2. maaliskuuta 2011

Nurinkuriset mansikkaleivokset




Nam! Näistä tuli tosi hyviä! Harvoin itse kehun omia tuotoksiani, mutta nyt on ihan pakko myöntää että nappiin meni! Eksyin maikkarin Makuja-resepteihin helmikuussa kun kävin katsastamassa Runebergin torttuja (jotka olivat rumia) ja tämä pomppasi silmään. Nämä ovatkin huippukokki Sara La Fountainin käsialaa, toki muuntelin nämä sen mukaan mitä itse halusin ja mitä kaapista löytyi. Sara on muuten tosi kiva tyyppi, viime syksynä Ruokamessuilla tapitettiin kaverin kanssa kaks tuntia, kun Sara kokkaili ja jutteli siinä lomassa meille. :)

Aluksi epäilytti, miten siirappi, sokeri ja mansikat irtoavat muffinipellin pohjista. No, kun vain voitelee muffinipellin huolellisesti, ei hätää. Ainakin minulla irtosi tosi nätisti. Kesällä nämä kannattaa tehdä tuoreista mansikoista ja nytkin harkitsin teenkö vai jätänkö kesään, sillä en käytä pakaste- tai ulkomaisia mansikoita yleensä leivontaan. Pakastimestamme löytyi kuitenkin viime kesältä mansikkalohkoja. En sulattanut niitä mikrossa ollenkaan ettei lössäänny, vaan annoin seistä tiskipöydällä puolisen tuntia ja sitten vain nypin niitä sieltä purkista irti. Vielä kun olisi ollut valmiiden leivosten kylkeen vaniljajäätelöä, niin olisi ollut supernappi!

Äitin reaktio yleensä kun kysyn ilmoitan, että voisin leipoa jotain, on että "okei, sopii jos siivot jäljet". Sitten kun äiti tulee visiitille keittiöön ja näkee mitä oikein olen tekemässä, niin alkaa sellainen "voi sitä" ja "voi tätä" ja että enkö voisi koskaan tehdä mitään yksinkertaisempaa. Siis niin, että yksinkertaisempaa. En! Eihän siinä ole mitään ideaa eikä haastetta.

Laitoin tänään kaksi reseptiä, joten älkää unohtako tätä!



Tarvitset:

150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl kermaa
1 tl vaniljakreemijauhetta / vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl perunajauhoja (3 tl = 1 rkl)
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
300 g mansikoita
voita muffinipellin voiteluun
ruokokidesokeria
vaaleaa siirappia (esim. Maple Joe's)

1. Laita mikronkestävään kulhoon voi ja sulata pehmeäksi mikrossa. Lisää 2 dl sokeria ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.




2. Riko vaahtoon kananmunat ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vaniljakreemijauhe / vaniljasokeri ja turkkilainen jogurtti sekaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.


Vas. turkkilainen jogurtti, oik. kuiva-aineet
Valmis taikina
3. Voitele muffinipelti huolellisesti varsinkin pohjaosasta. Lorauta pohjalle vaaleaa siirappia ja sirottele siirapin päälle noin 1/2 ruokalusikallista ruokokidesokeria. Asettele mansikkapaloja/-siivuja siirapin ja ruokokidesokerin päälle. Nostele viimeiseksi taikina päälle. Tasoita muffinien pinnat tasaisiksi.

Muista voidella! Vas. siirappi, oik. ruokokidesokeri
Vas. mansikat, oik. taikinaaaaaa
4. Paista 180 °C uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita. Kun olet ottanut ne uunista, anna viilentyä vähintään 20 minuuttia, jotta pohjassa olevat siirappi ja sokeri ovat jähmettyneet (eivät jähmety kovaksi). Aseta muffinipellin päälle leikkuulauta ja käännä ympäri. Silloin leivokset jäävät kauniisti leikkuulaudan päälle, eivätkä murtuile. Ei kannata koristella sokerikuorrutteella (vettä + tomusokeria), sillä leivos on tosi samettinen sisältä ja jos laitat päälle tomusokeria ("karkeaa") ei yhdistelmä ainakaan mulle toimi.
VINKKI Kun otat muffinit uunista, painele ne tasaisiksi lastalla. Kun kippaat ne ympäri, ne pysyvät paremmin pystyssä kun ovat tasaisia.

Painele pinta tasaiseksi
©2011 • Taikakaulin

Ei kommentteja: