23. heinäkuuta 2011

Zabaglione mansikoilla
Ja varmaan aivan vääräoppisesti tehty. Mutta toisaalta oon tosi onnellinen, että olen 100% amatööri, sillä mulla on varaa tehdä just niin kuin huvittaa. Ammattikokit kun eivät varmaan ihan aina voi tehdä 'just niin ku huvittaa'.

Tein heinäkuun alussa Mansikka-vuohenjuustosalaatin jälkkäriksi tämän zabaglionen tai zabayonen, kuinka kukin sen vain haluaa sanoa. Kotona ei ollut marsalaviiniä, jota tähän oikeaoppisesti tulisi käyttää, mutta jotain tavisvalkkaria oli, joten sitä sitten. Mä itse en oikein pidä viineistä, mutta ihme kyllä, tämä jälkkäri oli tosi hyvää! Viinihän lähinnä antaa makua tässä. Sitä on niin vähän ja vielä kaiken lisäksi se kuumennetaan, niin ei se ehkä ihan päähän nouse ;)

Tarvitset: (2 annosta)

2 kananmunan keltuaista
1/2 dl sokeria
3/4 dl valkoviiniä (marsalaviiniä)
1/4 dl rypälemehua (voi laittaa vain 1 dl viiniäkin, ilman mehua)
hyvät käsilihakset
paaaaaljon mansikoita
sitruunamelissan lehtiä


1. Vatkaa keltuainen ja sokeri vaahdoksi (noin 5 min) esim. emaliastiassa tai astiassa, joka kestää kuumaa ja jonka voi laittaa vesihauteeseen.
2. Laita kattilaan 1/3 vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi melkein kiehuu, lisää viini ja mehu keltuais-sokerivaahton ja sitten alkaa se vaihe, jossa käsilihaksia tarvitaan. Eli vatkaat seosta kuuman vesihauteen päällä 6 minuuttia. Se alkaa paksuuntua ja silleen hassusti vähän "vaahdota". Tässä vaiheessa keksin, että laitan sen kylmään vesihauteeseen, koska mansikat ovat pahoja lämpimän kastikkeen kanssa. Eli allas täyteen kylmää vettä ja kattila sinne. En sekoitellut juurikaan, sillä luulen, että vaahto olisi "löysistynyt".
3. Pilko mansikat "veneiksi" eli kannan osoittaessa pöytään/maahan leikkaat sen neljään veneeseen. Lado siivuja tarjoiluastian pohjalle. Kaada zabaglionevaahto päälle. Koristele veilä mansikkaveneillä ja sitruunamelissan lehdillä.

kait ihan onnistunut vaahto?

VINKKI En tiedä onko totta tai mitään, mutta laittaessani vaahdon kylmään vesihauteeseen, se paksuni huikeen paljon. Tosi kuohkeaa ja paksua ja ennen kaikkea - viileää! Oli tosi hyvää mansikoiden kanssa.


©2011 • Taikakaulin

3 kommenttia:

Kirsti kirjoitti...

Todella herkullisen näköistä, nami..

Hilkka kirjoitti...

Herkullista näyttää olevan ja hienosti vatkattu:))
Eksyin sivuillesi Askartelin itte-sivuilta:)) Ja tulen toistekin, mukavaa jatkoa hienojen leipomuksien ym. parissa!! Sekä vielä aurinkoista kesää:))

Krike kirjoitti...

Askartelin itte: Kiitos, kiitos :)
Hilkka: Kiitos! Tosi kiva kun tulit käymään blogissani ja tervetuloa tietenkin uudelleen! Oikein aurinkoosta ja hauskaa kesää sinnekin suunnalle (: