2. maaliskuuta 2011

Sämpylät


Video-opastus ohjeen lopussa!

Olen jo pitkään katellut HerkkuKirpun upeita sämpylöitä ja eilen sitten oli mahdollisuus kokeilla. Oli nimittäin puoli kuukautta sitten vanhaksi mennyt tuorehiivapaketti - kylläkin ihan hyvä - jääkaapissa venttaamassa. Jää vielä hieman harjoiteltavaa HerkkuKirpun sämpylöihin verrattuna, mutta olin kuitenkin ihan tyytyväinen. Itse käytin vehnäjauhoja, mutta kannattaa kyllä käyttää sämpyläjauhoja ja kostuttaa ehdottomasti siirappivedellä! En ole vieläkään löytänyt täydellistä sämpylä- tai pullareseptiä. Jos sinä omistat sen maailman parhaan sämpylä- tai pullareseptin ja haluat sen jakaa, niin jätäthän tämän tekstin kommenttiin reseptin tai lähetä s-postiini blogitaikakaulin(at)gmail.com. Sen täydellisen pullan tai sämpylän tulee olla jäähtyneenä ja seuraavana päivänäkin tosi pehmeä ja kuohkea eikä saa olla kova!


Tarvitset:

5 dl maitoa / vettä
1 pkt tuorehiivaa (á 50g) / 2 pss kuivahiivaa
3 rkl sokeria
2 tl suolaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
3/4 dl oliiviöljyä

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37°), mikäli teet tämän  tuorehiivaan. Jos teet kuivahiivaan, muistathan, että nesteen tulee olla 42°, sillä se lämpötila on kuivahiivan heräämislämpötila! Liuota tuorehiiva maitoon ja sekoita sekaan myös sokeri ja suola. HUOM! Mikäli teet kuivahiivasta, sekoita kuivahiiva 1 dl :aa jauhoja ja lisää jauhojen yhteydessä vasta taikinaan.


2. Lisää jauhot taikinaan samalla kädellä vaivaten. Lisää lopuksi öljy. Kohota esimerkiksi lavuaarissa, kuumassa vesihauteessa vähintään 30 minuuttia.


3. Vaivaa taikinasta pitkä pötkö ja jaa se ensin puoliksi. Jaa pötkön puolikkaat taas puoliksi. Sitten jaa kaikki puolittamasi pätkät kolmeen osaan. Pyörittele huolellisesti pöytää vasten pyöreitä sämpylöitä. Laita pellille leivinliinan alle. Anna kohota vielä vähintään 15 minuuttia kuumassa paikassa, laita pelti vaikka lavuaarin päälle, jossa on kuumaa vettä.

Pötkylä

Pyörittele sämpyläksi! Pöytää vasten pyörittäminen = paras
4. "Voitele" vedellä tai siirappivedellä (= 1/2 dl siirappia, 1/2 dl vettä). Paista sämpylöitä uunissa 200 °C noin 20 minuuttia. 
Tässä on viedo siitä, miten pyörität pyöreitä sämpylöitä!


©2011 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Mä tein just koeviikolla niitä täydellisiä sämpylöitä :) kokeilin viimeisimmästä leivotaan-lehdestä pellavansiemensämpylöitä, muuten melkolailla samantapainen kuin kaikki muutkin perus sämpyläohjeet, laitoin sämpyläjauhoja ja Hurjan viljaisia sämpyläjauhoja (muistaakseni Myllyn Paras, mutta niiden lisäksi 3/4 dl pellavansiemenrouhetta ja saman verran kokonaisia pellavansiemeniä. Itsekin olen usein tehnyt niin (niinkuin tässäkin ohjeessa), että laitan n 3/4 dl öljyä taikinaan lopussa, mutta tällä kertaa laitoin muutaman ruokalusikallisen ennen jauhojen lisäämistä. En tiedä, onko tuolla merkitystä, mutta ainakin tuli parhaita sämpylöitä ikinä! Myös toi pellavarouhe saattaa muuttaa tota taikinan rakennetta niin, että siitä tulee mehevämpi. Ja taikinaa oli pyöriteltäessä tosi helppo käsitellä, ei paljoa jauhoja enää siinä vaiheessa tarvinnu. Ja voitelin kananmunalla, sekä annoin nousta sekä pellillä että kulhossa ainakin puoli tuntia, kulhossa pidempäänkin.
Mä haaveilen myös omasta blogista, on nyt niin paljon tullut leivottua ja on hyviä ohjeita, joita itse muokkailee enemmän, on kertynyt jo melko paljon, blogiin nekin saisi talteen muunnoksineen, josta nekin kai olisi helpommin löydettävissä. Blogiprojekti on kuitenkin vielä vaiheessa, mutta kun sen joskus saan kasaan, laitan sinne vielä tarkemmin näistä sämpylöistä, jotka ovat vielä kolmantenakin päivänä pehmeitä ja tuoksuvatkin vähän(leivoin maanantaina ja tänään on keskiviikko :), ihme että meillä näitä vielä edes on :D

Krike kirjoitti...

Kiiitos paljon ihanasta kommentistasi, Jenni :) Täytyy pitää mielessä tuo sämpyläohje!! Niitä täydellisiä sämpylöitä edelleen kaipailen.. Ja laita linkki, kun saat blogin tehtyä - kannattaa ihmeessä tehä oma blogi :-)