28. joulukuuta 2014

Joulukattaus - karkkikeppejä ja puolukanvarpuja


Heippahei - olihan sullakin ihana joulu? Mitenhän se onkaan, että aina niiden järkkyjen "12 tuntia keittiössä" -rupeamien jälkeen vannon alimpaan sinne, etten kyllä enää koskaan ryhdy moiseen keittiörumbaan... Kunnes sitten kuitenkin löydän itseni sen saman sähkövatkaimen varresta. Ilmoitin äitille, että aion valmistaa jouluruoat limpusta laatikoihin itse sekä suunnitella aattoillan ja joulupäivän kattauksen. Ehti siis kulua huimat puoli vuotta ylioppilasjuhlistani (jonne siis valmistin kaikki tarjottavat itse), kun nyt joulun alla viettelin jälleen muutaman pitkän päivän muun muassa pottulaatikkoa imeltäen, macaronseja pursotellen ja limppuja pyöräytellen keittiössä puuhellan lämmössä.

Lätkäsen tähän julkaisuun kuvia kattauksesta sekä blogissa jo aiemmin esiintyneistä herkuista. Seuraavien lomapäivien aikana on luvassa puolukka-valkosuklaahyydykekakkua, peruna- ja porkkanalaatikkoa, lohihyydykettä sekä mätialkupalaa eli ilmestyksiä, joita tosiaan en ole täällä vielä aiemmin vilautellut. Pysykääpä siis kuulolla. :-)


Halusin, että kattaus olisi perusilmeeltään valoisa ja vaalea. Pöytäliinaksi kaivelin valkoisen pellavaliinan, jonka päälle halusin luonnollisen pellavan värisen pikkuliinan. Taitoskohtia en ehtinyt enkä jaksanut silitellä siloisiksi, joten mentiin taitoksisilla versioilla. Meillä on erivärisiä lautasia joka lähtöön, mutta halusin ehdottomasti nuo Iittalan klassiset, valkoiset Teema-sarjan lautaset. Viinilasit ovat kanssa Iittalan, ja iskän mukaan myös nuo juomalasitkin. Aterimiksi valitsin meidän talomme vanhoja haarukoita ja veitsiä, jotka on valmistettu viime vuosisadan puolessa välissä. Nuo vanhemmat aterimet ovat musta niin ihanan maalaisromanttisia, että ei kestänyt tosiaan kauan valita niiden sekä Hackmanin uusien aterinten välillä. 

Lautasliinat taittelin yksinkertaisesti tuollaisiksi lautasen halkaisijan mittaisiksi suorakaiteiksi, joille asetin normiaterimet sekä kolmipiikkisen alkupalahaarukan. Aterinten viereen laitoin tuosta meidän metsästämme nyppimäni puolukanvarvut sekä vaivalla shoppaamani Polka-karkkikepit. Lopuksi sidoin vielä koko servettisetin kiinni ah-niin-ihanalla juuttinarulla. Ruokapöydälle asetin yhden ison valkoisen kynttilän sekä metsästä raahamiani havuja. Vaikka itse sanonkin, mun mielestä kattauksesta tuli aika kiva.


Tarjolla ruokapöydässä meillä oli...
  • kinkkua ja kalkkunaa
  • rosollia
  • lohihyydykettä
  • sinihomejuusto-saksanpähkinä-punajuurisalaattia (by mama)
  • joululimppua
  • saaristolaisleipää (by Pihlis)
  • porkkana-, peruna- ja lanttulaatikkoa

Herkkupöydässä puolestaan...

 
 

©2014 • Taikakaulin

Ei kommentteja: