3. joulukuuta 2011

Mantelinen pikkujoulupiparitaikina


Vihjasin Piparitikkarien yhteydessä, että julkaisen lukion koeviikon päätyttyä piparitaikinan reseptin. Ja tässä se nyt on, tadaa. Mä kannatan sellaista versiota yleisesti piparitaikinasta, johon itse lisäillään kaikki mausteet ja sen sellaiset. Toki tämän voi tehdä valmismaustesekoituksesta (mm. Meira), mutta koska mä en halua alitella aitoja, teen ihan itte.

Tällä taikinalla ei muuten tosiaankaan kannata tehdä piparkakkutaloa - piparitikkarit saattavat onnistua, mikäli tarpeeksi paksuja pipareita teet. Näitä voisi kutsua pikkujoulupipareiksi, sillä ne eivät maistu niin voimakasmausteisilta kuin "oikeat" joulupiparit. Siihen on kaksi syytä: Cane Syrup (Dan Sukker, Fairtrade) -siirappi on miedompaa kuin tavis tumma siirappi sekä mantelijauhot miedontavat makua. Mutta näillä voikin hennosti aloittaa pikkujoulukauden. :)

Ja pakko vielä kertoa, että tämä resepti syntyi ihan vahingossa. Vehnäjauhot nimittäin yllättäen loppuivat, joten päätin sitten korvata puuttuvan osan mantelijauholla.


Tarvitsen:

125g voita / margariinia
1 dl Cane Syrup -ruokosokerisiirappia, Dan Sukker
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
1 kananmuna
4 dl vehnäjahoja
1-2 dl mantelijauhoha


1. Mittaa kattilaan margariini, siirappi, sokeri ja mausteet. Kiehauta puuhaarukalla sekoitellen. Jäähdytä sitten vaikka kylmässä vesihauteessa viileämmäksi.


2. Vatka massaa ensin sähkövatkaimella ja lisää sitten kananmuna.
3. Sekoita jauhot ja ruokasooda. Lisää taikinaan. Lisäile mantelijauhoa, kunnes koostumus on "löysä muovailuvahamainen".
4. Kelmuta valmis taikina ja anna olla jääkaapissa yön yli, tekeytymässsssssssä.
5. Leivo pipareita. Paista 200-225°C 4-6 minuuttia.

Iloleipurien silikonikaulin, kannatan!
Tällasen möntin vois antaa pikkujoululahjaks esmes. ;)

©2011 • Taikakaulin

Ei kommentteja: