähän piirakkaan pakastamani perunamuussin, jolla pursottelin aiemmista postauksista tutut perunamuussiruusut ja pursotusharjoitukset. Periaatteessa perunamuussihan ei liity Meksikoon, mutta hyödynsin sen kuitenkin piirakkapohjaan. Yhtä hyvin voi tehdä myös tavallisen piirakkapohjan. Joka tapauksessa pohja kannattaa maustaa kunnolla, jää helposti mauttomaksi. Tämä piirakka olisi saanut minun makuun olla vielä paaljon mausteisempi, tosin maistelimme sitä vielä aika lämpimänä, eli ehkä jäähtyneenä maut pääsisivät paremmin oikeuksiinsa. Oli kuitenkin ihan jees, mutta jatkossa vaihtaisin pohjaksi normipiirakkapohjan sekä lisäisin ihan hullusti mausteita! :)


Tarvitset

pohjaan:

1 dl maissijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50g maissilastuja / inkkarisipsejä
3 dl / 300g perunamuussia
1/2 dl oliiviöljyä
vajaa 1/2 dl kylmää vettä
1/2 - 1 dl juustoraastetta (maun mukaan)
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, tacomaustetta jne. (= maun mukaan)


täytteeseen:

275g sika-nautajauhelihaa
1 tl chiliä (kuivattua, jauhettua)
n. 1/2 pss Meiran Taco Spice Mix -tacomaustetta (maun mukaan)
vajaa pss (á 200g) herne-maissi-paprika -pakastesekoitusta
3 rkl turkkilaista jogurrtia / maitorahkaa / Créme Fresh
200g valkosipulituorejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa + 2-3 valkosipulin kynttä)
1 - 1 1/2 dl guacamolea
3 kananmunaa
n. 9 rkl ketsuppia (= reilu 1 dl)
1 punasipuli
juustoraastetta (minä käytin Mozarella -juustoraastetta)

päälle:

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 kirsikkatomaattia
jalapenon palasia
juustoraastetta

koristeluun:

guacamolea
maissilastuja


1. Sekoita pohjan kuivat aineet (maissij, vehnäj, mausteet ja leivinj). Lisää joukkoon pieniksi murskatut maissilastut. Sekoita perunamuussi hyvin sekaan öljyn ja veden kanssa. Mittaa juustoraaste mukaan ja vaivaa käsillä tasaiseksi pallukaksi.

Murskausta ja kuiva-aineiden sekoitusta

2. Paista jauheliha ja mausta suolalla, chilillä ja tacomausteella. Kun jauheliha on täysin kypsää (ei kuivaa!) lisää pannulle vielä aivan jäiset pakastevihannekset. Ota pannu pois levyltä ja kääntele sekaan turkkilainen jogurtti (tms.) ja maista, onko maku sopiva.



3. Notkista tuorejuusto kulhossa sähkövatkaimella. Lisää sekaan guacamole ja kananmunat. Lisää suolaa, chiliä ja tacomaustetta. MittaaVAJAA PUOLET reseptissä mainitusta ketsuppimäärästä seokseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Halutessasi voit laittaa täytteeseen juustoraastetta. Pilko punasipuli ja lisää sekaan. Mausta tarpeeksi!!

Guacamolea ja kananmunia

4. Voitele iso irtoreunavuoka (käy lasinen tm. piirasvuokakin) rasvalla. Painele taikina pohjalle ja korkealle reunoille. Mittaa loput taikinassa mainitusta ketsupista piiraspohjaksi ja levitä lusikalla tasaiseksi kerrokseksi. Kaada jauheliha-vihannes -sekoitus vuokaan ja tasoita. Kaada täyte jauhelihan päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Leikkaa paprikasta rinkuloista. Ota keltainen iso rinkula ja punainen pieni ja laita ne sisäkkäin. Voit myös leikata palan pois sisälle menevästä rinkulasta, jolloin se mahtuu paremmin. Laita paprikarinkuloiden sisälle jalapenon pala. Halkaise kirsikkatomaatit ja aseta ne piiraan keskelle siemenpuoli ylöspäin. Paista 200°C vähintään 20 minuuttia tai kunnes on kauniin värinen eikä taikina/täyte jää tikkuun kiinni.





Uuniin menossa ja sieltä tulossa :)

5. Laita maissilastuja piirakan päälle, reunan "sisäpuolelle" pystyyn. Minä korostin jalapenojen vihreää väriä nostamalla aina jalapenopalan päälle guacamolea. ;)
Nätimmin tarjolla, kun irtoreunan saa pois


VINKKI Kun laitat piiraan päälle mozarella -juustoraastetta (kuten minä tässä), juusto ei ruskistu tummaksi, vaan uppoutuu nätisti piirakan pintaan. Ainakin minä olen niin kyllästynyt niihin sellaisiin piirakoihin, joissa on tumman ruskea emmentaljuustokerros päällä. Sitäpaitsi mozarellan maku ei ole niin peittävä kuin vaikka emmentaljuuston.

Peeäs Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä tai ainakin kunnolla jäähtyneenä. Muutoin maut eivät ole tasautuneet kunnolla tai täyte on löysähköä.
©2011 • Taikakaulin

4 kommenttia:

Joutsenolaiset kirjoitti...

Hienoa Krisu!! Katseltiin tuossa kaulimesi taikoja ja täytyy sanoa, että todella kauniisti koristeltuja ja herkullisen näköisiä leipomuksia! Asetat kyllä paineita kummille, mitä ihmettä osaan leipoa kun tulet käymään.... :)

Krike kirjoitti...

Hei kiitos! Ja kiva kun tulitte käymään täällä mun blogissa :) Osaathan sä tehä vaikka mitä, niin ei mitään paineita tarvita. :-D

Nina/Ninan lempparit kirjoitti...

Kiitos vierailustasi blogissani:) Piti tulla heti katsomaan mitä täältä löytyy ja löytyy kyllä vaikka mitä herkkuja, nam!
Mä rakastan tulista ruokaa ja tämä piirakka näyttää tosi herkulliselta!

Krike kirjoitti...

Kiitos! Tulisestä mäkin tykkään :)