Kotitalousdiplomin intialaisen teeman mukainen alkupala - Pinaatti-juustosamosat korianterichutneylla - sai jatkoa tästä pääruoasta. Tämä siis koostuu Aloo palakista eli perunasta pinaattikastikkeessa, mangochutneysta ja intialaisesta linssimuhennoksesta. Niitä söydään intialaisittain kanssa Roti-leivän, joka mietoudellaan tasaa kivasti makuja. Tarjolle kannattaa laittaa myös maustamatonta jogurttia, sillä leivän tavoin tasaa sekin ruoan mausteiden spektriä.
Aloo palak ja linssimuhennos ovat oikeastaan jäähtyneinä kaikkein maukkaimpia - ja mausteisimpia. Suosittelen niiden syömistä myös kylmänä!
Mangochutneyyn tarvitset:
3 kpl tuoretta mangoa
n. 75g tuoretta inkivääriä (laita ensin vain vähän)
6 kpl valkosipulinkynttä
1 tl kardemummaa
1 kanelitanko
1 tl suolaa
1/2 tl neilikkaa (kokonaisia)
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
1 dl fariinisokeria
1. Kuori mangot, irrottele ja paloittele hedelmäliha.
2. Kuori ja silppua inkivääri. Halkaise chilit, poista siemenet ja hienonna puolikkaat.
3. Paina veitsellä, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita kaikki ainekset kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia, kunnes alkaa hieman "hilloontumaan". Sekoittele silloin tällöin. Anna jäähtyä ja maustua seuraavaan päivään.
Aloo palak eli perunaa pinaattikastikkeessa, tarvitset:
n. 5 perunaa
n. 600g tuoretta pinaattia
6-7 pientä / 4-5 isoa tomaattia
3 sipulia
öljyä
tuoretta korianteria
1,5 tl kuminansiemeniä
( 3/4 tl asafoetidaa eli hajupihkaa )
1,5 tl inkivääritahnaa
2 tl chilijauhetta
1,5 tl garam masalaa
suolaa maun mukaan ( = aika paljon)
1. Keitä perunat (al dente) ja leikkaa kuutioiksi.
2. Leikkaa pinaattilehdistä varret pois ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Keitä pinaattilehdet pienessä määrässä vettä, kunnes ne ovat pehmeitä. Valuta keitinvesi pois. Täytä jokin astia jäisellä vedellä ja laita keitetyt pinaattilehdet sinne noin 20 sekunniksi. Kaada kylmä vesi pois. Lisää/jätä pinaatteihin tilkka vettä ja soseuta ne juoksevaksi tahnaksi.
3. Soseuta tomaatit ja sipuli yhdessä (kyllä, raakana). Silppua korianterinlehdet pieneksi silpuksi.
4. Lämmitä pannulla hieman öljyä ja ruskista kuminansiemenet. Lisää varovasti inkivääritahnaa ja paista hetken aikaa. (Lisää asafoetidaa ja) sekoita mausteet hyvin yhteen.
5. Kaada pannulle sipuli-tomaattisose ja sekoita hyvin. Anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes öljy alkaa irrottautua soseesta.
6. Lisää pinaattisose, sekoita hyvin ja paista korkealla lämmöllä pari minuuttia. Lisää mausteet ja sopivasti vettä tarvittaessa. Sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 10 min.
Tarvitset intialaiseen linssimuhennokseen:
3 dl punaisia linssejä
4 dl vettä
3 pientä / 5 isoa tomaattia kuutioituna
ainakin 2 punaista chiliä hienonnettuna
1 tl suolaa *
1 tl kurkumaa *
4 rkl gheetä (kirkastettua voita)
2-8 tl garam masalaa *
* maun mukaan
1. Kirkasta voi.
2. Huuhtele linssejä kylmällä vedellä siivilässä, kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta. Kumoa linssit kattilaan ja lisää joukkoon vesi, tomaatit, chili, suola ja kurkuma. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. 15 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Lisää lopuksi kirkastettu voi ja garam masala. Tarkista maku ( = lisää mausteita).
©2012 • Taikakaulin
2 kommenttia:
Nyt näyttää HYVÄLTÄ!! (nämä + uusi ulkoasu) ;)
No älä! Oon niiiiin samaa mietä! :-)
Lähetä kommentti