8. maaliskuuta 2011

Kengurukeksit


Täytyy myöntää nyt heti alkuun, että idea ei ole minun. Idean otin Kinuskikissalta.

Meillä ei tänä vuonna laskiaisena tehty itse laskiaispullia, sen sijaan tein uutena tuttavuutena marmoroituja keksejä kengurumuodossa. Sain nää ihanat kenguru-piparimuotit kaveriltani Australian reissulta.



Tarvitset:

125 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta


koristeluun:

pikeeriä (tai valmista sokerikuorrutetta kaupasta)
strösseleitä (= nonparelleja)



1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Riko kananmuna sekaan ja sekoita tasaiseksi.


2. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa (myös vaniljasokeri!) ja lisää huolellisesti sekoittaen taikinaan.
3. Puolita taikina: nosta puolet toiseen, erilliseen kulhoon. Lisää tumma kaakaojauhe toiseen kulhoissa olevista taikinoista ja sekoita tasaiseksi. Nyt suosittelen, että pistät molemmat taikinat jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi. (Reseptin lopussa voit lukea, miten mulle meinasi käydä.)


4. Muotoile taikinoista noin 20-25 cm pitkät pötkylät. Kierrä ne toisten ympärille. Käännä sitten vielä molemmat päät vastakkain. Jauhota leivinalusta TODELLA hyvin. Kannattaa oikeesti laittaa "ylipaljon" jauhoja, muuten taikina jämähtää kiinni alustaan. Kauli taikinasta ohut levy ja ota piparimuotilla kuvioita. Siirrä varovasti käsin tai turvallisesti lastalla/palettiveitsellä/veitsellä piparit pellille ja paista  200 °C uunissa noin 5-10 minuuttia.

Kierritysvaiheet
Valmis pötkö - kaulimaan!
Kengut pellillä
 MUISTATHAN todellakin pitää taikinoita tarpeeksi kauan jääkaapissa! Muuten niistä tulee löysiä ja mahdoton työstää. Laita myös runsaalla kädellä vehnäjauhoja leivinalustalle kaulintavaiheessa, jotteivat jää kiinni nostovaiheessa. Minä jouduin kulkemaan meidän äitin iso leivinalusta sylissä pihalla pakkasessa, jotta jähmettyisivät, kun siirto alustalta oli lähes mahdotonta kun pidin taikinoita jääkaapissa arviolta 10 minuuttia...

PS: Ihan ensimmäisessä kuvassa näkyvät pienet pyöreät pipari tein ensin pyörittelemällä pallon ja sitten litistämällä ne. Taikinasta tulee silleen puolet kenguja, puolet pyöreitä. Kaikki pyöreät ja kaksi kengurua matkasivat iskäni työpaikalle ala-asteelle.

Kengurumuotit

©2011 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Sanja kirjoitti...

Tulin vastavierailulle! Hauska idea tuo marmorointi. En ole koskaan kokeillut, mutta täytyy pistää korvan taa! :)

Krike kirjoitti...

Kannattaa kokeilla, kunhan vain jaksaa kovettaa taikinat kylmässä tarpeeksi koviksi :D